När du ska välja blandare till tvättställ, dusch och badkar ska du i första hand tänka på det funktionella och praktiska. De ska vara lätta att göra rena och hålla länge. Det skadar däremot inte om blandarna går i en snygg design som ger det lilla extra i badrummet, särskilt inte som det är en detalj som syns och märks dagligen.
Blandaren blir en alltmer uppmärksammade detalj i våra badrum. Förutom att vara funktionella och hållbara, får de mer än gärna vara vackra och snygga och matcha stilen i vårt påkostade badrum. Till det kommer en miljöaspekt som alltfler tar hänsyn till.
1. Två i ett blandare
Moderna blandare är försedda med tillflöde för både varm- och kallvatten i samma kran, till skillnad mot förr när en kran hörde till vardera varm- respektive kallvatten. En del blandare har också ett och samma grepp, vilket gör det lätt att få rätt temperatur på vattnet med ett enda handgrepp. Idag är termostatblandare helt dominerande bland duschblandarna.
2. Engreppsblandare
Engreppsblandaren är inte minst bra för personer som av någon anledning har svårt att få kraft i händerna, och som ändå vill ha tillgång till vatten i kranen.
Ett ännu mer modernt alternativ är de sensorförsedda blandarna som går igång bara genom att händerna sätts under den. Dessa är både miljövänliga och hygieniska så det förslår. Än så länge är det inte alltför många som har tagit dem i bruk, men det är en växande trend.
3. Duschblandare
Duschen kan vara av fast takduschmodell eller ha ett avtagbart duschhandtag. Det finns lösningar där både och ingår. Duschmunstycken säljs både separat och, som oftast, i set med duschhandtagstång och är ett billigt alternativ till att få en fräsch dusch.
Det är betydligt dyrare med en duschpaneler, men då får även den som duschar en härlig komfort med massagefunktioner. Här handlar allt om vad som önskas av en dusch, och vad den egna plånboken tillåter.
4. Kombinerad dusch- och badkarsblandare
Duschblandare kan komma med eller utan tappkran för kar. En kombinerad dusch- och badkarsblandare med tappkran kan vara funktionell även i en dusch utan badkar, då det möjliggör tappning av vatten till exempelvis skurhink och annat. Det är bra att tänka på praktiska alternativ när du ändå ska välja blandare.
5. Design på tvättställsblandare
Designen varierar från allra modernaste snitt till klassiska tvättställsblandare. Kromat, borstat och lackat stål är det vanligaste materialet i en tvättställsblandare. Det finns också kranar med lackade ytor. De är både snygga och allergivänliga alternativ. Viktigast av allt är kanske ändå känslan som ges i handen när en kran används.
Marknaden har flera energisnåla alternativ för den som vill satsa på miljö och ekonomiska lösningar. Dessa kan spara stora pengar per år för en normalfamilj, och för många känns det naturligt att byta till en mer miljövänlig tvättställsblandare när den gamla ändå ska bytas ut.
6. Att tänka på vid val av badrumsblandare
Alla badrumsblandare passar inte till alla tvättställ eller duschkabiner. Det kan skilja i framför allt avstånd mellan anslutning till kall- respektive varmvatten. Var extra noga med att köpa en tvättställsblandare som verkligen matchar detta, så att inte dyra omdragningar av vattenledningar behöver ske.
De keramiska packningarna passar i de flesta villor och lägenheter. I områden där kalkhalten är extra hög kan det vara viktigt med gummipackningar, som inte påverkas lika mycket av kalket.