You dont have javascript enabled! Please enable it! Badrumsväggar - Krav och funktion måste stå i centrum | dinbyggare.se

Badrumsväggens krav och funktion måste stå i centrum

Badrumsvägg med vit inredning och våtrumsmatta

En vägg i badrummet får ofta stå för sig självt, då tavlor och andra väggprydnader gör sig illa i det våta utrymmet. Det gör väggens utseende i sig extra viktig. Men framför allt är det väggens funktion som måste få stå i centrum.

Badrumsväggen ska stå emot såväl fukt som smuts, och gärna hålla länge. Kort sagt: det ställs stora krav på väggmaterialet i badrummet. Som tur är finns det också många lösningar.

Frågor som är bra att ställa om badrumsväggar

Innan du ens funderar på olika material för väggarna är det bra att ha klart för sig exakt vilka krav som vi själva vill ställa på väggmaterialet.

– Hur mycket fukt måste väggen tåla? Det kan finnas anledning att ha olika material i olika delar av badrummet.

– Hur lättstädat behöver badrummet vara?

– Hur tåliga ska väggarna vara för belastning?

– Behövs en hantverkare för att sätta upp väggarna?

– Vilket underarbete krävs?

Tänk på att badrummets väggar måste ha våt- och fuktspärrar. Hur mycket fukt som väggen behöver tåla beror på vart i rummet väggen finns. Nära bad och dusch är kraven extra höga.

Olika ytbeläggningar kräver också olika underlag. Rådfråga med branschorganisation eller en kunnig fackman inför valet av väggmaterial.

Badrumsväggar med kakel

Kakel

En klassisk vägg i ett svenskt badrum är kaklat. Kakel är vackert och kan ge en mängd olika färger, mönster och kombinationer. Kakel är beständigt och vackert, och tål mycket fukt. I alla fall om det är glaserat, vilket de allra flesta kakelplattor för badrum är.

Glaserade kakelplattor är också lätta att rengöra, fläcktåliga och hållbara. Så det är inte så konstigt att de allra flesta kaklar åtminstone delar av sina badrumsväggar.

Tänk bara på att välja ett kakel just för vägg. Golvkakel är tillverkade för att hålla tyngd, och blir därmed för tunga för väggplacering.

Glas

Glasplattor ger ett härligt ljus i badrummet. Antingen är de helfärgade, eller så är baksidan av plattan färgad. Båda varianterna är snygga, men ger ett något olika intryck. De ger en unik lyster. Glas är ett mycket lämpligt material i badrum då det är lätt att rengöra och hållbart.

Metall

Plattor av metall är en kommande trend i badrumsinredningen. Plattorna är ofta av keramik, men har en yta av någon metall. Sivlernyanser, stål, nickel, tenn och krom är vanliga ytbeläggningar, men det finns en mängd andra varianter.

På ytan är det bra om det finns en skyddande beläggning. Annars kan metallplattorna börja rosta. De kan också vara känsliga för olika rengöringsmedel, vilket gör att de är något sköra.

Badrumsvägg med mosaik

Mosaik

Mosaik kan bestå av små kakelplattor, metallplattor eller glasplattor. De kan vara regelbundna eller oregelbundna och enhetligt färgade eller olika färgade.

Det här är en form av plattsättning som blivit riktigt stort i svenska hem, och som går att göra i tusen och en varianter. Ofta är enbart en del av väggen mosaikbelagd. Det beror på att ytan ger ett intensivt uttryck. En bred bård, en list runt en spegel, vid badkaret eller en vägg av flera kan vara lagom mycket.

Vad gäller läggning och hållbarhet är mosaikplattor precis som andra plattor. Fördelen med den lilla storleken är dock att de inte spricker så lätt.

Trä

Det klassiskt svenska lantbadrummet har gärna väggar av träpanel. Det är dock sällan alla väggar, hela väggen upp består av trä. Istället väljer många bröstpanel, eller panel på en av väggarna. Det ger ett naturligt och genuint intryck. För att undvika för mycket bastukänsla kan panelen laseras eller målas i valfri färg.

Förutom den gamla furan finns idag en uppsjö olika träslag att välja mellan.Körsbär, ek, valnöt, ek och en mängd andra träslag kan användas. Dessa passar inte minst i modernare badrum.

De har olika färgtoner och lyster, och v mer exklusiva träslag bör med rätta framhävas, inte döljas. Ett vackert trä kan lackas för att skyddas mot väta och fukt.

Badrumsvägg med sten

Sten

Stenplattor är en exklusiv variant av väggval i badrummet. Det är också praktiskt att välja sten, eftersom det är vattentätt och lätt att hålla stenarna rena. Liksom vad gäller golv är det vanligt att välja skiffer, kalksten, marmor eller granit.

De har olika utseende och känsla, och vilket som föredras beror på tycke och smak. För att plattorna ska vara lämpliga att sätta upp på väggen måste de vara mycket tunna. Det är också svårt att montera stenväggar, så låt en professionell hantverkare ta hand om arbetet.

Tapeter och färg

Plattor och trä kan gärna kombineras med tapeter eller målade väggar. Det kan ge häftiga kombinationer, och är också ett ekonomiskt sätt att bygga upp badrumsväggarna på. För att färg och tapet ska vara lämpliga att använda i badrummet ska de vara fuktsäkra.

Våtrumstapeter ska vara tuffa nog att passa överallt, även i duschen. Färg däremot passar bäst där belastningen på väggarna är mindre, som runt handfat och toalett.

Viktigt!

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Läs mer om våtutrymmen på Boverkets hemsida: När du renoverar och ändrar i våtrum eller våtrum vid nybyggnad.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se