Skiffergolv – Vackra skiffergolv håller i längden

Vackert skiffergolv i kök

Skiffer är en av de naturmaterial som kommer stort i de svenska hemmen. Det är ett tåligt, vackert och behagligt material att använda till golvet, var som helst i huset. Det håller i generationer och är lätt att sköta om, inte minst tack vare dess resistens mot syror.

Olika skiffer

Skiffer är ett samlingsnamn för en typ av sten som är uppbyggt av lager på lager av sediment. Skiffertyperna delas i allmänhet in i kategorierna lerskiffer och glimmerskiffer. Glimmerskiffer kallas även för kvartsitsskiffer.

Lerskiffret är mjukt och känsligt. Det gör det mindre lämpat som material till golv. Glimmerskiffer är ett utmärkt golv för utrymmen som kräver det lilla extra. Det är hårt och beständigt och mycket, mycket vackert.

Tåligt

Skiffer är tåligt, till och med mot syra och fetter. Golv utav skiffer tål en stor belastning utan att slitas. Det lilla slitaget som blir, är bara vackert och njutningsfullt. Vare sig klor eller klackar rår på ytskiktet. Hållbarheten på skiffergolvet är därför mycket stor, och städningen går som en dans.

Det gör skiffer till en het kandidat som golvmaterial. Liksom andra naturstenar är dessutom skiffergolvet utmärkt att lägga ovanpå golvvärme, vare sig det gäller vattenburen värme eller elslingor.

Skifferplattor på golv

Vackert och behagligt

Det som lockar mest hos de som väljer skiffergolv är kanske ändå utseendet. De vackra ådringarna och den mjuka färgen ger ett rum en behaglig och sober känsla. Glimmerskiffer ses som mycket exklusivt. Den sammetslena ytan är också mycket bekväm att gå på.

Ett skiffergolv känns sällan kallt att gå på tack vare den mjuka ytan. Tvärtom, och det gäller ovasett ytbearbetning. Naturskiffer som är helt obehandlat, det vill säga klovat, har en matt och len yta. Däremot är det ofta ojämnt, vilket gör det till ett besvärligt material att ha inomhus.

Inomhus passar ofta den polerade skiffergolvet bättre. Den är något blankare i sitt uttryck och lättare att hålla ren. Skifferplattor kan även vara vackert borstade för en vacker matt, men jämn, yta.

Att lägga skiffergolv

Konsten att lägga skiffergolv är liksom vid alla naturstensläggningar ett pussel som kräver noggrannhet och tålamod. Det finns både skiffer som är naturformat och skiffer i form av plattor i valfri storlek.

Det naturformade skiffret gör sig vackert överallt, både inomhus och utomhus, men är mycket svårt att lägga snyggt och funktionellt. De kan förändras något i form genom att tuktas i kanterna, men är ändå svåra att passa in så att det inte blir fula glipor.

En svårighet är dock de olika tjocklekarna på skiffret. Det är sällan som oregelbundet skiffer är helt rakt och i till exempel ett badrum måste lutningen tas i beaktande.

Skiffer som kommer i mer regelbundna plattor behöver också pusslas ihop, inte minst beroende på de många olika nyanser som stenarna kommer i. Det är också mycket viktigt att underlaget är jämnt och hållbart.

Att köpa skiffergolv

Golvskiffer är ofta importerat och säljs både på de stora byggvaruhusen och av speciella återförsäljare. Kvaliteten och tjockleken varierar i det oändliga. Det är alltid viktigt att en natursten är tjock nog att hålla för de påfrestningar den förväntas utsätta sig för. Annars kan de spricka.

Priset varierar i lika hög grad som kvaliteten och ett skiffergolv av hög kvalitet kostar en del pengar. Å andra sidan är skiffer ett material som håller i generationer.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se