Köksluckor – Lackera eller byta till nya luckor?

Byta till nya köksluckor eller måla om? Vad behöver man tänka på om man ska måla om sina köksluckor eller helt enkelt byta till nya köksluckor?

Gammalt kök med utbytta och nya köksluckor

I den här artikeln hittar du tips och information om du funderar på att byta luckor i köket och de olika alternativ som finns till byte och som kan hjälpa dig på vägen inför ditt val och beslut angående dina köksluckor i köket.

Nya köksluckor

Med nya köksluckor kan ett helt kök på ett enkelt och relativt billigt sätt bli som nytt igen. Det är också det i särklass enklaste alternativet att förändra köksinredningens karaktär. Kanske har du tröttnat på det trendiga och vill ha ett mer traditionellt kök – eller tvärtom?

Ett byte av köksluckor eller en renovering av befintliga luckor som också är ett mycket bra alternativ när det gamla vackra platsbyggda kökets luckor börjar tröttna. Köksluckorna är fasaden på köket. Det är dessa som syns i det vardagliga köksarbetet och för betraktaren som kommer på besök.

Som fronter är de också de delar av köket, förutom bänkskivorna, som slits allra mest. Även om skåpen i övrigt är bra, kan köksluckornas glans således falna. Då är det ekonomiskt och enkelt att fräscha upp dem igen, eller byta köksluckor och skaffa helt nya.

Skruvdragare och gångjärn för att byta köksluckor

Enkelt att byta köksluckor själv

Det säger sig själv att det är enkelt att byta köksluckorna på egen hand. Det är bara att ta bort de gamla och passa in de nya. Så förutom att själva stommarna inte behöver köpas in, så behövs heller ingen dyr montering av köksinredning tillkomma. Inga nya eldragningar krävs, ej heller något nytt system för vatten och avlopp.

För den som inte har tid, lust eller kanske tillräcklig kunskap att göra jobbet själv, kan istället låta ett företag byta ut köksluckorna. De kan också lämna garanti på sitt arbete. Låter du ett företag byta köksluckorna kan du även använda dig av rotavdrag för arbetet.

Omlackering av köksluckor

Det enklaste och billigaste alternativet är om köksluckan kan lackas om. Det fungerar på alla solida träluckor och på en hel del laminatluckor. Tänk på att laminatluckorna kan vara svåra att måla om i någon ny färg, medan de solida träluckorna kan målas om i valfri färg efter slipning och underarbete.

Det är allra billigast att måla om och lackera luckorna själv, och kan faktiskt också göras när själva luckorna hänger på sin plats, även om det är att föredra att arbeta med luckor i en bra arbetshöjd.

Det är ett tidsödande och slitsamt jobb, men tacksamt för den som orkar utföra alla steg fram till slutresultatet. Det går att använda flera typer av lacker för ändamålet.

Kök efter luckbyte

Den som inte har tid, lust eller kunskap att göra jobbet själv, kan istället låta en lackeringsfirma eller målarfirma lacka om köksluckorna. De kan också lämna garanti på sitt arbete. En professionell omlackering ger ett mycket vackert och lite mer beständigt resultat än om du lackar om dem själv.

Typer av lackeringsmetoder

Den vanligaste typen av professionell lackering är sprutlackering eller s.k. ugnslackeringen. Ugnslackering innebär att själva lacken torkas i en ugn. Vid en vanlig ugnslackering ingång slipning, spackling och lagning samt två omgångar lack för bäst resultat.

Ett annat alternativ är pulverlackering. Det är en ganska miljövänlig form av lackering som ger ett jämnt och beständigt resultat.

Köpa nya köksluckor

Om de gamla luckorna inte lämpar sig för att renovera är det nya köksluckor som gäller. Då finns det en mängd alternativ. Många stora som små firmor säljer köksluckor separat för att de ska kunna bytas ut enkelt.

Billigast blir det förstås om luckorna som ska köpas är av standardmått, men det går att specialbeställa luckor efter önskat mått. Det kan vara mycket värt när de gamla luckorna i det vackra anrika köket med platsbyggda skåp börjar bli trötta.

Fanér eller solida

Köksluckor är antingen tillverkade i fanér eller av solitt trä. Fanérluckorna kommer i en mängd olika utföranden och är vanligtvis något billigare att köpa in. Nackdelen med fanér är att det är svårare att lacka om dem snyggt och att kanterna kan bli stötta på utsatta ställen, särskilt på luckor av lägre kvalitet.

De solida luckorna är hållbara och kan slipas och lackas om flera gånger. De är å andra sidan klart dyrare i inköp.

Tips!

När du ändå är i farten och byter eller lackar om de gamla köksluckorna kan det vara lämpligt att samtidigt byta beslagen på både luckor och lådor. Det ger ett vackrare helhetsintryck av det “nya” köket.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se