Granitgolv – Vackert och tål tuffa tag

Granitgolv i kök

Stengolv har en särskilt prägel och plats i våra hem. De utstrålar en känsla av exklusivitet och långsiktighet. Med ett modern granitgolv får du ett vackert och luxuöst golv som håller i längden.

Samtidigt får du en dos av svensk kulturtradition in i ditt hus.

Granit som kapas med diamantklinga

Granit

Granit är en sten som varit vanlig som byggnadsmaterial sedan tidernas begynnelse. I vissa områden av Sverige har stenen fått en alldeles särskilt stor betydelse, till exempel i Bohuslän.

Här har människor brutit granit för byggnationer i århundraden. Idag är granit åter på modet, som en av de vackrare och mer hållbara naturstenarna.

Granitgolv i olika nyanser

Granit finns över hela världen. Det ger ett stort urval av kulörer för granitsten.

Granitsten för tuffa tag

Granitstenens färg varierar från ljusaste grått till nästintill svart. Dess främsta egenskap, förutom det vackra utseendet, är stenartens densitet.

Granitsten håller för riktigt tuffa tag, vilket gör stenen lämplig i miljöer och på platser där slitaget är extra högt. Det gäller inte minst i trappor, hallar och kök.

Materialet är också mycket beständigt vilket gör att ett granitgolv håller sig vackert år från år. Därför är också materialet vanligt i offentliga miljöer, utomhus såsom inomhus.

Granitsten som golv

Som golv kommer graniten som plattor i olika storlekar. Här finns små fyrkantiga, stor avlånga och allt däremellan att välja mellan. Plattorna är vanligen sorterade i olika färgnyanser och för att få ett extra levande golv kan de olika nyanserna blandas.

Opolerad granit har en något matt yta som känns naturlig. Med polerad granit ges en blank yta och den kan upplevas som något hal. Den upplevelsen är något överdriven. Granit, även om den är polerad, ger inte någon särskilt stor halkrisk när den används som golvmaterial.

Däremot är det lätt att städa ett granitgolv, då det har en mycket vatten- och smutsavvisande kompakt yta. För den som vill ha ett unikt golv finns även flammad och borstad granit.

Stengolv är över huvud taget mycket lämpliga som golv då golvvärme läggs in, då värmeledningsförmågan är mycket god.

Granitgolv och plattor för läggning

Lägga granitgolv

Ett vackert stengolv passar överallt i bostaden. Vart det än läggs kommer dess vackra och levande struktur att sätta en unik touch på hela rummet. Plattorna läggs på samma sätt som klinkers, med fog. Det är viktigt att plattorna läggs på ett jämnt underlag.

Anlita gärna en fackman för läggningen av golvet, så är du säker på ett vackert resultat.

Att köpa granitgolv

Natursten är ett ganska dyrt golvmaterial. Men med tanke på dess beständighet och den känsla ett naturmaterial såsom granit ger ett rum, är det ofta väl värt investeringen. Med ett granitgolv har du ett golv som håller i längden.

Svenska granitgolv är ofta något dyrare än utländska, men också mer miljövänliga då det tunga materialet inte fraktas lika långt.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se