You dont have javascript enabled! Please enable it! Köksluckor laminat - Bra tips om laminatluckor | dinbyggare.se

Köksluckor av laminat

Köksluckor av laminat i modernt kök

Köksluckor av laminat kan ses som köksvärldens bästa imitatör. I dess bästa ordalydelse. En laminatlucka kan nämligen se ut som vilken annan kökslucka som helst. Laminatluckan är också en lucka som är billig att köpa, och som är lätt att hålla ren. Å andra sidan kan den bli svår att göra något åt, om den blir ful och repig.

Köksluckor med vita luckor och skåp av träimitation

Köksluckor av laminat med vita luckor och skåp av träimitation skapar ett modernt och harmoniskt kök.

Utseende på köksluckor av laminat

Den laminerade ytan på luckan kan förses med en bild som efterliknar i princip vad som helst. Det ger enorma möjligheter att skapa en kökslucka efter tycke och smak. Klara, rena färger och tränyanser av alla de slag är de vanligaste alternativen. Med ett laminat av 3D får luckan ett bättre djup. De enfärgade ytorna kan enkelt förses med struktur så att ytan känns sprutmålat, eller vara högblank för att passa det riktigt moderna hemmet.

Modernt kök med luckor och skåp av svart laminat

Modernt och exklusivt kök med luckor och skåp av svart laminat.

Köksluckans uppbyggnad

En kökslucka av laminat består av flera pappersskikt och lim hoppressat med varandra i hög värme och under högt tryck. De många skikten ger et starkt och kompakt material. Dessa skikt har slutligen försetts med ett hårt ytskikt. Under det allra översta skiktet sätts en film, det som ger ytan dess utseende. Liksom vad gäller de flesta material varierar kvaliteten på olika laminatskivor. Det finns även laminatluckor med fanér.

En riktig budgetversion av den här typen av skiva kallas för melamin. Då har en spånskiva försetts med ett eller flera lager av pappersskikt. Ofta beläggs en sådan lucka med plastkanter, för att skydda själva materialet. Den här skivan är ofta ganska så ångkänslig, så skydda den mot fukt.

Laminatskivor bör inte förväxlas med laminerade MDF-luckor. Dessa består av en ganska hård träfiberskiva försedd med en laminerad yta. Läs gärna mer om köksluckor av MDF här på dinbyggare.

Köksluckor och skåp av vit och turkos laminat

Köksluckor och skåp av vit och turkosblå laminat.

Pris per kökslucka

Laminatluckor tillhör de billigare på marknaden. Om du ska byta köksluckor och väljer laminat så går billigaste modellerna på några hundralappar styck.

Fördelar laminat

– Laminatluckorna tillhör de billigaste köksluckorna på marknaden. – En laminerad kökslucka kan anta vilket utseende som helst.

– Med modern teknik håller den laminerade luckan färgen länge. Den bleks sällan av sol och stänk.

– Den laminerade ytan är blank och lätt att hålla ren.

– En högtryckslaminerad yta är mycket hård till sin struktur. Det ger lång hållbarhet, särskilt om köksluckan är tillverkad av hög kvalitet.

Nackdelar laminat

– När den laminerade ytan blir sprucken och trist, är det svårt att renovera den. Ibland går det att laminera om den, eller måla dem. Men oftast betyder en skadad lucka behovet av en ny.

– Laminatluckor kan vara känsliga för fukt. Hur känsliga de är beror på kvaliteten på skivorna.

– Även om luckan kan anta vilken färg och vilket mönster som helst är det svårt att göra spår i skivan. De flesta köksluckor är därför plana till ytan.

 

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se