Plastgolv – Välj fritt mellan former och färger

Plastgolv i kök med öppen planlösning

Den som verkligen vill kunna välja fritt mellan former och färger gör rätt i att välja ett plastgolv. Oavsett hur du vill att golvet ska se ut, så finns det säkert ett plastgolv som matchar den idén.

Plastgolven är dessutom lättskötta och slitstarka, vilket gör att golvet är behändigt. Enda nackdelen med ett plastgolv är egentligen miljöaspekten.

Vad är plastgolv

Plastgolv är som sig bör tillverkade av plast och blev under 1900-talet det vanligaste golvmaterialet i våra svenska hem. Så är det fortfarande. Eftersom den plast som används är en sorts vinyl går även golven under namnet vinylgolv hos vissa tillverkare.

Det finns en mängd olika kvaliteter på plastgolv. Olika sorter passar för olika rum. Så är till exempel en våtrumsmatta en plastmatta som uppfyller de hårt ställda krav för våtrum. Vissa plastgolv har en filt på undersidan. Det gör golvet bekvämare att gå på då det känns mjukare och varmare. Dessutom blir det tystare i rummet av filtens ljuddämpande egenskaper.

Ovansidan är ofta skyddad av ett lager polyuretan, ett vatten och smutsavvisande skydd. Det håller länge och gör att golvet inte behöver skyddas av vare sig vax eller polish.

Golvplattor eller golvmatta

Plastgolv levereras i form av golvplattor eller golvmattor. Mattor behöver skäras till korrekt och kan sedan ligga löst eller limmas. Enklast är det om mattan har en tillräcklig bredd, så att den inte behöver skarvas. Om skarvning behövs, läggs våderna omlott.

Limning rekommenderas för kök och i hall, medan sovrum till exempel kan ha en lös matta. Dessutom behöver golvet alltid limmas om det underliggande golvet tas bort. En lös matta gör sig bäst på ett redan befintligt golv.

Risken med lös matta är dock att det gärna blir bubblor i materialet, och det kan skadas om tunga möbler flyttas omkring. Den lösa mattan viks upp på sidorna och uppvikningen döljs av golvlister.

Till det kommer tillbehör som stripes. Dessa stripes kan användas för att göra mönster på mattan.

Att välja plastgolv

Med ett allt större intresse för unika inredningslösningar och personliga rum, har också plastgolvens vara blivit alltmer intressant bland hus- och lägenhetsinnehavare. De kommer nämligen i alla upptänkliga färger och mönster.

Till sin funktion är plastgolv är utmärkta golv för badrum, kök och lekrum. De tål i princip alla typer av spill och kladd, är bara att torka av och ser fräscha ut i åratal. Tack vare moderna ytskikt är plastgolven tåligare än någonsin förr.

Ytbehandlingen ger också en glans som ser ny och fräsch ut länge. En nackdel är att det kan repas, till exempel av stenar eller klor. Där är då linoleumgolvet ett mer hållbart alternativ, eftersom det så att säga lagar sig självt som den massa det är.

OBS! Tänk på att badrummet ska ha en speciell typ av plastmatta för att bli godkänt. Det kallas för en våtrumsmatta.

Miljöaspekten

En aspekt som talar till plastmattans nackdel är miljöaspekten. Plast är en oljeprodukt kan bara återvinnas i en begränsad utsträckning. Med de många naturliga golvmaterial som det finns att välja mellan är det därför i första hand priset och det enorma utbudet i färger och mönster som gör plastmattan till ett attraktivt alternativ.

Däremot är också plastmattan ett bra alternativ ur det lokala miljöperspektivet då det är lätt att hålla rent i till exempel barnens rum.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se