Kalkstensgolv – vackra men ömtåliga

Kalkstensgolv i kök

Kalkstenen är en vacker grå sten som ger ett sobert och mjukt intryck när det används som golvmaterial. Den har allt från en mycket ljusgrå färg till en mörkt grå ton.

I den svenska handeln finns kalkstensgolv från mängder av olika länder, även från vårt eget land.

Riktigt exklusivt blir det med ett kalkstensgolv från Öland eller Gotland. Den kommer i form av plattor som kan vara allt från mycket små och i mosaikform (oregelbunden), till stora och avlånga plattor. Om kalkstenarna beläggs med en ytbehandling kan de även ges en rödaktig yta.

Ytbehandlingar

När kalkstenen används som golvbeläggning brukar ytorna på stengolv vara slipade. Det ger en något ruggad yta, som ger en halkfri och mjuk känsla. Hos kalkstenen är den vanligaste ytbehandlingen en hyvlad yta. Den hyvlade ytan har ett randigt utseende liksom urgröpningar.

För den som är kulturhistoriskt intresserad vid inläggningen av kalkstensgolv går det ofta att få information och råd från kalkstensåterförsäljare. De kan tipsa om hur kalkstenen bereddes förr, och ge tips och inspiration om gamla typer av plattmodeller och liknande.

Att lägga kalkstensgolv

Stengolv kan i allmänhet både läggas som flytande eller som fast golv. Det gäller även kalkstensgolv. Vilket som är bäst beror på hur stort rummet är och hur mycket väggar och golv rör sig i fastigheten.

Om golvvärme är aktuellt ska det vara installerat, och systemet uppvärmt till en 15 – 20 grader innan läggningen.

Det krävs sedan både noggrannhet och tålamod att lägga stenplattorna så att golvet blir vackert och beständigt. Golvet läggs som ett pussel, och flera nyanser kan användas.

En primer behövs vanligen som underlag och fästmassan ska vara anpassad efter naturstenen.

Lite känsliga

Det som är negativt med ett kalkstensgolv är att det är känsligt för syror. Golv som polerats är extra känsliga. Det betyder att det inte är lämpligt att svabba av ett golv med sådana syror. Det inbegriper medel mot kalkbeläggningar.

Även spill från matlagning och hygienprodukter som innehåller sådana ämnen kan ge upphov till fläckar på golvet. Det gäller till exempel vinäger, ättika, juice och vin. Därför kan det vara på sin plats att fundera lite extra innan beslut om kalkstensgolv i kök eller badrum tas.

De behöver lite vård och omsorg och noggrannhet gäller när det kommer till val av golvtvättmedel. Golvet slits ändå ganska hårt och efter en tid kan det vara värt besväret att slipa om golvet. Det blir då som nytt.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se