Dags att byta badkars- och duschblandare? I den här artikeln får du utförlig information och gör det själv instruktionerna med förklarande fotografier om hur man byter en blandare till dusch och badkar.
I samband med uppfräschning av badrummet är det inte ovanligt att man även investerar i ny blandare till handfat, badkar och dusch.
Monteringen av en kombinerad badkars- och duschblandare är inte svår. Däremot är det, som alltid vid VVS-arbeten, viktigt att du är noggrann för att undvika såväl fuktvandring i väggarna som vattenläckage vid anslutningarna.
När du ska välja ny duschblandare till badkaret är det viktigt att du tar hänsyn till om du har dold eller synlig rördragning i badrummet.
På blandare för dold rördragning, som vi monterar i den här artikeln, sitter röranslutningarna på blandarens baksida.
Dessa uttag sitter undertill på blandare avsedda för synlig rördragning. Bortsett från denna viktiga skillnad fungerar och monteras de flesta blandare på liknande sätt.
OBS! Läs dock alltid bruksanvisningen innan du monterar din duschblandare, det kan finnas viktiga avvikelser mellan fabrikaten.
Om du ska byta en gammal duschblandare mot en ny utan att sätta upp en ny våtrumsvägg, nytt kakel eller dylikt, är det viktigt att du tätar alla gamla borrhål noga.
Använd alltid material som är avsedda för våtrum. Slarvar du med tätning av såväl gamla som nya hål kan detta på sikt ge upphov till fukt och mögelproblem.
Fukten tar sig enkelt in i öppna springor och hål och efter en tid har du fuktskador i väggen under ytskiktet. Dessa skador kan sedan utveckla mögel.
Som regel kan du inte själv välja blandarens placering, utan denna styrs av den befintliga rördragningen. Duschanordningens plats kan du däremot bestämma.
Vanligast är dock att duschstången skruvas upp direkt ovanför duschblandaren, så att slangen mellan duschhandtag och blandare blir så kort som möjligt.
Finns det långa personer i familjen, bör du ta hänsyn till dem när du bestämmer på vilken höjd stången ska sitta. Hamnar stången för lågt finns det risk att man inte kan stå rak under duschen.
När du ska fästa i kakelklädd vägg, är det bäst om du kan placera borrhålen mitt på plattorna. Borrar du i ytterkanten av en kakelplatta är risken alltid stor att plattan spricker.
Innan du inviger den nya badkars- och duschblandaren ska du kontrollera att alla anslutningar är täta.
Om du har valt en blandare där omkastaren mellan duschstril och tappkran automatiskt ska återgå till badkarskranen när du stänger vattenflödet, bör du även kontrollera att denna funktion fungerar före användning.
Det här behöver du när du ska montera badkarsblandare och duschblandare:
Verktyg:
Stor insexnyckel(1) Skruvmejsel (2) Skiftnyckel (3) Polygrip (4) Tumstock (5) Vattenpass (6) Blyertspenna (7) Borrmaskin m borrstål för kakel (8) Koppeldragare, ev. Borrdjupsanslag.
Material:
Badkars- och duschblandare med tillbehör, Rörkitt, Anslutningskopplingar, Vattenfast silikon, Plugg, Duschslang med tillbehör, Maskeringstejp.
Värt att veta
Om du är ovan att borra i kakel kan du, som en säkerhet, sätta en bit maskeringstejp över borrmarkeringen. Gör markeringen tydlig på tejpen innan du borrar hålet.
Tejpen minskar risken för att du slinter med borret på den glatta ytan och spräcker plattan.
Om borrmaskinen är utrustad med steglös hastighetsreglering kan du “smyga” igång drillen och risken för spräckta plattor minskar ytterligare.
Sätt upp badkars- och duschblandaren
1.Anslutningskopplingen ska först tätas. Linda linet på ca 1 cm bredd runt kopplingens yttersta gängor. Smörj sedan rörkitt på linet.
2.Skruva därefter fast anslutningskopplingen i uttaget i väggen. Du kan antingen använda en så kallad koppeldragare eller en insexnyckel med rätt dimension.
3.Innan du drar åt kopplingen mot väggen tätar du noga med vattenfast silikon runt hela rör-öppningen. Upprepa steg 1-3 med den andra kopplingen.
4.Nu är båda anslutnings- kopplingarna på plats. För extra tätning ska du även sätta lite rörkitt på insidan av anslutningarnas ytterdelar.
5.Sätt fast den kombinerade bad- och duschblandaren i anslutningarna. Spänn ordentligt med en skiftnyckel, så att det inte kan läcka.
6.Montera till sist den fasta badkarspipen på undersidan av blandaren. Den ska som regel skruvas fast med hjälp av en mejsel.
Sätt upp duschanordning
1.Bestäm var och hur högt dusch-anordningen ska sitta. Mät därefter ut avståndet mellan fästpunkterna. Kontrollera eventuellt lodlinjen med ett vattenpass.
2.Kontrollmät ytterligare en gång med tumstock och gör samtidigt märken för exakta borr-markeringar med en blyertspenna.
3.Komplettera eventuellt borrmaskinen med borrdjupsanslag och borra hålen. Sätt en bit maskeringstejp på markeringen så är risken att du slinter mindre.
4.Plugga därefter samtliga hål med pluggar i en lämplig dimension. Sätt sedan en klick vattenfast silikon över varje hål.
5.För att ytterligare förhindra fuktvandring genom borrhålen ska du sätta en tätnings-kudde på varje skruv efter att dessa har satts i sina fästen.
6.När du ska sätta duschanordningen på plats börjar du med det översta fästet. Spänn inte för hårt innan du har satt de undre skruvarna på plats.
7.Dra därefter samtliga skruvar hårt så att stången sitter stadigt. För att inte skada skruven bör du alltid använda en skruvmejsel med rätt dimension.
8.Sätt ihop duschhandtaget med slangen. Skruva därefter fast slangen i uttaget under blandaren. Dra åt kopplingen med en polygrip eller skiftnyckel.
9.Sätt handtaget på plats och öppna kranen. Kontrollera att alla anslutningar är täta och eventuellt att omkastaren automatiskt går tillbaka till karläge.
Viktigt!
Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman inom VVS innan du utför något i ditt hem.