Skeppsgolv – Hållfast och beständigt golv med känsla av skärgårds- eller havsmiljö

Trägolv med nåtat skeppsgolv i badrum

Inredningsdesign med känsla av skärgårds- eller havsmiljö är ett återkommande tema i svenska hem. Såväl detaljer, såsom väggar och golv, kan spegla närheten och längtan till det glimrande havet.

Numer är det inte helt ovanligt att husägare väljer att lägga in ett vackert skeppsgolv. Det är ett golv som inte bara för tankarna till den böjande våg, utan som även är mycket hållfast och beständigt.

Skeppsgolvets utseende

Ett skeppsgolv är i grunden ett trägolv med ett speciellt utseende och ett unikt uttryck. Det ser nämligen ut som ett skeppsdäck och är därmed ett golv som märks ut ur mängden av trägolv.

Träslaget och tjockleken på golvet kan varieras i det oändliga. Så kan även färgerna och mönstret på golvet. Tankarna förs automatiskt till saltstänk och havsmiljöer.

Därför passar också golvet allra bäst i hus med havsnära känsla.

Nåtade ränder

För att få karaktär av ett skeppsgolv läggs nåtade ränder in mellan bräderna. Ränderna i ett exklusivt skeppsgolv tillverkat av solitt trä består ofta av en nedfräst gummilist (en så kallad gumminåt).

Ett alternativ är att nåten är tillverkad av trä. Trägolven kan vara spåntade eller levereras som tiljor. De mer exklusiva trägolven har nåtar som kan slipas om lika många gånger som själva golvet.

Laminat med utseende som ett skeppsgolv har istället ett tryck som ger sken av att vara plankor med ränder. Det finns även lamellparkett med utseende som skeppsgolv.

Egenskaper

Ett äkta skeppsgolv är ett mycket tåligt golv. Hela syftet med nåtningen är att få ytan att bli resistent mot vatten. Dessa egenskaper finns även i äkta skeppsgolv än idag, även om det läggs i hus.

Tack vare nåtningen står golvet emot fukt och smuts på ett mycket bra sätt. Det blir också ett golv som är lätt att hålla rent. Därför kan det läggas i de flesta rum, även badrum och kök.

Det går till och med fint att lägga äkta skeppsgolv i utomhusmiljöer. Gummilisten som är till för att skapa ett attraktivt utsende på golvet fungerar nämligen också som rörelsefog och som skydd.

Det gör också att golvvärme fungerar bra under golvet. Laminatgolven med skeppargolvskaraktär ser exklusiva ut, men har samma grundläggande egenskaper som all annan laminat på marknaden, oavsett utseende.

Att köpa skeppsgolv

Ett äkta skeppsgolv är dyrt och går ofta runt tusenlappen kvadratmetern. Men då levereras också ett golv av hög kvalitet som håller för det mesta.

Därtill behövs ofta en professionell golvläggare för att resultatet ska bli riktigt lyckat. Fogarna ska vara helt täta och varje skevhet syns tydligt i ett skeppsgolv.

För arbetet med inläggning kan rot-avdraget utnyttjas.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se