Massivt trägolv – klassiskt, vackert och levande

Ett massivt trägolv är klassiskt, vackert och levande. Med massivt menas att trägolvet helt och hållet är tillverkat av trätiljor med naturlig ådring. Det är ett golv som i och för sig slits med tiden, men då det kan slipas om och då blir som nytt, håller ändå golvet i många, många år.

Kortversion

  • Träslag: Finns i träslag som gran, furu, ek, björk, al och ask, varje med unik färgton och hårdhetsgrad; stort utbud av utländska träslag finns också tillgängliga.
  • Tillverkning: Massiva trägolv tillverkas av hela träplank eller trätiljor, vilket ger en naturlig ådring och en unik karaktär.
  • Livslängd: Kan slipas om för att återställas, vilket förlänger livslängden avsevärt.
  • Utseende och känsla: Varje träslag bidrar till golvens unika estetik och atmosfär i hemmet.
  • Installation: Kräver ofta specifik hantering som limning eller fuktspärr, beroende på underlag och förhållanden; rörelsefogar nödvändiga för att förhindra deformation, dolda av golvlister.
  • Ytbehandlingar: Inkluderar oljning, lackering, såpning och betsning för att förändra och skydda träets yta; obehandlade golv bör behandlas efter installation.
  • Påverkan av miljö: Reagerar på temperatur- och fuktighetsförändringar; korrekt förvaring före installation minimerar rörelser i golvet.
  • Underhåll: Med rätt skötsel kan golvet hålla i decennier.

VISA MER

Massivt trägolv i kök

Egenskaper på massivt trägolv

Ett massivt trägolv är tillverkat av hela träplank, och inte som vid lamellgolv av flera skikt. Ofta är träet sågat i tiljor, men det finns också massiva trägolv i parkettform.

Från början var faktiskt parkettgolvet ett golv som lades med korta massiva träbrädor för att åstadkomma en viss lyster. Idag är dock parkettgolv nästan alltid så kallade lamellparkett.

Det finns en mängd olika träslag att välja mellan när det gäller massiva trägolv, liksom bredder och ytbehandlingar. De olika alternativen ser inte bara olika ut i ett hem.

Beroende på vilket träslag och vilken ytbehandling det massiva trägolvet är tillverkat av, får golvet också olika egenskaper.

Gemensamt för dem alla är dock den levande känslan. De både känns och ser behagliga ut.

Olika träslag

Det vanligaste träslaget på golv i Sverige är gran. Det har många kvistar och en rödaktig ton. Furu är också populärt och har mindre antal kvistmärken. Båda har de ungefär samma hårdhetsgrad, och är tacksamma som golvmaterial.

Ek är betydligt hårdare. Det är ett bra material för golv som belastas hårt och som måste tåla en del. Den ursvenska björken är något hårdare än fur och gran, men inte fullt så hård som eken, och har en vacker ljus grundfärg.

Även al är ett svenskt träslag som kommer alltmer, inte helt olikt mahogny, liksom ask, ett träslag som har tydliga årsringar och som ger en speciell karaktär på ett golv. Det finns även en mängd utländska träslag att välja mellan, med olika uttryck, färg och hårdhetsgrad.

Till det kommer en mängd olika ytbehandlingar på trägolvet som kan användas för att framhäva eller förändra träets grundläggande färg och egenskaper.

Massivt trägolv i sovrum

Att lägga ett massivt trägolv

Ett massivt trägolv kan läggas på ett befintligt golv eller ett plant underlagsgolv. Hur golvet sedan läggs beror till stora delar på underlaget. Ibland krävs limning och vid våtutrymmen eller kök, alternativt om golvvärme planeras krävs en fuktspärr.

Det behövs alltid en rörelsefog enligt anvisningar för att inte golvet ska slå sig. Därför behövs också golvlister till ett trägolv, som döljer rörelsefogen. Ett tunnare golv är oftare lättare att lägga, men är å andra sidan också mindre hållbart i längden.

Fråga alltid i butiken om hur golvet ska läggas, eller anlita en professionell golvläggare för jobbet. Det är rotavdragsgillt och lönar sig ofta i längden. Ett vällagt trägolv håller mycket längre.

Ytbehandling på ett massivt trägolv

Vissa massiva trägolv säljs obehandlade, andra säljs förbehandlade. Obehandlade trägolv ska alltid behandlas efter inläggning, även om de är lutade. Lutningen ger enbart ett skydd från gulning av träet och ger träet en ljusare nyans och ska alltid kombineras med såpning eller oljning.

Det vanligaste alternativet till ett lackat golv är ett oljat golv. Oljan tränger till skillnad mot lacken ner i träet och framhäver träets egenskaper samtidigt som det ger träet ett vattenavvisande skydd. Ett sådant golv är känsligare för fläckar och är tuffare att hålla rent.

Det finns många oljor som kan användas till att ytbehandla ett trägolv med. Vissa är varma, medan andra är kalla, många innehåller linolja. Ännu andra har pigment som ger en annan färgton på golvet och alla har de olika kvalitet. För att ett oljat golv ska hållas vackert behövs regelbundet underhåll.

Lackering av ett massivt trägolv

Lackera ett massivt trägolv

Den vanligaste behandlingen av ett trägolv är annars att lacka det. Det lackade trägolvet har en vattenavvisande yta som ligger som en hinna ovanpå träet. Det gör att fläckar inte heller kan tränga ner i träets struktur och missfärga brädan.

Golvet blir lättstädat. Lacken kan vara färgad eller ofärgad och av olika glans och hårdhetsgrad. Ju hårdare lack, desto slitstarkare golv.

Däremot är det svårt att få bukt med repor utan att behöva slipa om hela golvet. Det är inte heller helt lätt att lacka ett golv jämnt på egen hand.

Andra ytbehandlingar

Ett vackert alternativ till det oljade golvet är att såpa trätiljorna. Som nämndes ovan kan ett golv som är obehandlat eller lutat såpas för att få ett vattenavvisande skydd.

Såpan arbetas in i ett lager på det lutade eller obehandlade golvet. Därefter ska golvet våttorkas med samma typ av såpa kontinuerligt och då får golvet ett allt starkare skydd.

Ännu ett alternativ är att betsa eller måla golvet med en golvfärg. Betsning framhäver golvets grundstruktur, och ska alltid kombineras med olja eller lack. Färgen lägger sig som ett täckande lager ovanpå tiljorna och fungerar i princip som lack.

Slipning av massivt trägolv

Slipa om massiva trägolv

Även om golvytan i sig kanske inte håller i generationer, kan själva golvet som sådant göra det. Det går nämligen lätt att slipa om ett massivt trägolv och ge det en helt ny yta.

Ytan kan också förändras över tid. Välj lack, såpbehandling, bets eller olja efter tycke och smak, och golvet blir som nytt.

Det gör golvet till ett golv som kan förändras med tid – allt efter mode, trender eller tycke och smak hos den som äger huset.

Viktigt att tänka på

Trägolv är det golv som rör sig mest utefter temperaturförändringar och fuktnivåer i huset. Brädor kan slå sig och glipor kan uppkomma, inte minst i samband med att golvvärme används. För att hämma golvets rörelser är vissa fabrikats golv försedda med spår på undersidan.

Tänk också på att trägolv måste ligga till sig i rummet minst ett dygn innan det läggs och att det är av största vikt att golven är väl torkade.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se