Varma badrum är sköna badrum

Varm handdukstork i badrum

Ett badrum behöver vara varmt och skönt att vistas i. För att uppfylla det kravet behövs en eller flera värmekällor. Valet står dels mellan golvvärme, radiatorer och/eller handdukstork samt om uppvärmnings ska ske via vattenburen värme eller bygga på elektricitet.

1. Värme från golvet

Merparten av de badrum som byggs om idag förses med golvvärme. Det ger en mycket behaglig värme, särskilt om kalla fötter. Golvvärmen som läggs in kan antingen vara vattenburen eller elektrisk.

Fördelar med golvvärme:

– Effektiv uppvärmning
– Rummet känns varmare än vad det är
– Osynligt
– Bra för allergiker då det inte rör runt dammig luft
– Skönt om fötterna

2. Radiatorer i badrum

Radiatorer är vanliga i badrummet. De är synliga värmekällor som ofta är ganska fula. Idag finns som tur var mycket snygga alternativ på marknaden, som snarare förhöjer mer än sänker badrummets skönhet.

Här finns radiatorer som ser ut som stora vackra metallytor, som är långa och smala eller höga och smala och som kan placeras där de passar.

Dessa ser mer ut som dekorer än vad vi kanske först tänker på när vi funderar på begreppet radiatorer.

Liksom golvvärmen finns det elektriska radiatorer och radiatorer för vattenburen värme. Vilket som passar bäst beror på hur huset i övrigt är uppvärmt.

Varm handdukstork i badrum

3. Handdukstorken

Handdukstorken är också en form av uppvärmningsskälla. Inte minst om den är rejält tilltagen. Den kan om inte annat vara ett komplement till den andra uppvärmningskällan i rummet. En handdukstork är förutom en mycket praktisk tingest också ett designföremål av rang.

Idag tävlar nästan tillverkarna om att göra de häftigaste, stiligaste, snyggaste och/eller roligaste hängarna. Här finns det mycket att välja mellan!

Varmt badrum med handdukstork

4. Värma med El eller vatten?

En lika stor fråga inför valet av uppvärmningskälla som valet av golvvärme, radiatorer och/eller handdukstork är frågan om värmekällan ska bestå av el- eller vattenburen värme. Elvärmen har varit naturlig i hus som i övrigt inte har något vattenburet system.

Men det är inte något som hindrar en husägare för att välja vilket som för det moderna badrummet. Det går, men krävs inte för alla modeller, att de vattenburna värmekällorna i badrummet kopplas ihop med ett större vattenburet system. De kan faktiskt istället kopplas till varmvattenberedare, för att bara nämna ett exempel.

Det som talar för se elektriska slingorna i golvet är populära för att de är billiga. El-slingor kan nästan vem som helst lägga men installationen ska skötas av en auktoriserad elektriker, och en elradiator behöver inga stora installationskostnader. Dessutom går det att ha igång radiator eller golvvärme i badrummet när som helst.

Viktigt!

Tänk på att materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se