Minska köerna till badrummet

Dubbla handfat minskar trängsel i badrum

Dubbla tvättställ minskar trängseln i badrummet.

Köerna till ett badrum i familjeboendet bli lätt ett irritationsmoment i vardagen, helt i onödan. Det går att planera badrummet och dess funktioner så att flera får plats samtidigt.

1. Ett eller två badrum

Till att börja med är det värt att fundera på om det är bäst med ett rejält badrum eller två lite mindre. Om det finns två badrum behöver båda inte rymma allt. Ett badrum med toalett och dusch samt handfat och ett med badkar istället ger möjligheter.

Om pengarna eller ytan inte räcker till för två badrum, går det istället att se om det går att få flöde i det badrum som finns.

2. Dubbla handfat

En enkel lösning för att fixa kortare köer är att installera två handfat. Med dubbla handfat kan två personer få rum i badrummet samtidigt. Om badrummet är relativt lite kan det vara praktiskt med två mindre handfat, än ett rejält.

Att installera dubbla handfat är förenat med en relativt liten kostnad, men ger många möjligheter. Det är också något som går att göra i de flesta badrum, hur små de än är.

3. Frigör toaletten

Det allra mest privata vi kan göra i badrummet är att gå på toaletten. Då vill få av oss ha sällskap i badrummet. Varför inte bryta ut toaletten och skapa ett eget rum just för sådana stunder? Då kan dusch och bad användas separat, utan att blockera möjligheten till toalettbesök.

Om det inte är möjligt att bygga ett helt rum för toaletten kan istället ett bås, eller åtminstone en skyddsvägg vara ett praktiskt drag i badrummet. Då blir toalettutrymmet skyddat och den som sitter där får vara i fred.

4. Dela upp dusch och badkar

För att skapa möjligheter för många att göra sig rena samtidigt är det bra med en duschkabin och ett badkar. Då kan två tvätta sig samtidigt, om så skulle behövas. Med skärmväggar mellan blir det också en privat sfär för båda parter.

Ett annat alternativ är att skapa ett ordentligt duschrum. Det kan också göras i form av höga avdelare eller riktiga väggar.

5. Handfat i sovrummen

Ytterligare en möjlighet som kan vara värd att se över är om det går att installera handfat i sovrummen. Då kan ansikts- och handtvätt samt den så viktiga tandborstningen ske där istället.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se