Linoleumgolv – Tips när du ska lägga golv av linoleum

Olika kulörer på linoleumgolv

Prover på linoleumgolv.

Om du trodde att linoleumgolv tillhörde det förgångna har du kanske inte hunnit med i svängarna? Numera är linoleumgolv ett hett alternativ på marknaden. Det beror inte minst på det allt starkare miljöintresset, men också på att moderna linoleumgolv är snygga, praktiska, billiga och lätta att lägga.

Vad är linoleumgolv

Som den engelska uppfinning linoleum är, kanske det inte är så konstigt att materialet förknippas med golv i engelska medelklasshem. När industrialiseringen tog fart i England kom Fred Walton år 1860 fram med ett material som framställts av diverse avfall från industrierna i området, såsom korkmjöl, linolja, harts och en sorts torkmassa. Tillsammans bildar dessa produkter vid kokning en seg massa som sedan kan valsas till en matta.

Moderna linoleumgolv

Plastgolven kom en tid att nästan helt tränga ute linoleumgolvet på marknaden, men i takt med att miljöintresset växt har också linoleumgolvet kommit tillbaka. Idag läggs en juteväv in för att ytterligare öka på hållbarheten på mattan och ge den en god struktur.

Dessutom läggs ofta en ytbeläggning på för att ge mattan ett skydd mot stänk och bli lätt att rengöra. Det gör att golvet inte behöver vaxas eller poleras för att bli beständigt.

Utseende på linoleumgolv

Linoleum som golv

Som golv betraktat är linoleum ett mycket hållbart material. Det skyddar väl mot kyla och ljud och är mycket slitstarkt. Det gör linoleumgolvet till en het kandidat som golv i många olika offentliga miljöer. Ett linoleumgolv känns dessutom behagligt att gå på.

Materialet kommer i tusen och en färger, liksom i olika mönster. Det går att köpa linoleumgolv som plattor eller som mattor i olika storlekar. Plattorna kan läggas i olika mönster för att skapa en härlig rumslig effekt.

Svetsar fog på linoleumgolv

Skarven på ett linoleumgolv spåras med en spårkniv och försluts med varmluftspistol och smälttråd.

Att lägga linoleumgolv

Ett linoleumgolv som kommer i form av plattor limmas på trägolv eller läggs ut som klickgolv. De är relativt enkla att lägga, särskilt klickgolven som kan läggas flytande på ett redan existerande golv.

Mattorna läggs ut i sjok och limmas för bästa hållbarhet. I vissa fall kan mattan läggas löst på ett golv. Att lägga ett hållbart golv som består av en linoleummatta kräver noggrannhet och planering.

Bra miljöalternativ och pris

Linoleumgolv är ett bra alternativ ur miljösynpunkt, till skillnad från plastgolven som är tillverkade av råolja. Golvet är gjort helt i naturliga och förnyelsebara material. Det är också mycket prisvärt. Med ett linoleumgolv får du mycket och slitstarkt golv för pengarna.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se