Byt till ny kombinerad badkars- och duschblandare

Montering av kombinerad badkarsblandare och duschblandare

Dags att byta badkars- och duschblandare? I den här artikeln får du utförlig information och gör det själv instruktionerna med förklarande fotografier om hur man byter en blandare till dusch och badkar.

I samband med uppfräschning av badrummet är det inte ovanligt att man även investerar i ny blandare till handfat, badkar och dusch.

Monteringen av en kombinerad badkars- och duschblandare är inte svår. Däremot är det, som alltid vid VVS-arbeten, viktigt att du är noggrann för att undvika såväl fuktvandring i väggarna som vattenläckage vid anslutningarna.

När du ska välja ny duschblandare till badkaret är det viktigt att du tar hänsyn till om du har dold eller synlig rördragning i badrummet.

På blandare för dold rördragning, som vi monterar i den här artikeln, sitter röranslutningarna på blandarens baksida.

Dessa uttag sitter undertill på blandare avsedda för synlig rördragning. Bortsett från denna viktiga skillnad fungerar och monteras de flesta blandare på liknande sätt.

OBS! Läs dock alltid bruksanvisningen innan du monterar din duschblandare, det kan finnas viktiga avvikelser mellan fabrikaten.

Om du ska byta en gammal duschblandare mot en ny utan att sätta upp en ny våtrumsvägg, nytt kakel eller dylikt, är det viktigt att du tätar alla gamla borrhål noga.

Använd alltid material som är avsedda för våtrum. Slarvar du med tätning av såväl gamla som nya hål kan detta på sikt ge upphov till fukt och mögelproblem.

Fukten tar sig enkelt in i öppna springor och hål och efter en tid har du fuktskador i väggen under ytskiktet. Dessa skador kan sedan utveckla mögel.

Som regel kan du inte själv välja blandarens placering, utan denna styrs av den befintliga rördragningen. Duschanordningens plats kan du däremot bestämma.

Vanligast är dock att duschstången skruvas upp direkt ovanför duschblandaren, så att slangen mellan duschhandtag och blandare blir så kort som möjligt.

Finns det långa personer i familjen, bör du ta hänsyn till dem när du bestämmer på vilken höjd stången ska sitta. Hamnar stången för lågt finns det risk att man inte kan stå rak under duschen.

När du ska fästa i kakelklädd vägg, är det bäst om du kan placera borrhålen mitt på plattorna. Borrar du i ytterkanten av en kakelplatta är risken alltid stor att plattan spricker.

Innan du inviger den nya badkars- och duschblandaren ska du kontrollera att alla anslutningar är täta.

Om du har valt en blandare där omkastaren mellan duschstril och tappkran automatiskt ska återgå till badkarskranen när du stänger vattenflödet, bör du även kontrollera att denna funktion fungerar före användning.

Det här behöver du när du ska montera badkarsblandare och duschblandare:

Verktyg:
Stor insexnyckel(1) Skruvmejsel (2) Skiftnyckel (3) Polygrip (4) Tumstock (5) Vattenpass (6) Blyertspenna (7) Borrmaskin m borrstål för kakel (8) Koppeldragare, ev. Borrdjupsanslag.

Material:
Badkars- och duschblandare med tillbehör, Rörkitt, Anslutningskopplingar, Vattenfast silikon, Plugg, Duschslang med tillbehör, Maskeringstejp.

Värt att veta

Om du är ovan att borra i kakel kan du, som en säkerhet, sätta en bit maskeringstejp över borrmarkeringen. Gör markeringen tydlig på tejpen innan du borrar hålet.

Tejpen minskar risken för att du slinter med borret på den glatta ytan och spräcker plattan.

Om borrmaskinen är utrustad med steglös hastighetsreglering kan du “smyga” igång drillen och risken för spräckta plattor minskar ytterligare.

Sätt upp badkars- och duschblandaren

Sätt upp duschanordningViktigt!

Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman inom VVS innan du utför något i ditt hem.


Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se