You dont have javascript enabled! Please enable it! Välja kakel till köket - Tips inför valet av kakel | dinbyggare.se

Välja kakel till köket – Tips inför valet

Glaserat kakel ovanför diskbänk i kök

Den del av väggen i ett kök som finns mellan köksbänkar och övre köksluckor och runt spisen är utsatta områden. Stänk från matlagningsbestyren och disk smutsar ner väggarna ordentligt.

Ett kakel skyddar väggarna och gör köket lättstädat. Dessutom känns köket komplett och helt med ett matchande kakel på väggen.

Kakel ovanför diskbänk

Kakel

Kakel är ett lergods med glasyr som kommer i många storlekar och varianter, allt från stora enfärgade plattor till den finaste mosaik. Kakel är ofta ett glansigt material, som reflekterar ljuset på ett speciellt och för många omtyckt sätt. Det är även lätt att klyva och borra i kakel.

Det glansiga kaklet är mycket lätt att rengöra. Det finns också oglaserat kakel, men de kan dra åt sig fett och smuts och är svåra att få riktigt rena.

Snyggt klinkergolv i kök

Klinker

Klinkers och sandsten är naturmaterial som är vackra att ha i ett kök, både på golvet och på väggen. Såväl klinkers som sandstensplattor kommer glaserade och oglaserade.

För att få en bra miljö som är lätt att göra ren i köket är det bra att välja den glaserade plattan. Fördelen med klinker jämfört med kakel är dess hållbarhet. Det ska mycket till innan en klinkerplatta spricker.

Mosaik ovanför diskbänken i kök

Mosaik

Mosaik kallas de riktigt små glaserade plattorna. De kan vara tillverkade i porslin, sten eller glas och kan ha en regelbunden eller oregelbunden form.

Mosaik kan också vara en- eller flerfärgad. Det går att skapa oändliga kombinationer i färger och mönster med mosaiken.

De flesta som väljer mosaik väljer dock att använda en och samma mosaik till köket. Den mosaik som har plattor av olika färger ger ett levande och vackert uttryck, medan enfärgad mosaik ger en känsla av struktur där formen är det intressant.

Mosaik är lättare att sätta upp än vad det verkar, tack vare att mosaiken levereras i ark. Det kan däremot vara något svårt att få ett riktigt jämnt resultat med mosaik.

Välja kakel

Valet av kakelplattor i köket är i första hand en ren smaksak. Plattorna ska matcha resten av köket och bidra till ett balanserat helhetsintryck.

Ofta handlar valet också om priset. Det kan vara värt att notera att riktigt billigt kakel ofta är mycket sköra och har en sämre kvalitet. Se till att du får kakel som håller för uppgiften.

Här kan du läsa mer tips om: Välja kakel

Färg och storlek

Färgerna och mönstren är oändliga när det kommer till kakel. Det går att sätta bårder, mönster eller blanda fritt mellan en eller flera färger.

Det är inte många som tänker på att fogbruket mellan kakelplattorna påverkar slutresultatet. Men det gör det. En mörk fix passar i vissa fall, en grå eller en vit i andra.

Matcha efter smak och tycke. Vad gäller storleken brukar större och ljusa plattor ge ett luftigt intryck, medan små plattor förminskar ytan. Mörka konturer förminskar också ytan.

Alternativ till kakel

Även om kakel och stenplattor är det vanliga på väggarna i ett kök, är det inte den enda lösningen som finns. En del sätter upp en glasskiva som skydd istället. Då kan väggen målas i valfri färg och glasskivan kan vara frostad eller ren.

För att få ett hållbart skydd som inte går sönder och kan orsaka olyckor är det viktigt att glaset är av härdat glas, inte fönsterglas.

Härdat glas klarar också temperaturförändringar bättre. Sådana glasskivor kostar ganska mycket i inköp. Andra alternativ är galvaniserad stålplåt, panel och metallaminat.

 

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se