Om du får fläckar på mattan

Fläckar på matta

Fläckar på mattan kan vara jobbiga att få bort. Försök alltid att först ta reda på vilka material mattan är gjord av. Då är det lättare att välja ett fläckborttagningsmedel som den tål. Läs igenom tillverkarens skötselanvisning av mattan, om du har den kvar. Anvisningen är oftast fastsatt på baksidan av vissa mattor.

Pröva alltid fläckborttagningsmedlet på en undanskymd del av mattan, för att se om mattan tål medlet. Använd hellre en svagare lösning av ett kemiskt medel upprepade gånger, och använd inte en allt för stark lösning med en gång. Den starka lösningen kan bleka färgerna i mattan.

Du ska aldrig gnugga när du försöker få bort en fläck på mattan. Då riskerar du bara att fläcken sprider sig. Lös istället upp fläcken med lite vatten eller med ett kemiskt medel. Sug därefter upp fläcken med flera omgångar ofärgat hushållspapper eller trasa.

Borsta upp mattluggen där fläcken har suttit medan mattan fortfarande är fuktig. Då återfår den lättare sin form. Ha gärna ett enkelt fläckapotek hemma med de vanligaste borttagningsmedlen. Köp hem T-sprit, kemiskt ren bensin, perkloretylen och ammoniak. Citron, ättiksyra och lacknafta finns oftast att köpa i de flesta livsmedelsaffärer.

Första åtgärden om du får fläckar på mattan

Kletiga fläckar:

1. Skrapa bort så mycket som möjligt med en slö kniv.

2. Fukta fläcken flera gånger med ljummet vatten.

3. Sug upp efter varje gång med hushållspapper eller torr trasa.

4. Om fläcken inte går bort, titta i fläcknyckeln. Där kan du se vilket lösningsmedel du kan använda.

Blöta fläckar:

1. Sug genast upp så mycket som möjligt med hushållspapper. Lägg flera lager hushållspapper på fläcken och tryck försiktigt. Gnid inte!

2. Fukta fläcken med ljummet vatten. Om det är en blodfläck, använd kallt vatten. Använd en mjuk svamp eller rent, vitt bomullstyg. Lägg på nytt hushållspapper och sug upp. Gör det flera gånger.

3. Om fläcken fortfarande syns. Titta i fläcknyckeln!

Hårda fläckar:

1. Kyl ned fläcken med isbitar i en plastpåse eller med kylspray.

2. Hacka loss fläcken med en slö kniv. Skrapa bort de största bitarna.

3. Dammsug upp bitarna som kan finnas kvar i mattluggen

Tips

Så här gör du ammoniaklösning: Blanda 1 dl ljummet vatten med 1 msk tvålflingor och några droppar ammoniak. Fläckar från bär och frukt kan även lösas med citronsyra. Blanda 1 tsk citronsyra med 2 msk varmt vatten.

När du tar bort en fläck på en väl använd matta syns ofta stället där fläcken satt, eftersom mattan är “nytvättad” där. För att få ett gott resultat bör du rengöra hela mattan när du har fått bort fläcken.

Varning

Lämna rengöringen av följande typer av mattor till en fackman: Handknutna mattor, indiska bomullsmattor, antika mattor och nålfiltmattor. Använd aldrig aceton, T-sprit, lacknafta och liknande rengöringsmedel på mattor som är tillverkade av acetat eller triacetat. Använd aldrig ammoniak på yllemattor.

Ta bort små fläckar med lite ljummet vatten. Använd aldrig ammoniak på heltäckningsmattor med tryckta mönster, utan att först testa på en undangömd plats på mattan om trycket är färgbeständigt.

En del fläckar som löses upp av fläckborttagningsmedel, sprider sig samtidigt över en större yta av mattan. Detta gäller t.ex. fläckar av bläck från kulspetspennor. Överväg att istället klippa bort lite mattlugg.

Vanliga typer av fläckar och rengöringsmedel som kan ta bort fläckarna

Ta bort: Typ av rengöringsmedel:
Asfalt, olja Perkloretylen
Blod Diskmedel eller såpa upplöst i kallt vatten. Prova annars med ammoniaktvålvatten.
Bläck T-sprit, ljummet vatten eller ammoniaktvålvatten.
Bär, frukt Ljummet vatten, tvållösning eller ammoniaktvålvatten. Du kan även prova citronsyrelösning.
Läsk Ljummet vatten eller tvållösning.
Choklad, mjölk, ägg Svagt ljummet vatten, tvållösning eller ammoniaktvålvatten.
Fett, smör Absolut kemiskt ren bensin, eller perkloretylen.
Filtpenna (tuschpenna) Ljummet vatten eller ammoniaktvålvatten.
Glass Varm tvållösning.
Gräs Ljummet ammoniaktvålvatten eller T-sprit.
Kaffe, Te Hett tvålvatten.
Ketchup Ljummet vatten eller ammoniaktvålvatten.
Läppstift T-sprit eller perkloretylen.
Rödvin Salt
Senap Ljummet ammoniaktvålvatten.
Skokräm T-sprit eller lacknafta.
Sprit, likör Ljummet vatten eller tvålvatten.
Sås Ljummen tvållösning, T-sprit eller ljummen ammoniaktvålvatten.
Tuggummi, stearin Kyla och perkloretylen.
Urin Ammoniaktvållösning eller ättiksyrelösning.
Öl Varm tvållösning

Andra har också läst

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se