Bambugolv – Bra att veta när du ska lägga bambugolv

Bambugolv i kök

Bambugolv har blivit trend bland de svenska heminredningsfantasterna. Det anses modernt, snyggt och har en härlig lyster. Bambugolv är tåliga, särskilt i en jämförelse med andra trägolv.

Att det dessutom är ett golv som ses som miljövänligt gör bambugolvet till ett hett alternativ för många med smak på design och inredning.

Bambu

Bambu som golvmaterial är relativt nytt inom svensk heminredning. Även om vi inte själva odlar bambu, så ses bambugolv som ett miljövänligt alternativ för svenska golv.

Det beror på att det enbart tar fem år för en bambu att växa sig skördeklar, medan ett vanligt träd tar upp till 80 – 100 år, eller än längre på sig för att bli fällbart.

Faktum är att bambu faktiskt är ett gräs, men det räknas i byggsammanhang som ett träslag av praktiska skäl. Ännu en anledning till att bambu räknas som ett ekologiskt alternativ är att bambu behöver heller inte återplanteras, utan hämtar sig på egen hand.

Den bambu som letar sig till den svenska marknaden lär vara odlad bambu, vilket gör att den naturliga bambun som äts av de utrotningshotade pandorna inte försvinner. De golv som kontrollerats för sin miljöpåverkan och anses godkända är märkta med en CE-märkning.

Egenskaper och olika kulörer på bambugolv

Bambugolvets egenskaper

Bambu är ett hårt och tåligt träslag som också har den egenskapen att det inte rör sig lika i och med temperaturväxlingar som vanligt trägolv gör. Det gör att det tål väta och påfrestningar i en högre grad än många trägolv. Hur bra, beror på hur god kvaliteten på golvet är.

Bambu har även en god värmeledningsförmåga, vilket gör att det går utmärkt att lägga golvvärme under golvet. Tänk bara på att golvvärmen alltid ska installeras av en fackman och att metoden för läggning av ett bambugolv inte skiljer sig åt från det av ett traditionellt träslag.

Kan slipas om

Hur bra kvalitet som ett bambugolv har beror på hur det tillverkats. Ett bambugolv kan antingen vara varm- eller kallpressat. De varmpressade golven är extra slitstarka. De pressas under ett mycket hårt tryck om upp till 3 000 ton och värms upp till 140 grader. Det höga trycket och värmen gör golvet extra stabilt mot påfrestningar, inte minst fukt.

De flesta bambugolv är lackerade. Det ger ett extra bra skydd för golvet. Tillverkare anger att de kan slipas om mellan fem och sju gånger, beroende på modell. Även typen av lack påverkar golvets hållbarhet.

Vart lägga golv av bambu?

Bambugolv av hög kvalitet kan läggas i husets alla rum. Det inkluderar tuffa miljöer såsom kök och hall. Till och med badrumsgolv kan beläggas med bambu, liksom uterum. Då krävs förstås att bambun är lackad.

Slittåligheten har också gjort att flera butiker, varuhus och sporthallar belagt sina golv med just bambu. Det finns en mängd olika mönster och färger att välja mellan.

Att lägga ett bambugolv

Bambu är ett levande träslag. Innan inläggningen är det viktigt att ta in golvet i den miljö och det rum som bambun ska läggas i. Det ska sedan ligga där i upp till sex dagar orört, så att träet får den struktur som det kommer att ha när det ligger som golv.

Bambugolv läggs sedan ungefär som ett massivt trägolv. Det betyder att det ska läggas flytande så att träet har möjlighet att expandera vid temperaturväxlingar. Det finns såväl klickgolv som golv som läggs på lim. Kortsidorna ska limmas om så tillverkaren rekommenderar det.

De golv av bambu som läggs på lim är betydligt svårare att lägga än de enklare klickgolven.

Vid olika underlag

Underlaget till ett bambugolv skiljer sig åt beroende på var golvet läggs. Om golvet läggs på en betongplatta måste plattan vara torr nog för att träet ska kunna klara det.

En rekommendation är max 85 % rf. Då kan även en ångspärr och ett stegljudsdämpande lager behövas.

Fråga gärna i butiken och läs anvisningarna på förpackningen noga innan golvet läggs in.

Bambugolv och olika kulörer

Att köpa bambugolv

Än så länge säljs bambugolv av ett begränsat antal återförsäljare. De allra flesta av dem erbjuder dock en hög kvalitet. Garantitiderna är långa.

Men kvalitet och miljömärkning kostar. Ett vackert och högkvalitativt bambugolv går lätt på tusenlappen per kvadratmeter.

Den som vill ha ett billigare alternativ som ändå innehåller bambu kan välja ett laminatgolv.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se