Marmorgolv – Exklusivt och hållbart golv

Marmorgolv i modernt kök

Den exklusiva marmorn är ett populärt golvmaterial för den som vill inreda sitt hem utifrån ett klassiskt snitt. Inte minst italiensk design utgår ofta från marmorbeläggningar av olika slag.

Som sten betraktat är den inte fullt lika känslig som kalkstenen. Å andra sidan är marmorgolvet heller inte lika beständig och hård som granit.

Känsliga stenar av marmor

Marmor är en stenart som utvecklats utifrån kalksten. Den är således en av de känsligare stenarterna. Därför har de också en hel del egenskaper gemensamma, inte minst det faktum att den är känslig mot alla former av syra.

Marmorgolv kan därför inte svabbas av med kalklösande medel och vin, citron, vinäger och andra syrliga ämnen har en förmåga att missfärga stenen.

Härlig lyster med marmorgolv

Den helt rena marmorn är vit. Men då marmorn ofta är naturligt förorenad kommer den i en mängd olika färger beroende på förorening. Till det kommer att föroreningarna gör stenen flammig.

För de allra flesta är ger flammorna ett levande intryck. Marmorn finns att köpa polerad och har då en vacker glans. Glansen ger en vattenavvisande yta och en känsla av exklusivitet.

Marmorgolv i kök

Det blir också svårare för smutsen att få fäste på polerad marmor, men då den blir något hal passar polerad marmor allra bäst på väggar och som bänkmaterial.

En tumlad marmor slipas i en tumlare och får ett slitet vackert intryck. Det finns även finslipad marmor. Den är sidenmatt och vanlig för byggnationer av hallentréer och trappor.

Att lägga marmorgolv

Marmorgolv och marmorväggar i badrum

Marmor både på golv och väggar i badrum.

Ett marmorgolv pryder vilket rum som helst. Stenarna kommer i mängder av olika storlekar, inklusive mosaik på nät. Marmorgolv i badrummet blir exklusivt och får en härlig lyster, medan sovrummet får en sval och medelhavsk karaktär av marmorn.

Marmorgolv läggs som plattor i allmänhet. Ett mycket plant underlag är att rekommendera, liksom noggrannhet vid all hantering och förarbeten.

Det är alltid bra att lägga ut hela golvets plattor innan de monteras med fix, eftersom natursten kan skifta i färg från sten till sten. Genom att lägga ut hela pusslet på en gång går det då att matcha plattornas olika individuella nyanser på ett snyggt sätt.

Om marmor

Marmorn är en natursten med lång hållbarhet om det sköts väl. Slitaget ger ofta ett vackert intryck. Trots det hala utseendet är inte marmorgolv så slippriga som många kanske tror.

Även våta marmorgolv tåls att gå på, vilket gör marmorn till ett bra materialval i de flesta rum.

Marmor kostar dock en hel del pengar. För att skydda den dyrbara marmorn är det klokt att med jämna mellanrum vaxa stenen, så att en skyddande yta hindrar missfärgningar.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se