You dont have javascript enabled! Please enable it! Välja köksgolv? Tips när du ska välja golv till köket | dinbyggare.se

Välja köksgolv? Ett vackert golv gör köket

Köksgolv av trä i kök

Vackert köksgolv i trä.

Ett köksgolv är så mycket mer än enbart ett vackert golv som matchar köksluckor och övrig inredning såsom bänkskivor och kakel mm. Köksgolvet ska vara behagligt att gå på, lätt att sköta och beständigt nog att vara år efter år.

Golvbeläggningen i ett kök ger helheten. Golvytan är den del av rummet som knyter samman kökets olika delar.

För vissa är valet av just köksgolv relativt enkelt. De vet precis vad de behöver. För andra är det betydligt svårare att planera köket och se helheten.

Det finns nämligen mängder med olika alternativ i olika material att välja på. Vart och ett av materialen har sina för- och nackdelar.

Olika typer av köksgolv

Klinkergolv i kök

Klinkergolv

Klinker är ett levande och vackert material som verkligen håller i längden. Eftersom varje klinkerplatta skiftar i färg på sitt eget unika vis, reflekterar golvet ljuset på ett mycket vackert sätt.

Köksgolv som är tillverkade av sten går heller inte sönder i första taget. Om något, är det fogarna som behöver göras om.

Nackdelen med klinker, förutom priset på vissa modeller, är att klinkergolvet är helt stumt. Det kan, för den som är i köket ofta, ge skador i rygg och knän. Skaffa en mjuk matta där du står så blir problemen klart mindre.

Trägolv i kök

Trägolv

Trägolv är mycket vackra och håller i längden tack vare att det går att slipa om dem när de blivit trista i ytan.

Trä är också ett mjukt material att gå på, vilket gör golvet till en favorit bland många köksgolv.

Problemet med trägolv är dock att det krävs en del underhåll för att behålla dem vackra. Träet är också känsligt för slag och repor.

Laminatgolv i kök

Laminatgolv

Laminatgolv är lättskötta, vackra, prisvärda och lätta att lägga. De tål barnlek, hundklor och mängder med smuts utan att för den skull bli förstörda.

Ett bra laminatgolv tål till och med höga klackar och hårda slag. Det gör att många väljer just laminat som köksgolv.

Idag är laminatgolven är dessutom förvillande lika genuina trägolv i utseendet, även om de inte åldras och känns som ett riktigt.

Plastgolv i kök

Plastgolv

Plastgolvet är lättskött som köksgolv och kommer i en mängd mönster och färger. Det är ett prisvärt alternativ för den som tycker om lek och bus i alla dess former, både i design och i livet i sig.

Plasten är mycket tålig för nedsmutsning. Ett plastgolv med en härlig färg kan lätta upp ett annars minimalistiskt eller tråkigt kök.

Golvvärme i kök

Golvvärme är en härlig lyx i köket. Det kan också få ner energiförbrukningen i huset. Med varma golv känns ett rum faktiskt varmare än vad det är.

Däremot måste isoleringen under golvet vara tillräckligt bra för att golvvärmen ska ge bra effekt. Planerna för golvvärme behöver göras i samband med att det nya köksgolvet läggs.

Färgen på golvet

Färgen på köksgolvet är helt klart en smaksak. Den som har ett helt vitt kök kanske vill ha en varm, lite mörkare, färg på golvet för att kompensera och ge djup och lugn.

Å andra sidan kan ett kök som har mörka luckor lättas upp med ett ljusare köksgolv.

Grått och vitt kan matchas med härliga färger och den som blivit förälskad i sina vackra bänkskivor kan låta det materialet även dominera på golvet.

Andra golvmaterial som passar kök

Betong, kork, gummi, linoleum och de nyare kompositgolven är också mycket lämpliga att använda sig av i köket. De ger alla sin karaktär och känsla åt köket.

Den som vill ha ett lite annorlunda men ändå rustikt och hållbart kök får gärna kika lite extra på dessa företrädesvis naturliga material.

När det gäller valet av betong är det dock viktigt att titta lite extra på undergolvets bärförmåga. Det kan behövas stöttas upp, då betong är ett mycket tungt material.

Tips för köksgolv!

I det stora köket kan ytorna verka kala med en och samma golvfärg. Då går det fint att definiera upp golvet med hjälp av ett mönster.

Det kan handla om att markera en yta från en annan med olika färger, eller en bård. Det går också att välja olika typer av golv för olika områden i köket.

I det lilla köket kan det fungera med att lägga plattor på diagonalen över rummet. Plattorna får gärna vara av de större slaget. Det ger illusionen av ett större kök.

Relaterade köksämnen med tips för dig som ska förnya köket

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se