Undergolv – ett underlagsgolv som gör ditt golv plant och hållbart

Undergolv under trägolv

Undergolv som lagts ut under ett trägolv.

Ett undergolv som på fackspråk heter underlagsgolv är ett golv som läggs under det golv som är tänkt att pryda hemmet. Ibland kan det gamla golvet användas som underlag till det nya, men ofta behövs ett helt nytt undergolv för att resultatet ska bli riktigt bra.

Det gör att golvet både får den ventilation som krävs, bra bärighet och inte minst att det golv som läggs blir plant och hållbart.

Vilken botten?

Vilket undergolv som passar i respektive situation beror på vilket bottenunderlag som golvet ska läggas på och vilket golv som ska läggas. Det kan vara spånskivor, betong, trägolv eller bara reglar med isolering emellan.

Förr byggdes ofta hus med undergolv av trä, spåntat eller slätspont. Därefter lades en filt och ett annat trägolv som ytgolv, med bredare bräder än.

När dessa gamla trägolv sedan blev dåliga togs de bort och i många fall kom en plastmatta till ovanpå det gamla underlagsgolvet.

Idag renoverar många sådana hem, och tar fram det gamla trägolvet igen – ett trägolv som egentligen är ett underlagsgolv.

Skivor

I moderna golv består undergolv oftare av skivor. Skivorna kan bestå av gips eller spån. Vid klinker och sten är det bra med gips, medan trägolv i vilken variant det än må vara, kan vara lämpligt med spånskivor.

Gipset är ett material som inte påverkas av temperaturförändringar, medan spångolv ofta är billigare. Särskilda underlagsgolvsskivor är särskilt anpassade för att ge ett jämnt och stötdämpande resultat.

Dessa ska i sin tur placeras på en spånskiva eller en stödskiva, om det inte finns något bärande under förutom reglar och isolering. Underlagsskivorna spikas, häftas eller skruvas fast.

I vissa fall kan undergolvet läggas flytande på en underliggande isoleringen. Då behövs ofta två underlagsskikt på varandra.

För våtrum finns särskilda regler och särskilda material att använda sig av. Här räcker inte sedvanlig gips, utan den ska vara avpassad för våtutrymmen. Därtill kommer krav på fuktspärr, genom en matta.

Ljudreducerande undergolv

För att steg och tassar inte ska låta för mycket på golvet finns det speciellt utformade ljudreducerande undergolv. Ett alternativ är annars att lägga lumppapp, filt eller foam under själva golvet ovanpå underlagsgolvet för att minska knarr och ojämnheter.

Det går också att välja en särskild ljudisolerande matta för att minska ljudet. Dessa skikt läggs ovanpå ett existerande, plant undergolv. Om golvet också är ojämnt kan det vara värt att ändå byta ut underlagsgolvet, eller lägga på ett nytt lager undergolv.

Vilket alternativ som är bäst handlar också om höjden på golvet. En särskild underlagsmatta kan också vara mycket bra vid lösläggning av plastmattor, för att få ett stabilt och jämnt golv.

Ång- och fuktspärr samt ventilationsgolv

Fuktspärrar är till för att säkra huset mot fukt som kan tränga ner i golv. Det läggs framför allt i badrum, men även i vissa fall vid trägolvsläggning.

När golvvärme ska läggas under ett massivt trägolv, eller när trägolvet ska ligga i ett kök är det lämpligt med en effektiv fuktspärr.

Fuktspärren är inte ett undergolv i sig, utan kompletterar underlagsgolvet. Ventilationsunderlagsgolv läggs med fördel i hus där fukt är ett reellt problem.

Fråga!

När du köper ett nytt golv till huset är det alltid säkrast att höra dig för om vilket underlag golvet ska läggas på. Det är en av anledningarna till att det kan vara praktiskt att handla ett golv från specialiserade fackmän.

De kan sin sak och kan hänvisa dig till rätt undergolv och eventuella mattor och skikt så att golvet blir så jämnt och bra som bara är möjligt.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se