Golvolja framhäver träets skönhet

Golvolja på vardagsrumsgolv

Vackert trägolv oljat med golvolja.

Golvolja är ett av de vackrare behandlingsalternativen för trägolv, Med golvolja blir trägolven vackra och tidlösa. Oljan tränger in i träet och framhäver de naturliga ådringarna. De åldras vackert och golven blir mjuka och sköna att gå på. Däremot kräver oljade golv sin vård, för att hålla i längden.

Golvolja

En golvolja ger ett väl fungerande skydd för golven samtidigt som träets naturliga ådring finns kvar. Ådringen och strukturen framhävs till och med vilket gör att golvet blir mycket vackert att se på. Resultatet med oljade golv är också en matt och behaglig yta som man inte tröttnar på i första taget.

Ett oljat trägolv är tidlöst

Det oljade trägolvet är tidlöst. Olja tränger in i golvet och skyddar det på så sätt att golvet blir mättat. När golvet är mättat kan inte andra partiklar tränga in under ytan. Det gör att det blir en stor skillnad mellan oljat och till exempel ett lackat golv, där lacken lägger sig som en skyddande yta på träet.

Golvolja med pigment eller inte

Det finns oljor med och utan pigment. Vilket som väljs är en smaksak, men det kan vara nog så trixigt. Det finns en hel drös med nyanser att välja mellan. Oljor som innehåller harts ger ett något starkare ytskikt och ett blankare resultat.

Tillsatser av vax är bra för ytor som ska tåla fukt och smuts. Den kan även användas som polerolja vid efterbehandlingar av golv oljade med annan typ av olja.

Vilka underlag fungerar

Olika typer av golvoljor passar till olika underlag. Det går alltid fint att olja in ett obehandlat golv och i de flesta fall obehandlad parkett. Många oljor passar också till lutade och betsade golv. Det är däremot inte alla oljor som passar till alla träslag. Det gäller att avpassa rätt olja till rätt typ av golv.

Den olja som används varierar beroende på fabrikat. I många fall blandas flera olika typer av oljor för att få ett både hållbart och prisvärt alternativ. En vacker variant av träolja är linolja i förädlat skick. Det är också ett en helt naturlig olja, med miljövänlig karaktär.

oljar trägolv med golvolja

Hur olja golvet?

Det krävs lite teknik för att olja ett golv så att det både blir snyggt och hållbart. Vissa ska anläggas varma och andra kan anläggas kalla. Den varma oljan har en tendens att tränga djupare in i träet.

Först och främst ska dock alltid golvet slipas. Sedan läggs oljan på med gummiskrapa eller liknande. Ibland behövs två appliceringar för att resultatet ska bli bra. Skrapa bort all olja som inte torkar in.

Det går också bra att polera in oljan med en rondell. Efter att oljan lagts på golvet ska golven torkas av och sedan vila i minst tolv timmar. Till slut läggs ett tunt lager olja på och sedan är det tid att efterpolera golvet.

Tänk också på att oljan är brandfarlig. Handskas alltid med oljebunkar och trasor och andra verktyg som är inoljade med högsta försiktighet.

Underhåll av oljat golv

För att oljan ska bibehålla sitt skydd behöver golvet underhållas med jämna mellanrum. Torrtvätt är att rekommendera. Ett nyoljat golv ska inte våttorkas alls den första månaden. Därefter ska, om våttorkning behövs, en väl uttorkad mopp användas och såpa.

För att få bort fläckar är det bäst med ren såpa. Använd gärna en nylonsvamp för arbetet. Ibland behövs en skrapa för att få bort eländet. Därefter behöver golvet poleras om. För att återfetta golvet och få det hållbart behövs såpa med en hög fetthalt. Det kan handla om kokosfett eller liknande.

Vax kan också ingå i såpor tillverkade för att passa oljade golv. Dessutom kan det krävas underhållsolja, särskilt om moderna metoder med sprayer för rengöring av oljade golv används.

Alternativ till golvolja

Känsligheten i de oljade golven gör att de inte riktigt passar i miljöer där golvytan får utstå hårt slitage, väta och annat spill. Det finns dock alternativ till att olja golvet med vanlig träolja, alternativ som ger snarlika golv men som ger en bra mycket tåligare yta.

Idag finns det så matta och oljeliknande lacker att de är förvillande lika oljade golv. De ska däremot skötas som ett lackat golv och har en yta som är vattenavvisande.

Hårdvaxolja är också ett bra alternativ. Det är en form av olja som ger ett bra skydd mot slitage och väta, samtidigt som träets naturliga ådring framträder tydligt. Den som vill kan dessutom grundolja golvet, även med en tonnyans, för att få en riktigt oljad känsla.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se