You dont have javascript enabled! Please enable it! Kakel och klinker till badrum - tips inför valet | dinbyggare.se

Kakel och klinker till badrum – tips inför valet

Badrum med kakel på väggar och klinker på golv

Kaklade badrum är idag mer eller mindre standard. Kakelplattor är lättstädade, vackra och kan kombineras i en mängd olika varianter. Kakel är också ett hållbart material, som tål slitage.

Kostnaden för att kakla är i och för sig en del dyrare än att lägga en plastmatta, men med tanke på hur viktigt badrummet är för oss människor, är det många som väljer kakel i alla fall.

Klinkergolv med vita fogar i badrum

Golvet – klinker

Golvet i ett badrum utgörs ofta av klinkers eller plattor av natursten Klinkerplattorna är mer kompakta och tåliga än kakelplattorna, och är mycket mindre hala när de är våta.

Ett vackert alternativ till de lite större klinker- och naturstensplattorna är mosaik. Mosaik används ofta på väggarna, men gör sig utmärkt på golv.

Det är viktigt att välja ett golv som inte blir halt när det blir vått och om barn använder badrummet är det extra viktigt att hitta ett golv som är lättstädat.

Golvvärme under klinkergolv i badrum

Golvvärme

En mycket uppskattad värmekälla i badrummet är golvvärme. Det finns vattenburen golvvärme liksom elslingor att välja mellan. I ett hus med vattenburen värme är de vattenburna golvslingorna ett givet alternativ.

I hus med annan uppvärmning är det enklast att lägga in elslingor. Upplevelsen av ett varmt klinkergolv är en njutning.

Kakelväggar med svart kakel i badrum

Väggarna – kakel

Väggarna kan kläs med kakel, klinkers eller natursten. Det vanligaste är glaserade kakelplattor, då de är lättast att städa och ger vackra ljusreflektioner.

De kan vara enfärgade, mönstrade och i mängder av olika storlekar. Här går det verkligen att välja och vraka. I handeln finns olika kakelplattor i alla prisklasser. Kvaliteten på kakelplattor kan variera en del.

De billigaste kakel alternativen kan vara väl sköra och porösa och tål då inte de påfrestningar som kan uppkomma när badrummet används.

Kakel på väggar och badkar i badrum

I duschen och runt badkaret

I duschutrymmet, om det inte upptas av en duschkabin, är det extra viktigt med ett halkfritt golv. Det är dessutom viktigt att golvet här får ett fall som leder mot brunnen så att vattenavrinningen blir bra.

En snygg detalj kan vara att kakla med en annan färg där duschväggarna ska sättas upp. Det ger ett avdelat och snygg intryck. Badkar kaklas ibland in, och det kan ge ett badrum ett extra lyft.

Fogar och vinklar är viktiga detaljer i att skapa en korrekt kakling runt badkaret. Ett galler på en lämplig plats ger ventilation under badkaret och fungerar som inspektionslucka för brunnen under badkaret.

Tips inför valet

Valet av kakel och klinker i ett badrum är i första hand subjektivt. Satsa gärna på ett tema, såsom en stil, en färg eller ett mönster och följ det genomgående i rummet så att allt blir till en harmonisk enhet.

Välj med omsorg. Kaklet och klinkers kommer att finnas på plats länge, och ger det dominerande intrycket av badrummet.

Ljusa färger och stora plattor ger en känsla av luft och rymd, mörka plattor och mosaik skapar en tätare atmosfär.

Tänk också på att fogarnas färg påverkar hur en vägg eller ett golv tar sig ut. Välj en ljus eller mörk fog allt efter smak.

Montering av kakel och klinker i ett badrum måste ske korrekt för att fungera väl och bli hållbart. Det kan vara bra att anlita en fackman för att utföra jobbet, även om det kan bli ytterligare en kostnad i en redan dyr renovering. Det arbetet är avdragsgillt enligt ROT.

Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

Viktigt!

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se