Välja tvättställ för badrum – Tips inför valet

Tvättställ av porslin med kromade blandare

Tvättställ av porslin med kromade blandare.

Tvättställ har på senare tid blivit ett designobjekt av rang, från att ha varit ett nödvändigt ont för händer, ansikte och faktiskt också klädtvätt. För många nyrenoverade badrum är tvättstället en funktionell prydnad.

Tvättstället intar en central plats i badrummet. Det tronar framför spegeln och är ofta det första som märks i badrummet när det ska användas. Som tur är finns det en mängd olika tvättställslösningar, för alla smaker och behov. Det gör också förstås att det kan vara svårt att välja ett alternativ som det bästa, när så många verkar goda.

Fristående tvättställ

1. Fristående tvättställ

Det enklaste alternativet på marknaden är det fristående tvättstället. Det är utformat för att fästas fast på väggen och har avloppet nedåt. Det går att täcka avloppsröret med hjälp av en front för att få ett snyggare utseende på handfatet. De fristående modellerna kommer i flera utseenden och storlekar, där vissa passar riktigt små badrum och hörn.

De kan dock anses som något trista till utseendet. Det går att sätta ett skåp under fristående tvättställ, vilket gör att ytan under används på ett bättre sätt. Det blir dock sällan riktigt snyggt och skåpets interiör störs av rörledningen.

Vägghängt tvättställ

2. Vägghängda tvättställ

Det kommer alltfler vägghängda modeller av tvättställ på marknaden. Det är ett snyggt alternativ där avloppsledningarna göms i väggen. Inga fula rör går ner i golvet, vilket gör att det blir både estetiskt och lättstädat med ett sådant handfat.

Däremot krävs det en stabil montering av det vägghängda handfatet för att det inte ska ge vika vid tyngd. För att få ordentlig stadga för handfatet vid monteringen finns det särskilda installationsramar att köpa.

Infällda tvättställ

3. Infällda tvättställ

Ett infällt handfat är tillverkat för att byggas in i en kommod, eller för att ställas på själva kommoden eller en bänkskiva. De kan vara enkla eller dubbla. Kommod och handfat ger tillsammans ett mycket estetiskt uttryck. Tyvärr passar infällda handfaten passar endast vissa typer av kommoder.

Det betyder att det inte går att välja vilken kommod som helst till handfatet och när de behöver bytas ut kan det vara svårt att hitta ett handfat som passar bra i den gamla utskärningen i kommoden.

Ovanpåliggande tvättställ på bänkskiva

4. Ovanpåliggande tvättställ

Ett allt hetare alternativ till de infällda och fristående tvättställen är de ovanpåliggande modellerna. Tvättstället monteras då på en valfri bänkskiva, på valfri plats i badrummet. Det enda som behövs är lämpliga hål i skivan för avlopp och vattenledningar. Ibland sitter blandaren på själva handfatet, ibland är blandaren separat.

Fördelen med den här typen av tvättställ är inte minst att det går att välja fritt bland olika designer och former, oavsett vilket skåp eller vilken bänk som den ska stå på. Det är också enkelt att montera ett ovanpåliggande tvättställ, jämfört med att fästa tvättstället i väggen. Det är lika enkelt att byta ut skiva eller tvättställ vid behov.

5. Form och material

Förr var de flesta handfat tillverkade i sanitetsporslin. Idag finns det ett brett urval av handfat i olika material. Förutom sanitetsporslinet förkommer det material som glas, sten, betong och komposit, vilket ger ett helt annat intryck.

Formerna och färgerna varierar i det oändliga. Det finns allt från grunda och fyrkantiga tvättställ till djupa runda, ovala och vaskliknande. Urvalet är enormt.

6. Tips inför köpet

Valet av tvättställ beror till stora delar på vilken kommod eller tvättbänk som handfatet är tänkt att placeras på, eller för den delen i om den ska byggas in. Då kan måtten spela en mycket stor roll. Det kan vara värt att fundera på om det behövs en eller två tvättställ.

I stora familjer kan det vara mycket värt att ha ett extra tvättställ i det stora badrummet, så att fler kan göra sig i ordning samtidigt. Tänk på att välja blandare utifrån hur tvättstället är utformat.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se