Kakelplattor – Allt ifrån rådande smak till budget i badrummet

Kakel i badrum

Kakel är ett samlingsnamn för den uppsjö av olika keramikplattor som tillverkas för att monteras på väggar i först och främst kök eller badrum. De kommer i en mängd olika varianter, prisklasser och kvaliteter. Vad som är bäst val för ett visst badrum beror på en mängd olika faktorer, alltifrån smak till rådande budget.

Stora kakelplattor

Stora kakelplattor ger ett luxuöst och vackert intryck i ett badrum, om badrummet i sig är stort nog. De stora kakelplattorna är sällan helt kvadratiska, utan avlånga. De placeras med fördel på längden i badrummet, även om det i vissa fall kan bli häftigt med upprätta kakelplattor som byggs på höjden.

Valet av läggning för avlånga kakelplattor påverkar rumskänslan i väsentlig grad, så det gäller att tänka igenom beslutet nog inför monteringen.

Medelstora och små plattor

De allra flesta kakelplattor som säljs är medelstora. Dessa kan vara helt kvadratiska eller rektangulära i varierande grad med många variationer i form, färg och struktur. Många som tycker om det moderna och trendiga faller för ett matt och avlångt kakel i naturfärg. Det ger ett sobert och lyxigt uttryck som ger plats för inredningsdetaljer.

Ett sådant kakel tar själv inte så mycket av ögonfånget, utan ger mer en behaglig atmosfär i rummet. Mer klassiskt är de kvadratiska enfärgade plattorna som matchas i färg med en bård emellan.

Struktur och utseende

Strukturen på själva kakelplattorna kan variera. De enklaste är helt plana, men med en struktur på kakelplattorna ges liv och rörelse åt ytorna. Skarpa kanter är också ett tecken på en enkel platta och fungerar ypperligt om ytan ska upplevas helt plan. Men fasade kanter ges ett mjukare uttryck och varje platta blir mer definierad.

Utseende kan vara allt från matt som siden till högglansig och färgerna på kakelplattorna, oavsett storlek och form, varierar i det oändliga. Dessa kan matchas som det behagar. Till det kommer att det finns ett antal varianter med vackra mönster. Vissa kan till och med byggas samman till hela konstverk.

Bård

Med en bård på väggarna i badrummet ges en struktur på ytan. Den kan fungera som en avskiljare mellan kakelplattor i två olika nyanser eller färger, för att ge badrummet en större rymd, eller fungera som en dekoration i sig.

Bården kan vara tillverkad av kakelplattor i samma storlek som de övriga plattorna, eller vara smalare än de övriga plattorna på väggen. Bården kan vara enfärgad eller mönstrad.

Mosaik

Mosaik som begrepp kopplas ofta ihop med de små regelbundna eller oregelbundna glasplattorna som kan sättas på en vägg. Det är också det som är mosaik från början. Men mosaik är numer också benämningen på mycket små kakelplattor, i ungefär samma storlek som glasmosaiken.

Både glasmosaik och keramisk mosaik är utmärkta väggbeklädnader som ger flärd och liv åt ett badrum. För att underlätta läggningen av dessa är de ofta placerade på ett nät med på förhand bestämda avstånd. Det är mycket funktionellt och underlättar arbetet betydligt.

Mosaiken kan vara enfärgad eller bestå av plattor i två eller flera färger. Flerfärgad mosaik kan bli något mycket att täcka alla väggar med i ett badrum, i alla fall om färgerna är klara. Kanske är det bäst att välja en fondvägg, eller sätta mosaiken där den syns som mest och matcha med sobra plattor i övrigt som lyfter fram mosaiken.

Natursten och andra material

Natursten och sjösten är inte i egentlig mening något kakel. Kakelplattor är per definition keramiska, medan sten är – ja sten! Natursten och sjösten kan däremot vara alternativ till kakel. Det kan även klinker vara. Klinker är nämligen också det keramiska plattor, om än lite grövre och mindre glansiga.

De är i grunden skapade för hög belastning och för att användas som golvmaterial, men det hindrar inte att de kan användas för väggar i badrum. Både natur- och sjösten samt klinker ger samma härliga känsla av ett påkostat badrum.

Kvalitet

Kakel kommer inte bara i olika färger, strukturer och former. Det som kanske inte syns, men som märks i längden är kvaliteten och priset. Kvaliteten handlar både om den lera kakelplattan är tillverkad av och den tjocklek som plattan har.

Dessutom påverkar tillverkningssättet hur skört kaklet blir. En skör och tunn platta spricker lätt, så även om den är billigare än den högkvalitativa och lite dyrare modellen är den inte en bra investering i längden. Å andra sidan blir plattan inte heller bättre för att den är makalöst dyr. Det beror istället ofta på formen och designen, samt märket som plattan tillverkas av.

Prisklasser på kakel

Ett billigt kakel kan med lite tur fås i handeln för så lite som ett hundra kronor per kvadratmeter. I gengäld kan då kanske inte kvaliteten garanteras. I normalfallet kostar ett kakel i runda slängar omkring tre hundra kvadratmetern, och priset kan vara mycket högre än så.

Den som vill göra ett klipp kan invänta reor och specialerbjudanden och göra prisjämförelser mellan olika tillverkare och återförsäljare. Med lite tur kan till och med ett restparti slumpas bort med kakel av hög kvalitet. Då gäller det bara att kaklet passar i det tilltänkta badrummet.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se