Klyv och borra i kakel och klinker

klyver-och-borrar-i-kakelplatta.jpg

Ska du klyva och borra i kakel eller klinker? I den här artikeln hittar du steg för steg instruktioner med förklarande fotografier om hur du borrar och klyver en kakelplatta eller klinkerplatta.

När du klär en yta med kakel över en diskbänk eller i duschen ger resultatet ett ganska lyxigt intryck. En av anledningarna är naturligtvis att kakel och klinker i sig själva är vackra material. En annan orsak till ”lyxigheten”, är den helhet byggkeramik bildar tillsammans med exempelvis beslag, krokar, eluttag och röringångar.

Dessa små och ofta ointressanta detaljer smälter så fint in i en rätt uppsatt kakelvägg att de rent av kan upplevas som sköna. Det är inte så svårt att skära eller borra i kakel eller klinker, bara du använder rätt verktyg och arbetar lugnt och bestämt.

För att du ska slippa få många skarvar på en kakelvägg bör du planera kakeluppsättningen noga. Mät upp kakelväggen som ska kläs och bestäm hur många hela skift och kakelrader du får plats med. Glöm inte att ha fogbredden med i beräkningen, annars kommer inte måtten att stämma i praktiken.

Blir det ett halvt skift över – alltså en rad med endast halva kakelplattor, bör du lägga den raden längst ner på väggen. Det ger ett vackrare helhetsintryck.

Om skillnaden mellan sista hela skift kakel och tak/golv är mindre än en halv kakelplatta, kan du sätta en trälist som täcker väggen istället. Om ”glipan” är smal 1-2 cm finns det även kakellister i många nyanser. Behöver du klyva kakel för att täcka en rad, bör du sätta den halva kakelplattan i det hörn som är minst i blickfånget.

Är det endast en tunn sträng du behöver bryta loss, kan det vara både lättare och snyggare att dela en större bit på bägge ändplattorna i raden. Försök att planera för vägguttagen, så att du slipper dela en kakelplatta.

Gör istället uttaget i kanten på två hela kakelplattor så smälter kontakten på ett naturligt sätt in med keramiken. Urtagen för rörledningar är svårare att passa in i skarven mellan två kakelplattor.

Planera uppsättningen så att du inte får fler delade kakelplattor än vad som är absolut nödvändigt. Undvik att ha delade kakelplattor på den del av utrymmet som först kommer i blickfånget och försök att sätta alla delade plattor så undanskymt du kan. När du arbetar med kakel, kan du klara dig med basverktyg.

Ska du däremot arbeta med klinker eller vet att du har mycket klyvningsarbete och borrande framför dig, bör du köpa eller låna specialverktyg. Klinker är, jämfört med kakel, ett mycket hårdare material att borra och arbeta i. Om du har fel verktyg, måste du kanske ta i lite för mycket och då kan du istället spräcka klinkerplattan.

Verktyg och material du behöver när du ska borra och klyva i kakel och klinker:

Verktyg:
1. Skärtrissa 2. Penna 3. Vinkelhake 4. Trälist 5. Hovtång 6. Papegojtång 7. Rundfil 8. Coromantborr 9. Kakelborr 10. Bågfil med kakelklinga 11. Kakel- och klinkerskärare 12. Kakelklyvare 13. Skyddsglasögon 14. Skyddshandskar.

Material: Maskeringstejp, kakel, klinker.

Dela kakelplattan med klyv och skärtång

Dela kakelplattan med kakelbrytare

Uttag i delad kakelplatta

Uttag i hela kakelplattor

Borra hål i kakelplattan innan uppsättning

Borra hål i en kakelvägg

Varning!

Använd alltid skyddsglasögon när du ska klyva eller borra i kakel och klinker. Annars riskerar du att få splitter från glasyren i ögonen.

– Var försiktig när du borrar eller sågar från framsidan av en lös kakelplatta. Det är lätt att du slinter med borren och spräcker plattan.

– Se till att borrstålet är riktigt skarpt. Om inte, så riskerar du att borrhålet blir för stort. Dessutom är faran stor att du slinter och skadar dig själv samt repar plattan.

– Det är mycket viktigt att kakelplattorna är jämna vid monteringen. Kontrollera därför noga att alla plattor är likadana.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top