Det stilrena badrummet

Vackert och stilrent badrum i vitt

Ett modernt badrum är stilrent utan onödiga detaljer. Här passar enstaka och högblanka färger bäst, gärna i kombination med rostfritt och borstat stål. Glas hör också till det moderna badrummet.

Det stilrena badrummet går gärna i svart och/eller vitt, men det går att lägga till en klar färg, eller låta gråa eller bruna nyanser mjuka upp det strama intrycket. Och under ytan döljer sig gärna tekniskt avancerade finesser.

1. Uttryck i stilrent badrum

Det stilrena är det minimalistiska och det funktionella. De få detaljer som finns ska ge hög effekt, och de ska gärna både vara användbara och stiliga. Stor vikt läggs framför allt på materialvalen. Förvaringen är dold, så att inget ser plottrigt ut. De, och inte mönstret ska ge atmosfären.

För att det stilrena badrummet ska blir lyckat, behöver hela badrummet tänkas igenom noga. Ljusinsklätt och belysning har en avgörande roll för hur slutresultatet blir.

2. Materialval

Materialet är a och o när det kommer till det stilrena och moderna badrummet. Vackra och harmoniska material som går ihop med varandra, skapar en harmonisk helhet. Det ska finnas få linjer och stora släta ytor i ett badrum. Skarvarna ska vara i det närmaste osynliga och gå mellan material såsom glas, sten, betong, trä och metall.

Kontrasterna ska kännas naturliga och finnas inbyggda i materialvalet. Om kakel används ska själva formen gärna vara udda och matta. Avlånga plattor eller mycket små, små är populära varianter. Antingen är mosaiken enfärgad, eller bestående av samma färg i en mängd nyanser.

Stilren badrumsinredning

3. Badrumsinredningen

Inredningen går i en sober färg som matchar. Inbyggda skåp, kanske till och med hela utrymmen med skjutdörr som kan dölja allt, och små eller inga handtag är grunden.

Badkar och duschar med rena och enkla linjer, raka kanter och nedsänkta handfat är vanliga i det moderna badrummet. Då trenden med det moderna är stor, finns också många möjligheter. Inredningen får inte ta bort känslan av rymd i badrummet.

Det ska finnas luft och ytor. Toaletten göms gärna – i ett eget rum, eller bakom en snygg avdelare. Det gör intrycket mer kliniskt.

4. Funktion

Det stilrena och moderna badrummet ska gärna vara högteknologisk. Men det ska inte synas. Det gör att ledningarna gärna dras i väggarna och blandarna sticker fram enbart i form av själva kranen och vreden.

Golvvärme, bubbelbad och ljusterapi är vanliga funktioner. Andra finesser kan vara ljudanläggning, TV – funktioner som glider fram ur skuggorna när de behövs.

Några enkla och små hängare, några stilistiska burkar där det går att hälla i schampo, tvål och liknande fungerar också, om dessa inte är inbyggda automater på något vis.

5. Detaljer

Hela poängen med det minimalistiska uttrycket är att det är få detaljer som stör helheten. De som finns är väl avvägda. De ska också gärna ha en funktion också, så att minimalismen bibehålls.

Som detaljer ses spegeln, handdukstorken och inte minst blandarna. Dessa är viktiga för uttrycket och för funktionen. Rena linjer gäller. Till exempel får spegeln gärna vara inbyggd i väggen, kanske helt utan ram, blandarna är stilrena och med dolda knappar.

6. Fördelar

En stor fördel med det stilrena badrummet är att det är lättstädat. De rena linjerna, och frånvaron av fogar och krusiduller gör att det inte finns så mycket ställen som smutsen kan gro in i.

Den stilrena trenden är också en trend som passar många och som, rätt genomfört, har en känsla av tidlöshet kring sig. För med nya detaljer går det lätt att skapa atmosfär. Välj klarröda handdukar på handdukstorken och ställ in ett fång snittblommor i en modern vas om det börjar kännas kalt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se