Det lekfulla badrummet

Lekfullt badrum i lila, svart och vitt

Färger och lekfullhet är tillbaka som trend i badrummet. Alltfler går ifrån det sobra och minimalistiska till det mer färgstarka och personliga. Häftiga mosaikmönster, eller att kakla med starkt färgade plattor betonar det positiva och det levande. Mönstren får gärna vara naivistiska, och färgkombinationerna spännande.

1. Uttryck i badrum

Det verkar inte finnas någon hejd på trenderna vad gäller badrum. Nu kommer färgerna starkt igen, och det på flera olika sätt. Det hypermoderna badrummet kan vara strikt som få, men brytas av med en klar färg som ger en varm känsla.

Det kan också vara ett badrum i retrostil med modern touch, likväl som det kan vara byggt i naivistisk stil som väcker barnet i oss själva. . Det lekfulla badrummet kan också ha toner av det naturliga eller det klassiska badrummet. Då behövs en väl genomtänkt blandning av de olika stilarna för att resultatet ska bli lyckat.

Det lekfulla badrummet är förutom färgglatt också ett personligt rum där vi spenderar mycket tid. Därför får det också mer och mer yta. Kanske till och med nya funktioner. För här ska vi ha tid att vara oss själva.

2. Färger i badrummet

Det är framför allt pastellfärgerna som ligger i ropet. Samtidigt ska badrummet andas harmoni ro, vilket gör att vi gärna väljer en eller flera toner som harmonierar med varandra. Det är inte bara att brassa på med vilka färger som helst, utan harmoni ska råda i det färgglada.

Färgerna finns i detaljerna, eller på väggar och i inredning. Inte på alla ställen, utan på några. Då kan de komma i uttryck i härligt varmfärgade kakelplattor eller mosaikväggar, färgat badrumsporslin eller en färgsprakande spegelram.

Det smarta med att sätta färgerna i detaljerna är att de lätt kan bytas ut om andan faller på. Den favoritfärg som är idag, kanske inte är samma i morgon.

3. Badrumsinredningen

Formen på inredningen kan vara antingen strikt rak eller rundare och mjukare. Här går det att välja sin egen väg. Det moderna strama kan få en härlig klatsch tillsammans med några starka färger.

Det är också möjligt att skapa ett retrobadrum med 50-tals stil och låta det domineras av rundade linjer från den tiden och till exempel schackrutigt golv. Det lekfulla kan också ta ut sin rätt helt och hållet, med naivistiska mönster på detaljer och inredning. Här finns mycket att välja mellan, så låt dig inspireras till ett badrum du gillar.

Inredningen ska gärna stå ut en bit från rummet och skapa en miljö för avkoppling och ro. Alltfler är beredda att spendera stora mängder pengar för att skapa en privat oas som vi blir lyckliga av. Så med nya ytor i badrummet kan vi också ha fler funktioner.

Varför inte en relaxgrupp, eller en sittplats med utsikt genom fönstret? Kanske en skön vilstol passar i ett hörn, eller en infraröd bastu?

4. Detaljer

Ljussättningen kan förstärka den varma känslan som ett färgat badrum ger. Det kan också vaser med blommor, dekorativa detaljer och förvaring som syns. I alla fall om förvaringen innehåller produkter värda att ta fram.

Det kan handla om matchande handdukar på hög, tidningar i ett vackert tidningsställ, eller parfymflaskor på rad. Det personliga får gärna lysa igenom.

Det gör att vi också ska välja noga vilka färger som ska gälla just i vårt eget badrum, vilka former som ska lyftas fram och vilka detaljer som ska vara synliga. Mycket av allt blir gärna lite väl mycket, så en väl avvägd blandning är det bästa.

5. Fördelar

Färg gör oss glada! Härliga färger är något som passar barnet i oss, eller de som faktiskt är barn på riktigt. Med färger, utrymme och personlighet kan ett badrum vara en trevlig plats för många, och ge den där upplyftande tillvaron vi så gärna önskar.

Den som satsar på att ha färgglada detaljer i ett annars modernt eller klassiskt badrum, har också lätt att förändra badrummet efter humör.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se