Elektrisk handdukstork håller badrummet varmt och ombonat

Handdukstork med elektrisk funktion

En elektrisk handdukstork är flexibel och kan i princip sättas vart som helst i ett badrum.

En elektrisk handdukstork är en fiffig uppfinning till badrummet. Med en sådan är handdukarna alltid torra och varma när de behövs. Handdukarna är också lätt tillgängliga i badrummet när de hänger på torken.

Förutom att värma handdukarna till en härlig nivå är en handdukstork också en av de värmekällor som ser till att hålla badrummet varmt och ombonat.

1. Design

Marknaden för handdukstorkar har formligen exploderat. På bara några år har torkarna blivit en av de grundläggande interiördetaljerna i badrummet, från att tidigare varit en lyx.

Det har också utvecklats en mängd olika typer av handdukstorkar. För det mindre badrummet kan de med flexibla armar vara användbara, medan större badrum får en extra touch med hjälp av en handdukstork som upptar en del av en vägg och som har formen av en väldesignad stege.

Det finns även varianter av handdukstorkar som mer ser ut som en vacker skärm där handdukarna hängs. I vissa fall kommer till och med skärmarna med bakgrundsljus av ledtyp.

Ja, alternativen är många och smaken är som baken. Anpassa handdukstork efter ytan som finns att tillgå och stil på badrummet. Det kan ge badrummet en snygg detalj att fästa ögonen på.

2. Material och funktion

Materialet för handdukstorkar som är elektriska är rostfritt stål. Det kan sedan vara lackat, borstat eller kromat. I handdukstorken finns en vätska, eller olja som värms upp.

En elektrisk handdukstork värms upp med hjälp av ström. Den ansluts till elsystemet och är fylld med en cirkulerande vätska som värms upp av elen.

Den här typen av handdukstork är helt oberoende av annan uppvärmning i huset och har en egen av- och påknapp.

Moderna torkar har bra termostater vilket gör att de är mer energieffektiva. Den kan också kopplas till en timer eller en temperaturreglering.

3. Pris och installation

En elektrisk handdukstork är generellt sett ganska billig i inköp. Det går givetvis att hitta lyxvarianter på ett antal tusenlappar, men standardmodellerna kostar ofta mellan ett och fyra tusen kronor.

Installationen behöver dock alltid göras av en behörig elektriker. Arbetet med att installera en elektrisk handdukstork är avdragsgillt enligt rot.

Obs! Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

4. Att tänka på vid val av handdukstork

Om det finns ett vattenburet värmesystem i huset, till exempel att badrummet har vattenburen värme går det att välja mellan en elektrisk och en vattenburen handdukstork.

Det finns även kombinerade vattenburna handdukstorkar med elpatron som kan värma handduken sommartid. Då kan det vara värt att räkna på vilket som är det mest prisvärda alternativet i längden.

Viktigt!

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se