You dont have javascript enabled! Please enable it! Golvbrunn - Snygga golvbrunnar - Tips när du ska välja | dinbyggare.se

Snygga golvbrunnar – en detalj att räkna med

Golvbrunn på badrumsgolv

Golvbrunnar är en detalj man idag lägger mer energi på när man renoverar sitt badrum.

För inte alls så många år sedan var utbudet av golvbrunnar ytterst begränsat. De sågs mest som en nödvändighet, och funktionen gick definitivt före form. Idag har även golvbrunnen blivit en detalj som alltfler lägger uppmärksamhet och energi på. Den ska fungera bra, men den får gärna vara snygg också.

Golvbrunnar i allmänhet

Reglerna för hur ett badrum ska byggas upp, inklusive kraven på hur golvbrunnar monteras, har utvecklats kraftigt genom åren. Gamla golvbrunnar behöver inte alls hålla samma säkerhetsstandard som nya som installeras.

Fram till år 1990 ställdes klart mindre krav än numera, vilket gör att alla golvbrunnar från den tiden bör bytas ut. I alla fall om badrummet renoveras. De efter 1990 anses godkända, så länge ingen omfattande renovering ska ske i badrummet.

Då kostnaden för att byta en golvbrunn ändå inte är så stor jämfört med vad en renovering kostar, är det ändå värt att ta med ett byte av brunnen i alla fall. Det är ett billigt sätt att säkra upp badrummet och huset mot vatten- och fuktskador.

Snygga golvbrunnar i synnerhet

Förr var golvbrunnen ett måste, idag kan vi se den som ett designval bland andra i ett nytt badrum. Även golvbrunnarna har blivit föremål för en omfattande designutveckling och genom att byta golvbrunn kan faktiskt badrummet förskönas ytterligare. En designad golvbrunnssil till badrum och dusch blir allt vanligare vid renovering.

En fyrkantig rostfri brunn med ett snyggt gallermönster ger ett sobert och stramt intryck, med lite air från industrin. Det är något som många föredrar framför ett tråkigt runt plastgaller.

Det finns även avlånga golvrännor och golvbrunnssilar, trekantiga modeller avpassade för hörn, avloppsgaller som går som en list utmed golvet, runda metallbrunnar och många andra varianter av golvbrunnar och rännor att välja mellan på marknaden.

Golvbrunnssil i dusch som är integrerad i klinkergolvet.

Golvbrunnssil i dusch som är integrerad i klinkergolvet.

Det finns till och med golvbrunnar som delvis täcks med det klinker som används för det övriga golvet. Det gör golvbrunnen nästan osynlig.

En golvbrunn behöver inte vara ful. Snarare tvärtom. Det kostar några kronor extra, men en designad golvbrunn eller golvränna ger större skillnad än vad många tänker på från början.

Placering och montering av golvbrunnar

Det finns en mängd regler att följa för den som ska bygga om sitt badrum. Det gäller inte minst placering och montering av väggbrunnar.

De går igenom badrummets tätskikt och leder avloppsvatten ut från badrummet. Det gör dem till en stor riskfaktor vad gäller läckage.

Väggnära golvbrunn i dusch

Väggnära golvbrunnar kan vara ett särskilt problem vid en renovering av ett badrum. Här krävs en särskild kombination av tätskikt och den golvbrunn som används för att systemet ska anses godkänt.

På branschorganisationerna BKR (Byggkeramikrådet) och GVK:s (Golvbranschens våtrumskontroll) hemsidor går det att läsa om alla regler som gäller, inte minst vad gäller golvbrunnar. Där anges inte minst vilka kombinationer av tätskikt och golvbrunnar som är att anse som godkända.

Anlita alltid en fackman för arbetet, så gör du ditt för att säkra upp att installationen går rätt till. Arbetet är rotavdragsgillt.

Regler för rotavdrag kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida www.skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

Viktigt!

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se