You dont have javascript enabled! Please enable it! Badrumsgolv - Bra tips när du ska välja golv i badrum | dinbyggare.se

Badrumsgolv – Tips när du ska välja golv i badrum

Badrumsgolv i modernt badrum

Utseendet är inte allt när det kommer till golvet i badrummet. Den praktiska biten är nog så viktig, dem med. Här finns många aspekter att ta hänsyn till, samtidigt som golvet ska bilda en estetisk helhet tillsammans med väggar och inredning. Det hindrar som tur var inte att det golv som läggs i badrummet är en skönhet i sig.

1. Några frågor att ställa sig inför valet av badrumsgolv

– Hur känns underlaget? Vi går ofta med bara fötter i badrummet och känslan ska vara behaglig. Kalla golv gör att hela rummet känns kallt. Golvvärme kan vara ett trevligt alternativ om du väljer sten, kakel eller klinker som golv.

– Är golvet halksäkert?

– Hur lättstädat och underhållsvänligt är golvet?

– Hur tåligt är golvet?

– Vilket underarbete krävs för att lägga ytskiktet. Lägg lika mycket energi på undergolvet som ytlagret när ett nytt badrumsgolv läggs in. Dåligt underarbete kan orsaka sprickor och läckage.

Fråga hantverkare om råd hur underarbetet ska ske beroende på vilket material som väljs.

2. Stengolv i badrummet

Många föredrar ett stengolv i badrummet. Sten kan ta sig en mängd olika uttryck och är både vackert och tidlöst till sin natur. Till favoriterna hör marmor, granit, kalksten och skiffer.

Granit och skiffer är båda hållbara stensorter som tål tuffa tag. Marmor och kalksten är mjukare och därför också känsligare. Sten är i allmänhet ganska underhållskrävande, och utan golvvärme kan golvet kännas kallt.

Sten är också tungt, vilket ställer särskilda krav på underarbetet i badrumsgolvet.

3. Kompositgolv

Nya material utvecklas ständigt. En relativ nyhet på marknaden är komposit, ett material som är gjort av stenmjöl och/eller stenflingor. Dessa pressas ihop under hög värme och högt tryck tillsammans med ett bindemedel.

Sorten på stenmjölet och storleken på mjöl och flingor ger kompositen dess utseende. Det finns en mängd olika varianter på marknaden, allt ifrån komposit som efterliknar solida granitskivor till kalkstensimitationer.

Fördelen med komposit är pris och hållbarhet. Plattorna är inte heller lika underhållskrävande som stengolvet.

4. Klinkergolv

Klinkergolv är en robust form av kakel som tål tyngd. De är ofta tillverkade i lergods och kan vara stora eller små, allt efter tycke och smak.

Ytbeläggingen kan också variera, allt ifrån högglansiga till helt matta. Ju blankare yta, desto halare blir plattorna att gå på när de är blöta. Även ytans struktur kan variera. Ju planare ytan är, desto halare blir den.

Liksom stengolven blir gärna klinker också kallt att gå på, om det inte kompletteras med golvvärme.

Organiskt golv av trä i badrum

5. Naturliga organiska material

Trä, gräs, kork, gummi och linoleum är alla naturliga material som fungerar väl som golv i ett badrum. Trägolv har kommit att bli väldigt populära i badrum. Inte minst för att de är så vackra och mjuka att sätta fötterna på.

Här finns en mängd olika möjligheter, med olika tålighet, underhållsbehov och prisklass. Massiva trägolv är dyrast, och behöver lackas noga för att passa i badrum.

Laminatet är då betydligt billigare men kan slå sig om det vill sig illa. Plastlaminat är en efterapare av riktigt trägolv, som håller längre än äkta trä.

Gummi är ett spännande naturmaterial som kan köpas som plattor eller som matta. Det går också att låta gjuta ett gummigolv. En nackdel med gummimattor är att de blir hala när de är våta.

Det innebär att de behöver ha någon form av struktur för att vara säkra som badrumsgolv. Ett snarlikt alternativ är korkgolvet, som idag ofta består av återvunnen kork. Tyvärr är många korkgolv ytbelagda med PVC, något som inte är lika naturligt och miljövänligt.

Det går att lacka golvet istället för att få golvet att bli passande för badrummet.

Allra trendigast vad gäller naturliga organiska material är kanske ändå ett golv i bambu, en träsort som anses ekologiskt riktigt att använda som byggmaterial. Bambugolven tillverkas på en mängd olika sätt och många alternativ passar som badrumsgolv.

6. Våtrumsmattor

Våtrumsmattor ses vanligen som budgetalternativet till golven i badrummet. Men det behöver inte vara så. En våtrumsmatta kan vara så mycket.

De nya vinylgolven erbjuder en mängd olika mönster och roliga strukturer. En vacker linoleummatta är tillverkad av helt naturliga komponenter och är både behaglig att gå på och hållbar i längden.

Båda mattyperna är hållbara alternativ som kräver minimalt med underhåll. Mindre skador läker dessutom sig självt på ett linoleumgolv. Däremot kan dämpade vinylgolv lätt få märken.

En stor fördel med våtrumsmattan är att den ofta är prisvärd, att det finns en mängd olika designalternativ och att ett badrum med en korrekt inlagd våtrumsmatta ofta är mycket lättstädat. Se däremot upp för billiga dämpade vinylgolv. De lever sällan upp till de krav som kan ställas vad gäller slittålighet och vattentäthet.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se