You dont have javascript enabled! Please enable it! Hårdvaxolja - Naturliga och tåliga golv - Tips | dinbyggare.se

Hårdvaxolja – Ger naturliga och tåliga golv

Hårdvaxolja på trägolv i vardagsrum

Hårdvaxolja är en särskild typ av olja för trägolv som ger en mycket hållbar yta. Samtidigt som ytan blir både vatten- och smutsbeständig bevaras träets vackra struktur och färgton. Det gör hårdvaxoljan till ett bra alternativ för vackra och tidlösa trägolv i hall, kök och andra ytor där slittåligheten är viktig.

Hårdvaxoljans innehåll

Hårdvaxolja är tillverkade av härdad olja, därav namnet. Det betyder allt annat än linolja. Däremot används andra naturliga oljor, vilket gör att även denna olja kan anses som miljövänlig.

Bland oljorna i en hårdvaxolja finns tistelolja, ricinolja och andra oljor. Sedan tillkommer en del vax, som ger en vattenavvisande yta på träet. Effekten av att både olja och vaxa golvet gör att det blir extremt slitbart.

Tål spill

Till ytan och utseendet påminner hårdvaxoljan om ett oljat golv. Det finns flera olika grader av blankhet att välja mellan. Med ett matt alternativ påverkas knappt utseendet alls. Ytan blir mest sidenmatt och vacker. Dessutom blir den helt halkfri. Nästan alla golv som har en träyta kan ytbehandlas med hårdvaxolja. Det gäller parkettgolv, stavparkett, trägolv, lamellgolv och fanérgolv.

För att hårdvaxoljan verkligen ska kunna tränga in i träet ska det ha en hög uppsugningsförmåga, vilket gäller för en mängd olika träslag. Vissa typer av hårdvaxolja fungerar även på golv tillverkade i kork.

Den stora fördelen med behandlingen är att den både framträder träets naturliga struktur, tränger in i porerna och ger en tålig yta.

Det hårdvaxoljade golvet tål, till skillnad från golv behandlade med ren olja spill i form av de flesta vanliga vätskor som finns i ett hem. Samtidigt kan träet andas. Dessutom hindrar det träet från att spricka, flaga eller få blåsor.

Att behandla med hårdvaxolja

Hårdvaxolja är lätt att lägga. Det läggs på ett slipat obehandlat golv alternativt på ett oljat golv och tränger in väldigt bra även med enklare strykningsmetoder. Innan själva hårdvaxoljan läggs ofta en grundolja.

Om det behövs en grundolja eller inte beror på vilken hårdvaxolja som används. Därefter hårdvaxoljas golvet, gärna två gånger. Den som vill kan använda en tonad grundolja, för att ge golvet den nyans som önskas.

Den biten kan dock vara svår att få till jämnt, särskilt om den önskade färgen är mörk. Det gäller inte minst stavparkett, där de olika stavarna kan dra till sig grundoljan på olika sätt. Det går även att inhandla tonad hårdvaxolja.

Grundslipningen är mycket viktig för att få ett jämnt grundresultat. Om en professionell hantverkare utför jobbet är det rotavdragsgillt.

Den som lägger ett nytt golv kan välja att köpa in golvet färdigoljat i den nyans som önskas. Det underlättar betydligt. Den färg som väljs, eller den naturliga färgen som träet har i sig, kommer inte att gulna med tiden.

Olja, även hårdvaxolja, kan självantändas. Var därför alltid noga med att genast tvätta trasor som använts vid påstrykningen. Alternativet är att lägga trasorna i en lufttät behållare.

Hårdvaxolja passar i tuffa miljöer

Beständigheten som ges av hårdvaxolja är mycket lång. Det gör att oljan gärna används i offentliga lokaler och i hallar och liknande utrymmen som slits hårt. Den passar också mycket bra för trägolv i kök, hallen och till med badrummet. Även parkettgolv kan hårdvaxoljas.

Hårdvaxoljan passar även för behandling av skåp, bänkskivor, köksbord och andra möbler. Om golvet blir skadat och behöver slipas om på en del går det utmärkt. En sådan renovering skapar inga skarpa kanter.

Golvet gulnar inte ens med tiden. Det gör hårdvaxoljan till ett bra val för den som vill få ett hållbart och vackert golv.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se