Stänkskydd i köket – Låt kreativiteten flöda vid valet

stankskydd-kok.jpg

Stänkskydd av glas i kök

Det kan kännas naturligt att välja att kakla väggen bakom diskbänken. Men det är faktiskt inte det enda skydd som kan sättas bakom bänk eller spishäll för att skona väggen mot väta och smuts.

Det finns en mängd andra varianter på marknaden, som fungerar minst lika bra, om inte bättre. Dessa material kan dessutom förvandlas till ren konst, med lite fantasi.

Vad är poängen med stänkskydd?

Stänkskyddet har i grunden en mycket praktisk funktion. Skyddet ska skona väggen bakom, och därmed också huset i sig från fuktskador och andra angrepp. Det stänks en hel del vid diskhon. För att åstadkomma ett effektivt skydd krävs framför allt att materialet håller tätt mot väggen.

I övrigt kan stänkskyddet vara format av en mängd olika material och ha en mängd olika mönster, färger och andra attribut. Det finns stora möjligheter att använda sin fantasi och på med stänkskyddet också skapa en unik miljö på ett mycket billigt sätt. Det kostar lite, samtidigt som det ger en stor förändring i köket.

Det finns till och med möjligheter att skapa ren konst, av ett enkelt stänkskydd. Med ett sådant stänkskydd blir köket garanterat helt unikt.

Stänkskydd av kakel i kök

Kakel vanligast

Det vanligaste förekommande stänkskyddet består av kakelplattor, mosaik eller sjöstensplattor. Det finns dock en klar nackdel med den traditionella kakelstenen eller stenplattorna. Det är fogarna. Dessa kan bli mycket svåra att göra rena efter en tid, och samlar på sig stora mängder smuts på kort tid. Det gör att det inte är lika praktiskt med kakel.

Det är också svårare att skapa det lilla extra med kaklet. När det finns så mycket annat att välja mellan, är det inte konstigt att alltfler väljer andra material, material som faktiskt kan göras mycket konstfulla.

Stänkskydd av glas i kök med träluckor

Stänkskydd av glas

Som tur är finns det mycket annat att välja mellan, och varianterna blir fler och fler. Glasskivor har varit en trend som tagits upp i många sammanhang. Faktum är att det finns fler som väljer stänkskydd av glas idag än kakel.

Detta trots att glaset behöver putsas en hel del för att hålla sig snyggt. Varenda fingeravtryck blir tydligt på glaset, vilket kräver en viss städningsvilja i familjen.

Antingen är glaset helt klart, eller så är det frostat, färgat eller till och med mönstrat. Skivan kan också lackas eller målas med valfri färg.

Det finns således en mängd olika varianter att välja mellan. För att få en helt unik glasskiva är det bra att gå till första bästa glasmästare och välja skiva. Tänk bara på att glasskivan ska tåla hårda stötar och slag. Allra helst ska det vara härdat.

Det går att välja mellan vanligt glas och plexiglas. Plexiglas är betydligt billigare. Det finns även andra former av plastskivor som kan användas. Det är dock viktigt att se till att de håller måttet vad gäller förmågan att motstå hetta, om de ska placeras bakom spisen.

Stänkskydd av rostfritt stål i kök

Stänkskydd av rostfritt

Ett annat trevligt alternativ är rostfri plåt. Industrilooken har blivit mäkta populär på senare tid, vilket också gjort att den rostfria plåten fått en nyrenässans i de svenska köken.

Det har också hela stenskivor. Stenskivorna på en vägg behöver vara minst två centimeter tjocka om ytorna är större, och minst 12 mm om ytan är mindre. Stenskivan kan sedan antingen fungera som enskilt stänkskydd eller utgöra både bänkskiva och vägg.

Det går också att få en exklusiv utformning med olika metallic-nyanser och till och med former på plåten. Den behöver således absolut inte vara blank och slät. Snarare tvärtom. Plåt är mycket formbart.

Laminatskivor med metallyta kan fås i en mängd olika varianter. Det är billigare, men kan se minst lika exklusivt och trevligt ut.

Stänkskydd av glasemalj och komposit i modernt vitt kök

Glasemalj och Komposit

Än modernare samt med retrokänsla deluxe är det med glasemalj. Det handlar om plåt som emaljerats med ett keramiskt material. Glasemalj används förr gärna som material till badkar och handfat. Det är ett mycket tåligt material med vacker yta, en yta som kan vara allt från högblank till matt.

Materialet är magnetiskt, kan användas som whiteboard, och är kemikaliebeständigt. Tryck och till och med bilder kan brännas in i materialet, för att göra det extra snyggt och personligt.

Komposit har blivit ett material på modet. Materialet består av flera olika komponenter som tillsammans blir mycket resistent mot fukt, slag, repor, smuts och allt annat som skivan kan råka ut för. Det är också snyggt och stilfullt och färgen är genomgående i materialet vilket gör att repor inte syns. Vattenavvisningen är mycket god.

Stänkskydd och bänkskiva i komposit

Bänkskivan

Den som har en bänkskiva i ett praktiskt material kan låta det följa med upp över diskbänken och därmed utgöra skyddet mot väggen. Det kan bli såväl effektivt som snyggt.

Lämpliga bänkskivematerial kan vara komposit, laminat eller marmor. Men även trä, ett häftigt färgat glas och rostfri plåt kan enkelt läggas som kombinerad bänkskiva/stänkskydd. Det här alternativet är något som kommit starkt under de senaste två åren. Det ger en mjuk och sober känsla i köket, utan att kanterna framträder alltför tydligt.

Apropå trä, så kan en vacker träpanel bli en perfekt lösning i det klassiska hemmet. I alla fall bakom diskbänk och bakom bänkskivorna i allmänhet. Däremot är det mindre bra om köket är försett med en gasspis. Då kan brandrisken bli för hög. Den som vill ha träpanel i ett sådant kök gör rätt i att fälla in en brandsäkrad skiva bakom just spisen.

För att träet ska hålla är det viktigt att det också behandlas väl så att det står emot den fukt och den smuts som finns i köket. Det ska vara lätt att hålla rent. En bra lack, eller en lätt impregnering med hjälp av paraffinolja är två trevliga alternativ.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top
Top