You dont have javascript enabled! Please enable it! Trägolv badrum - Tips om golv och träväggar i badrum | dinbyggare.se

Trägolv och träväggar i badrum

Trägolv och trävägg i badrum

Badrumsinredningar, liksom byggmaterial i trä, kommer på bred front inom badrumsmodet. Det är som om vi vill komma tillbaka till naturen, efter alla trender med det helblanka och artificiella.

Trä är levande och vackert, samt behagligt att vidröra. Det passar i det moderna som i det klassiska, och kan varieras i oändlighet.

Trä på badrumsväggar

De klassiska träväggarna är på väg tillbaka, även i badrummet. Hela väggar, eller delar av väggar kläs gärna in med träspont. För att undvika “bastukänslan” målas de helst i en färg som matchar resten av badrummet.

De levande träväggarna gör sitt till både i det klassiska badrummet och i det mer moderna. Enda skillnaden är valet av färg och ytans skick.

Med pärlspont skapas en klassisk känsla, medan helt släta skivor ger mer modernt intryck.

Liksom alla andra väggar behöver träväggen i badrummet vara fukt- och våtsäkrat enligt gällande branschregler för våtutrymmen.

Trägolv med nåtat skeppsgolv i badrum

Trägolv i badrummet

Nästan än hetare är trägolvet. Det kan läggas med vita skarvar, à la skeppsgolv, eller som rejäla plank. Det är vanligt med teak som golvmaterial, inte minst för att det är ett beprövat tåligt träslag.

Men med rätt ytbeläggning går det att välja mer lokala träslag. Det går ju att göra båtar som håller med svenska träslag, så varför skulle det inte fungera i ett badrum? Fråga i handeln för mer information om vilka golv de rekommenderar.

Tillverkarna själva har också mycket bra koll på vilka produkter som passar var i huset. Inoljade golv är ofta bäst, och tätningen i springorna mellan planken är viktig, liksom underarbetet.

Det som är värt att tänka på är att det krävs lite extra av en golvläggning med trä som material i ett badrum.

Anlita en fackman för uppgiften som kan sin sak. Det är rotavdragsgill och väl värt investeringen. Ett enklare alternativ som också går att lägga själv är trallen.

Den kan läggas på godkända våtrumsgolv för att höja upp känslan i ett annars tråkigt badrum. Trallen går att köpa i alla välsorterade byggvarubutiker.

Badrumsmöbel i trä

I möbler och badrumsporslin

Den som vill ha klassiskt kakel eller mosaik på väggarna kan ändå få sin beskärda del av träkänsla med hjälp av kommoder och hyllor. Här får det gärna vara rustikt och mörka nyanser säljer bäst.

I det klassiska badrummet får gärna pasteller och andra ljusa tränyanser ta plats. Eller så väljs ett handfat och ett badkar i trä. Jodå, det finns sådant också. Fördelen med träbadkar är att det inte har den där kalla ytan som vissa badkar får.

Nackdelen är ofta kostnaden. Ett träbadkar är ofta en dyr designprodukt, men väl så vacker och behaglig i rummet.

Viktigt!

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se