Det klassiska lyxbadrummet

Lyxigt badrum i klassisk stil

Det klassiska lyxbadrummet är byggd enligt traditionsenliga principer och är tänkt att ge tidlös skönhet. Det andas lyx och flärd utan att bli “för mycket”, och får gärna ha detaljer med guld, sirliga mönster.

Det klassiska badrummet tar gärna influenser från de antika badhusen och/eller engelsk stil. Hur mycket av dessa epoker som ska framträda, det väljer du själv.

Uttryck i badrummet

Klassiska badrum andas tidlös lyx och kvalitet. Varje detalj är noga genomtänkt utifrån en tanke om välmående. Det gäller både i material och i design. Det guldiga, blankt svart, kliniskt vitt och härlig glasmosaik, stora speglar och sirliga mönster hör det klassiska lyxbadrummet till.

Det klassiska badrummet har också ofta rejäla kommoder med vackra handtag och rejält badporslin placerat i ett rum med generösa ytor.

Lyxigt badrum med vackra badrumsblandare

Kvalitet på material och inredning

Badrumsmöbler av hög kvalitet. Blanka stora kakelplattor, en stor förgylld spegel, och antikinspirerade kranar med porslinshandtag är en bra början. Ofta går nyanserna i kakel och på golv i ljusa toner eller delvis i svart, med stora vackra plattor.

Mosaikmönster eller andra typer av mönster på plattorna ger liv åt badrummet. Sirliga bårder är helt rätt. Blommigt kan vara en del av inredningen, men det behöver det inte vara.

Ett golv med schackrutemönster eller ett blankpolerat stengolv passar perfekt i det klassiska badrummet.

Fristående badkar och fristående kommoder, gärna med stora och vackert utformade knoppar och böjda ben ger rätta känslan. Det gör också ett nedsänkt badkar, särskilt om stilen från antikens badhus är förebild.

Om det inte går kan ett inkaklat badkar ge nästan samma spaliknande effekt. För en mer engelsk stil gäller badkar med stora guldtassar. Ett sminkbord gör sig helt rätt i det klassiska badrummet, gärna fyllt med exklusiva burkar och parfymflaskor.

Lyxiga detaljer

Kranar får gärna vara förgyllda eller av antik stil med mässing och porslinsdetaljer. Den stora spegeln kan med fördel vara guldförgylld. Detaljerna får gärna vara romantiska.

Varför inte lyfta fram en hel glasskål med vackra tvålar, torkade blommor, en vattenfylld skål med levande ljus eller en kandelaber? En stor murrig matta på golvet och förgyllda krokar för badrockarna hör också till.

Fördelar

Badrum med antik och engelsk inspiration går aldrig ur tiden. Modet har funnits i över tvåtusen år vid det här laget. Det är en stil som kanske inte är hetaste trend, men som heller aldrig blir fel. Stilen passar företrädesvis i större badrum där utrymmena är generösa och är nästan ett måste i sekelskiftesvillan.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se