Textilgolv ger färg och värme

textilgolv.jpg

Textilgolv gör sovrummet varmt och ombonat.

Ett vackert textilgolv ger en behaglig atmosfär i rummet och är ett mycket skönt underlag för fötterna. Golvet kan också ge mindre höga elräkningar. Däremot är textilmattan fortfarande ett frågetecken vad gäller ansamlandet av damm.

Textilgolv och trägolv

Trender kommer och går

Textilmattor kom stort i mitten av förra seklet, men blev i och med den nordiska designens återintåg i de svenska hemmen under en tid helt ute. De ansågs ohygieniska och gammalmodiga. Men som trender brukar göra, kommer de och går. Så även i golvbranschen. Textilgolven har gjort ett återtåg på marknaden och är nu ett mycket attraktivt alternativ till de många andra golvmaterialen. Nuförtiden är det heller inte enbart en heltäckningsmatta som kan användas. Det går även fint att skära till en matta som täcker stora delar av golvet, men inte fullt hela. Det kan ge ett mycket behagligt och designat intryck.

Mer hygieniska

Moderna textilgolv är klart mer hygieniska än sina föregångare. De har försetts med bättre smutsavvisande egenskaper och ger inte den statiska elektricitet som var ett så vanligt problem förr. Det räcker fint med att dammsuga mattan med jämna mellanrum. Om en fläck uppstår ska den tas bort direkt, vanligtvis med vatten och ett milt rengöringsmedel. Till det behövs en rejäl tvätt en gång om året. Det görs med hetvatten, en metod som gör att mattan mer eller mindre tvättas helt ren. Det går att hyra själva maskinen och göra arbetet på egen hand eller leja in en professionell mattvättare. Mattvätt räknas om hushållsnära arbete. För dammallergiker är det kanske klokt att undvika textilmattan. Det går inte att garantera att mattan kan hållas tillräckligt ren för att erbjuda en god miljö för personer med överkänslighet mot damm och kvalster.

Textilgolv ger komfort och är sköna att gå på

Komfort

Textilgolven ger en mycket bra komfort. Framför allt är golvet skönt att gå på, och känns nästan alltid varmt och ombonat. Det i sin tur gör att det faktiskt går att spara energi med ett sådant golv. Varma fötter gör att rummet i sin helhet känns varmare, och därför inte behöver värmas upp lika mycket som ett rum med kallt golv. Men textilen ser också till att dämpa ljud i ett rum. Det kan göra stor skillnad i ett rum då det snabbt känns mer ombonat och möblerat när ljudnivån sänks.

Olika typer av textilgolv att välja mellan

Material och struktur

De moderna textilmattorna tillverkas antingen av ett syntetmaterial eller av ull. I allmänhet är syntetmattorna bra mycket billigare än ullmattorna och är oftast tillverkade av polyamid eller eller polypropylen. Ullmattorna är dock mer smutsavvisande tack vare sin feta yta. Ytstrukturen kan vara av velour, rya eller bouclé. Ryan är långhårig, medam velour är en tät och korthårig yta. Bouclé kallas de mattor som är vävda med öglor. Till det kommer att garnet som används kan vara olika tjockt och vävas på olika sätt. De kan tuftas eller vävas enligt traditionell teknik. Alla dessa varianter ger en näst intill oändlig mängd olika mattsorter, som också kommer i en mängd olika färger.

Lägger textilgolv

Att lägga textilgolv

En textilmatta kan läggas på de flesta golvunderlag, även golvspånsplatta, då mattan klarar lite ojämnheter i golvet. Den kan tejpas eller limmas mot golvunderlaget. En finare ullmatta blir däremot mest lämpad som golv när den spikas med list och även ha ett filtunderlag. Detta är svårt att åstadkomma på egen hand, och då behövs ofta en professionell mattläggare. Rotavdraget kan användas för inläggningen.

Andra har också läst

Se alla golvartiklar »

scroll to top
Top