Ett av de vanligaste jobben som du kan göra själv är att lägga ny golvbeläggning. Väljer du att lägga en plastmatta kan du i stort sett få vilken karaktär du vill på golvet.
Det finns plastmattor med naturtrogna mönster av trä, kork, sten, klinker, men också plastmattor med moderna fantasifulla mönster och färger.
Om du har ett bra underlag för det nya golvet kan du lägga eller limma plastmattan direkt på detta. Ska du lägga en plastmatta på ett trägolv eller betonggolv fordras en del underarbete. Ett alltför mjukt underlag till exempel en heltäckningsmatta måste du ta bort helt och hållet.
Grunderna för tapetsering och mattläggning kan man i stora drag likställa. Det är lika viktigt i båda fallen att underlaget är riktigt jämnt och rent. Om du vill få ett bra resultat måste du vara lika noggrann med mönsterpassning och ljusriktning i förhållande till skarvar.
Det är viktigt att du får ut all luft mellan underlaget och den nya beläggningen. I ett par väsentliga detaljer skiljer sig dock de bägge hantverken åt. Misslyckas du med en tapetvåd har du som regel råd att slänga våden och skära till en ny.
En mattvåd däremot är så pass dyr att du ogärna vill vara så drastisk. Dessutom är golvplast ett ganska tungt material som kan vara svårt att forma i hörn och prång medan en tapet är mera följsamt och oftast lätt smiter åt. Arbeta lugnt och metodiskt och med eftertanke innan du skär i plastmattan!
När du bestämt dig för att fräscha upp golvet med en plastmatta är det viktigt att du granskar den gamla golvbeläggningen noggrant. För det första ska du bestämma om du kan lägga den nya plastmattan direkt på det gamla underlaget eller om det krävs ett mer omfattande förarbete.
En tumregel är att hårda, redan plastbeklädda vinylgolv är bra underlag för en ny plastmatta. Förarbetet inskränker sig oftast till pedantiskt noggrann rengöring av golvytan. Mjuka eller sviktande underlag kräver däremot ett mera omfattande förarbete.
Trägolv måste kläs med golvgips för att minska rörelser som kan få plastmattan att bubbla sig. Utan skivor får dessutom den nya mattan snabbt märken efter tiljorna.
Om plastmattan ska ligga på betonggolv måste golvet först spacklas och slipas. När ytan är jämn och fin ska underlaget dessutom fuktisoleras för att minska risken för mögel under plastmattan. Även ett gammalt plastgolv kan behöva förarbete.
Du måste limma fast lösa flikar, laga eventuella hål med infällning av ny mattbit och i övrigt se till att alla ojämnheter försvinner. Ska du lägga och limma en ny plastmatta ovanpå den gamla måste underlagsytan ruggas upp med sandpapper så att limmet fäster ordentligt.
När förarbetet är gjort och underlaget är helt torrt kan du börja lägga plastmattan. Eftersom det är ett kraftigt material du ska arbeta med är det viktigt att du har bra verktyg. Det allra viktigaste är en riktigt vass mattkniv.
Mät rätt före inköp av plastmatta
Det är flera faktorer du måste ta hänsyn till när du beräknar materialåtgången. Först och främst är det naturligtvis golvytan, men har rummet många hörn och prång blir det rätt mycket spill och därför kan du behöva köpa några kvadratmeter extra.
Om mattan du väljer kräver mönsterpassning måste du lägga till extra för detta eftersom våderna måste förskjutas för att mönstret ska stämma. Glöm inte heller att addera kapmån till kalkylen.
För att du ska vara riktigt säker på hur många kvadratmeter plastmatta du ska köpa bör du mäta rummets storlek och göra en måttskiss med alla vinklar och prång inprickade.
Ta med dig skissen till butiken så får du hjälp att kontrollera att dina beräkningar stämmer.
Vänd våderna
Om du har köpt en plastmatta som ska vådvändas bör du naturligtvis göra det även om det verkar lite bökigt. Om du inte vänder våderna får du alltför stora färgskiftningar vid skarvarna och då kommer våderna tydligt att kunna urskiljas från varandra, något som du absolut bör undvika.
Resultatet blir inte den hela och jämna golvyta som du helt säkert hade tänkt dig: Aven en mönstrad plastmatta kan behöva vådvändas. Då är det inte bara för färgskiftningarnas skull, utan ofta också för att du ska få perfekt mönsterpassning.
Osynliga skarvar
Innan du köper plastmattan är det bra om du bestämmer vart skarvarna ska placeras. Detta kan nämligen också ha en viss inverkan på hur stor plastmatta du behöver.
En tumregel är att de bör komma vinkelrätt mot den vägg som har flest fönster. På det viset syns skarvarna minst. I ett långsmalt rum kan det ibland vara naturligare att låta skarven följa rummets längdriktning.
Eftersom en fogad skarv innebär en viss försvagning i golvytan bör du undvika att göra sådana där golvet slits mest. Känsliga ställen är i dörröppningar, framför spisen och i passagen mellan två rum.
Planering
1. Välj den typ av plastmatta som passar dig.
2. Bestäm hur plastmattan ska ligga.
3. Räkna ut hur mycket plastmatta du behöver köpa.
4. Bestäm om plastmattan ska limmas eller läggas löst.
5. Gör plats för möblerna i ett annat, rum.
6. Ta fram verktygen.
Arbetsföljd
1. Gör förarbetet.
2. Skär till våderna.
3. Lägg våderna tillrätta.
4. Passa in ytterhörn och prång.
5. Mönsterpassa och skarva.
6. Passa till innerhörnen.
7. Finskär plastmattan.
8. Limma eller lägg plastmattan löst.
9. Gör efterarbetet.
Verktyg och material du behöver när du ska lägga plastmatta:
Verktyg:
1. Krokkniv 2. Mattkniv med rakt blad 3. Bredspackel 4. Hammare 5. Slipkloss 6. Sickel 7. Stämjärn 8. Tumstock 9. Stållinjal 10. Blyertspenna 11. Sax 12. Bredspackel inlindad i trasa 13. Tändstickor 14. Stålspackel.
Material:
Plastmatta, Masonit, Grålumppapp, Slippapper, Lim, Vattenfast spackel, Fuktisolering, Borttagningsmedel, Dubbelhäftande tejp, Rörmanschetter, Trekantslist, Golvlim, Fogvätska. Dessutom kan du behöva hyra golvstripper och golvslipmaskin.
Ta bort den gamla plastmattan
1. Skär den gamla, limmade plastmattan i 3-4 dm breda remsor. Då är det betydligt lättare att dra loss mattan från undergolvet.
2. Dra loss mattremsorna för hand. Arbeta med så jämna rörelser som möjligt så att du får med det mesta av mattan.
3. Skrapa bort alla matt och lim rester. Om golvytan inte är så stor kan du använda en bred stålspackel och skrapa golvet för hand.
Plastmatta på trägolv
1. Slå ner alla uppskjutande spikskallar i golvet. Detta är speciellt viktigt om du ska använda en slipmaskin.
2. Slipa ner alla ojämnheter i golvet. Mindre ytor kan du bearbeta för hand. Använd slippapper och slipkloss.
3. Är golvytan stor eller mycket ojämn tjänar du mycket tid på att hyra en golvslipmaskin.
4. Om trägolvet är svårt att få jämnt kan du lägga grå lumppapp under masoniten.
5. Täck nu golvet med 6,4 mm masonitskivor. Masoniten tar bort träets rörelse och gör mattan slät.
6. Använder du spåntad masonit ska du lägga ihop skivorna tätt. Limma samman skarvarna med lämpligt lim.
7. Som regel kan du jämna de limmade skarvarna med en sickel. I annat fall slipa med slippapper och kloss.
Tips!
För att undvika mögelbildning under mattan är det viktigt att se till att betonggolvet är helt torrt innan du börjar mattläggningen. Höj värmen i rummet och sätt också gärna dit en extra värmefläkt så torkar golvet snabbare.
Betonggolv som underlag
1. Använd vattenfast spackel och spackla igen alla ojämnheter och sprickor i golvet.
2. Slipa de torra spacklade ytorna med ett inte alltför grovt slippapper tills alla upphöjningar är helt borta.
3. Betonggolv innehåller för det mesta fukt. För att undvika mögel under mattbeläggningen måste du fuktisolera.
Plastgolv som underlag
1. Använd golvborttagningsmedel och tvätta bort all golvpolish. Detta är viktigt om mattan ska ligga löst.
2. Ska den nya mattan limmas fast på den gamla måste ytskiktet i den senare ruggas upp med grovt slippapper.
Allmänt
För bästa slutresultat bör du ta bort golvlisterna. Använd ett stämjärn och bänd försiktigt loss fodret.
Sopa eller dammsug till sist den torra golvytan noga. Det får inte finnas någon smuts eller grus kvar.
Kapa våderna
1. Mät rummets hela längd. Rulla ut plastmattan med baksidan uppåt. Beräkna ca 5 cm kapmån i varje ände.
2. Skär våderna med krokkniv. Skär mot dig. Vid mönsterpassning eller vådvändning räkna med extra kapmån.
3. Rulla ihop våderna en och en. Rulla därefter ut den första våden igen med rätt sida upp.
4. Om väggen är helt rak kan du lägga den första våden kant i kant med väggen. Vid lösläggning behöver mattan extra mm i rörelseutrymme intill väggen.
5. Om väggen buktar lägg plastmattan några cm upp på väggen. Har mattan mönster med raka linjer i lägg den raka linjen kant i kant med väggen.
6. Vik upp vådens kortändar och tejpa fast dem med dubbelhäftande tejp. Sträck mattan ordentligt och se till att den ligger helt slätt mot underlaget.
7. Nu är det dags att rulla ut den andra våden. Kanterna ska överlappa varandra med ungefär 1 cm. Glöm inte att vända våden om mattan ska vådvändas.
8. Vid mönsterpassning ska du vara extra noga. Gör små snitt på ett par ställen i kanten på den andra vaden, så ser du lätt när mönstret stämmer.
9. Skär igenom bägge våderna. Om mattan har fogmarkering bör du skära i denna. Använd en mattkniv med rakt blad och håll en stållinjal som stöd.
10. Ta bort de överblivna remsorna och lägg ihop skarvarna. Kontrollera mönsterpassningen och se till att skarvarna ligger tätt ihop.
11. Vik försiktigt upp mattändarna och fixera plastmattan med dubbelhäftande tejp. Lägger du en matta med mönsterpassning var noga att våden inte glider.
Tips!
Lägg undan ett par rejäla restbitar av den nya mattan. Dessa kan du använda om du skulle få ett brännmärke eller jack i mattan.
Laga en skadad plastmatta så här: Skär ut en mattbit som är något större än skadan i mattan. Använd en vass kniv och skär igenom både lagningslapp och matta. Ta bort uttaget, limma fast lagningslappen och foga.
Varning
Tänk på att golvlim och fogvätskor kan innehålla medel som är farliga att andas in. Läs instruktionerna på förpackningen och följ föreskrivna råd om exempelvis ventilation. Torka med en fuktig trasa omedelbart bort lim som eventuellt letar sig upp mellan skarvarna. Intorkade limrester kan du få bort med särskild limtvätt.
Prång och ytterhörn
1. Vid prång ska du vika tillbaka mattan något mer än prångets djup. Lägg våden rakt med ca 5 cm kapmån. Markera kapmån vid prångets innervägg eller dörröppning.
2. Skär längs blyertsmarkeringarna så får du prångets storlek inklusive kapmån. Snitta i 45° vinkel vid ytterhörnet. Skär till golvet utan att skada den nya plastmattan.
3. Har du nu gjort rätt kan du dra in plastmattan i prånget och lägga den på plats. Se till att vådtungan ligger absolut rak och slät mot undergolvet.
4. Nu kan du finskära vid ytterhörnet. Använd mattkniven med rakt blad och se till att mattan sluter vid kanterna Finskär därefter längs väggarna.
Värt att veta när du ska lägga plastmatta
Du kan välja mellan att limma fast den nya plastmattan eller lägga den löst ovanpå den gamla golvbeläggningen. Om du väljer att lägga mattan löst måste underlaget vara ett hårt plastgolv.
En löslagd plastmatta ska inte förankras i undergolvet vid mer än en skarv. Mattan “suger” sig nämligen fast i undergolvet och är mattan alltför fixerad ökar risken för att den bubblar sig.
Du bör aldrig löslägga en plastmatta över en alltför stor yta. Man rekommenderar inte större ytor än omkring 20 m2 (kvadratmeter).
Du måste alltid limma fast den nya plastmattan om underlaget är av trä, betong eller om du varit tvungen att ta bort den gamla golvbeläggningen.
Om du ska löslägga plastmattan bör du se till att du köper åldersbeständig tejp. Tejp som inte är avsedd för plastmattor kan med tiden ge missfärgningar i mattan.
För ett riktigt bra resultat bör du få ut all luft mellan matta och undergolv, även när du lägger mattan löst. Oftast behöver du dock inte arbeta lika energiskt som när du limmar. Det brukar räcka med att sopa med långborste från mitten och ut mot kanterna.
När du ska lägga ut ett undergolv på exempelvis ett trägolv är det bästa valet en spåntad masonitskiva som är direkt avpassad för ändamålet. Spåntad masonit ska endast limmas i skarvarna och “flyta” ovanpå trägolvet.
Ett annat, billigare alternativ är vanlig masonit som spikas fast i underlaget. Men med ett sådant undergolv är risken större att plastmattan bubblar sig.
Rörledningar
1. Tryck plastmattan mot rörledningarna. Skär med den raka kniven ett lodrätt snitt mitt framför rören.
2. Snitta runt rören. Då lägger plastmattan sig ordentligt utan att bubbla sig. Täck ev. snitten med rörmanschetter.
3. Lägg ett snitt i vinkel mellan golvet och väggen på båda sidor om mattbiten mellan rören.
4. Vik fram mattbiten igen. Skär bort kapmånen från markering till markering. Vik tillbaka plastmattan igen.
Skära plastmatta runt dörrfoder
1. När du ska lägga plastmattan vid dörrfoder och vissa trösklar är det viktigt att du pressar våden hårt på plats.
2. När du har sträckt mattan ordentligt på plats gör du ett lodrätt snitt i rätvinkel på vardera sidan om karmen.
3. Skär bort mattfliken med den raka mattkniven. Vinkla bladet mot foderkanten och dra kniven mot dig.
4. Nu kan du finskära resten av mattkanten. Var noga med att hela tiden pressa mattan ordentligt mot väggen.
Tips!
När du lägger en ny plastmatta ovanpå en gammal, bör du se till att inte skarvarna hamnar direkt ovanpå varandra. Efter en tid blir det fula upphöjningar och därmed väl synliga skarvar i den nya mattan. Om du är osäker med kniven är det bättre att skära något för lite vid vinklar och hörn och renskära efteråt, än att kapa för mycket i början.
Skära innerhörn
1. I innerhörn är det lättast om du formar plastmattan till en strut. Pressa in mattan i hörnet utan att stuka den.
2. Mata in mattan så långt du kan med saxskänklarna. Markera hörnets mått på baksidan av mattan.
3. Skär plastmattan så att markeringen precis är kvar. Markeringen på mattan kommer att hamna exakt i hörnet.
Renskärning
1. Använd baksidan av en sax och pressa plastmattan hårt mot väggen så fatt du får en tydlig markering.
2. Använd krokkniven och skär med jämna tag. Skär en bit i taget och se till att plastmattan sluter tätt mot väggen.
Limma plastmattan
1. Vik försiktigt tillbaka våden intill en vägg till hälften. Markera med pennan längs kanten på den andra våden.
2. Vik tillbaka de andra våderna på samma sätt så att halva golvytan blir frilagd. Ta även bort fixeringstejpen.
3. Använd en stålspackel och stryk ut l lagom med lim på hela den frilagda golvytan.
4. Lägg tillbaka våderna över den limmade ytan. Se till att våderna hamnar exakt på de uppritade markeringarna.
5. Pressa fast mattan med en spackel inlindad i en trasa. Arbeta ut mot kanterna. Limma resten av plastmattan.
Tips vid läggning av plastmatta!
Mattkniven med krokigt blad är ett viktigt verktyg när du ska lägga en plastmatta. Det krokiga bladet gör att kniven inte så lätt följer till exempel ett spår i underlaget och så att säga går sina egna vägar.
När du använder krokkniven är risken inte heller så stor att du av misstag skär i en underliggande mattbit. Provskär i en mattbit innan du börjar kapa vader. Då känner du snart hur kniven ska vinklas för att skära snyggt.
Ska den nya mattan limmas fast på den gamla måste ytskiktet i den senare ruggas upp med grovt slippapper.
Med slitsade ringar kan du dölja eventuella felskär runt rör. Rörmanschetter kan du köpa hos de flesta matthandlare.
Sitter limresterna hårt eller det är en större yta du ska göra ren, kan det vara ide att hyra en golvstripper. Med en sådan rengör du 15-20 m2 på ett par timmar.
Tejpa plastmattan
1. Markera vådens placering med pennan. Fäst därefter dubbelhäftande tejp över markeringen.
2. Ta bort skyddspappret på tejpen och lägg tillbaka våderna så att skarven kommer exakt på markeringen.
Efterarbete
1. För att plastmattan ska bli “hel” och tät ska du foga skarven. Pressa ner pipen mellan de tätt lagda fogarna.
2. Spika tillbaka listerna. Om plastmattan är löslagd får du inte klämma fast den med listerna.
Tips!
Att lägga en plastmatta kan vara både tungt och svårt och kräver styrka både i armar och nypor. Om man har möjlighet så är det bra om man är två personer som hjälps åt. Då går arbetet betydligt smidigare och är dessutom roligare.
När du behöver spackla en spricka eller dylikt mer än en gång måste du räkna med torktid mellan spacklingarna. Spacklet ska vara helt torrt innan du lägger på ett nytt lager spackel.
Om du har tagit bort golvlisterna, går det mycket fortare att montera fast dem igen om du har numrerat listerna innan. Om du har varit för frikostig med kniven, så kan du eventuellt dölja kanten på plastmattan med en trekantslist.
Du måste dock tänka på att en löslagd plastmatta inte får klämmas fast med enbart listerna. En tändsticka mellan listen och golvet innan du spikar ger ett bra mellanrum.
Viktigt!
Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder kommer ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du startar ditt projekt.