Laminatgolv – Slittåligt, praktiskt och hållbart

Laminatgolv är tillverkade med lager på lager av olika material och kan se ut som ett trägolv eller ett klinkergolv. Golvmaterialet ger en slittålig, praktisk och hållbar yta som passar för folk i farten och familjer med barn och djur. Hur god tålighet golvet har, beror på dess kvalitet.

Laminatgolv i vardagsrum

Vad är laminatgolv?

Ett laminatgolv ser nästan ut som ett äkta trägolv, men är de facto en imitation. Golvbrädorna är byggda av flera olika skikt, vanligtvis fyra. Ytan är mycket starkt och slittåligt och skyddar själva golvet från repor och väta.

Basen på laminatgolvet är en träfiberskiva, ofta HDF. Dekoren är ett tryckt papper. Det är heller inte ovanligt med ett ljuddämpande skikt i skivorna, vilket ger en allt-i-ett läggning.

Namnet på golvet kommer just från de olika skikten som genom en laminering pressas ihop.

Slitstarkt och tåligt laminatgolv

Olika varianter av laminatgolv

Laminatgolv kan ta sig en mängd olika utseenden. Det går att få golv som ser ut som alla typer av träslags, inklusive exotiska trä, liksom golv i en mängd olika mönster.

Förutom de många modeller och varianter som finns av laminatgolv som efterliknar olika slags trägolv finns också laminat i en mängd andra färger och mönster.

Det går att få helt vita eller helt svarta golv, golv som ser ut som klinkers eller sten. Som material betraktat är laminatet relativt miljövänligt. Det består till 80 % av trä av vanlig modell.

Även i de fall laminatgolven är imitationer av exotiska träslag, är själva brädan ändå av ett slag.

Lägger klickgolv av laminat

Lätt att lägga laminat

Golven som är tillverkade av laminat är lätta att lägga. Riktigt enkelt blir det med ett så kallat klickgolv. Då hakas golvbrädorna i varandra utan lim. Då golvmaterialet till stora delar är tillverkade av trä, ska det läggas flytande med spalt mot väggen.

Laminat kan läggas på andra golv, men golvet behöver vara plant för att laminatgolvet inte ska uppvisa ojämnheter.

Det går att lägga golvvärme under ett laminatgolv. Värmen ska vara vattenburen och inte överstiga 27 grader. Dessutom behövs en ångspärr för att golvet ska må bra.

Laminat i vardagsrum, hall och sovrum

Laminatgolv är tåligt och passar lika bra i vardagsrum som hall och sovrum.

Tåligt med laminat

Moderna laminatgolv är mycket tåliga mot väta och klarar husdjurens klor liksom höga klackar. De flesta laminatgolv tål även de flesta kemikalier. Hur tåliga de är beror på kvaliteten.

Vissa laminatgolv ser trista ut inom ett par år då de är för mjuka, medan andra laminatgolv håller i tjugo år eller till och med ännu mer. När ett golv av laminat väl är slut, går det dock inte att slipa om. Då måste golvet byta ut.

Att köpa laminatgolv

Det finns en mängd olika varumärken som säljer laminatgolv i den svenska bygghandeln. Det finns både importmärken och svenska märken att välja på. De erbjuder alla olika kvalitet och olika priser.

Importer och laminat av lägre kvalitet har ofta ett ganska lågt pris. Ett bra laminatgolv är ganska dyrt, men då håller det också mycket länge. Ofta kommer ett bra laminatgolv med en lång garantitid.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se