You dont have javascript enabled! Please enable it! Golvplattor - Bra tips när du ska välja plattor för golv | dinbyggare.se

Golvplattor – tips när du ska välja

Golvplattor i kök

Golvplattor med schackmönster på köksgolv.

Golvplattor kan kombineras fritt med egna mönster. Det enda som sätter gränserna är din egen fantasi. Här får du värdefulla tips om vad man bör tänka på när du ska välja och lägga golvplattor.

Ett par år efter andra världskrigets slut inleddes den period man har kallat plaståldern. I många avseenden var den revolutionerande, eftersom vi fick helt nya material att bygga och inreda med. Ett mycket påtagligt sådant var golvplattor av vinylasbest, som i ett enda tag gjorde det möjligt för normalhändiga personer att själva lägga in ett nytt golv.

Numera är asbesten bannlyst, men golvplattorna är kvar och tillverkas i stället av mindre miljöfarliga och ännu mer lätthanterliga material. Det gör att praktiskt taget vem som helst klarar av att lägga golv med golvplattor.

Vi svenskar har blivit ivriga gör-det-självare och hemmasnickare. Ett skäl till detta är att många byggmaterial och verktyg tidigt har blivit något av var mans egendom hos oss.

Lättare att lägga golvplattor för en ovan

Länge fanns det ändå vissa arbeten som man inte gärna gav sig in på, eftersom det kunde få förödande följder om man gjorde ett enda fel. Det gällde bl.a. golvbeläggningar av linoleummattor i metervara. Man kan nästan säga att det var ett äventyr att som amatör sätta kniven i dessa styva och motsträviga material, likaså med plastmattor även om dessa inte är lika styva och motsträviga.

Därför var det utan tvekan också en sensation att lägga de nya golvplattorna av plast. Det var inte längre någon katastrof om man råkade slinta med kniven. Golvplattorna var visserligen inte särskilt billiga, men i jämförelse med ett felsnitt i en hel mattvåd var förlusten försumbar och den skadade golvplattan kunde ändå ofta användas som passbit.

Så är det givetvis än i dag, och det är fortfarande en av de stora fördelarna med golvplattor. För den som aldrig tidigare har lagt golvplast, är det idealiskt att öva på golvplattor. I regel är det enbart formatet som skiljer dessa och metervaran åt.

Att man inte heller behöver vara akrobat för att med täta skarvar få plattorna på plats är självfallet en annan stor fördel. Man lär sig snabbt att skära i materialet och förklistrar man inte alltför stora ytor kan man i lugn och ro göra läggningen etappvis. Man behöver inte ens känna sig bunden att slutföra arbetet under en och samma dag.

Sortimentet av golvplattor är långt ifrån lika stort som det är för plastgolv på rulle, vilket i och för sig är logiskt. Eftersom skarvarna är den svaga punkten i all slags golvbeläggning, läggs inte golvplattor i samma omfattning som hela plastmattor.

Man får ändå inte glömma att plattformaten också kan vara en förtjänst. På ytor där risken för skador, nedfläckning och ensidigt slitage är stor, har också golvplattorna stort värde eftersom det är både billigare och lättare att byta ut skadade delar än att lägga ett helt nytt golv.

Att golvplattor inte har blivit påtagligt populära bland professionella mattläggare är förklarligt. Det tar betydligt längre tid att lägga golvplattor än hela mattor, i varje fall när man behärskar konsten. För amatören har detta emellertid ofta mindre betydelse, eftersom man ju sällan eller aldrig räknar arbetstiden i reda pengar.

Golvplattor och mönsterläggning

Dagens plastgolv imiterar mer traditionella material, framför allt trä, sten och keramik. Med dess egenvärde får man stora möjligheter att välja okonventionella golv. Har man en stark önskan att bibehålla naturmaterialet och ändå utnyttja plastens många praktiska förtjänster är golvplattor ett alternativ.

Golvplattorna ger alltså stora möjligheter till personligt präglade mönsterläggningar. Man kan t ex placera golvplattorna i sådana förband att enbart dessa ger mönstereffekter. Kvadratisk läggning med genomgående fogar, till hälften förskjutna plattor eller diagonalmönster är tre exempel.

Andra chanser att utnyttja plastens egenvärde är att spränga in mönstrade golvplattor i en i övrigt omönstrad yta eller “leka” med färgstråk. Kort sagt, möjligheterna att med golvplattor skapa sitt eget, högst personliga golv, är mycket stora. Nya färger och mönster produceras i en aldrig sinande ström.

Olika typer av golvplattor

En golvplatta av plast kan vara uppbyggd på olika sätt. Den kan t.ex. bestå av glasfiberarmerad PVC med ett genomskinligt ytskikt av mjukgjord PVC, försedd med självhäftande lim på undersidan. En annan typ är skivad homogent gjutet PVC-block, som gör att mönstret går genom hela plattan.

Det finns även golvplattor av linoleum som är ett bra alternativ ur miljösynpunkt, till skillnad från plastgolven som är tillverkade av råolja är linoleum tillverkat helt i naturliga och förnyelsebara material. Linoleumplattor är också mycket prisvärt. Med plattor av linoleum får du mycket och slitstarkt golv för pengarna.

Golvplattor finns i många format. Rektangulära förekommer, men de flesta är kvadratiska. Några vanliga mått är 30×30 cm, 33×33 cm och 61 x61 cm. Tjockleken varierar också, men håller sig i regel mellan 1,5 och 3 mm.

Bilderna visar på exempel där inte bara plastens egenvärde har utnyttjats, utan där också plattornas begränsade format spelat stor roll: det lugna, men ändå nästan tredimensionella motivet som inte finns i något naturmaterial, det strikta schackmönstret, de insprängda mönsterplattorna och de starkt markerade färgstråken.

Golvplattor med olika mönster
Golvplattor kan kombineras med olika mönster och färger helt fritt enligt önskemål.

Variera och komponera färger, former och mönster i ett golv med golvplattor
1.Det finns oändliga möjligheter att variera och komponera färger, former och mönster i ett golv med golvplattor.

Det strikta schackmönstret är lätt att mönsterlägga med golvplattor
2. Det strikta schackmönstret är lätt att mönsterlägga med golvplattor. Det ger också stort spelrum för ideér när det gäller inredningen.

Golvplattor kan tillverkas med symboler
3. Ett vackert golv kan till och med vara informativt och vägledande. Nuförtiden specialtillverkas golvplattor med symboler.

Golvplattor går att lägga i olika mönster
4. Det finns ingenting som säger att ett vackert golv inte också kan vara praktiskt. Här har fantasin fått spela fritt med golvplattor i mönsterläggningen.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se