Köksluckor av MDF

Köksluckor tillverkade av MDF är de vanligaste på marknaden. De består av en kompakt träfiberskiva belagda med någon form av ytskikt. Populariteten ligger i de stora valmöjligheterna vad gäller utseende och inte minst i hållbarheten. Dessutom kan många MDF-luckor, till skillnad mot de flesta laminatluckor, målas om.

Modernt kök med köksluckor av MDF

Köksluckans uppbyggnad

Köksluckor av MDF är tillverkade av en träfiberskiva med ett ytskikt. Hela produkten består av fiber från barrträ. Förkortningen står för Medium Density Fibreboard. En MDF-lucka kan vara laminerad/folierad och/eller lackad.

Köksluckor tillverkade av MDF

Den laminerade MDF-luckan kan ibland blandas ihop med köksluckor av laminat. Det kan vara värt att hålla reda på skillnaden, då de har en del olika egenskaper. Det finns också MDF-luckor som till vardags kallas för fanérluckor. Skivorna har då belagts med en tunn, tunn hinna av trä för att se ut som solida träluckor.

Nya köksluckor av MDF i mattsvart lack

Pris på köksluckor av MDF

Köksluckor av MDF är den vanligaste sortens luckor på marknaden. Ska du byta köksluckor så finns det varumärken med sådana köksluckor till försäljning för några hundralappar, men de flesta tar något mer än så för sina luckor. Det är inte ovanligt att högkvalitativa köksluckor av MDF kostar runt tusenlappen och lite till. En bra regel är att titta mer på kvaliteten än enbart på priset.

Fördelar med MDF

– Jämfört med laminatskivor är MDF-skivor mer fukttåliga än vad laminatluckorna är. Det gäller dock inte alla foliebelagda MDF-luckor.

– En kökslucka av MDF kan ofta målas om efter behov. Det gäller dock inte alltid fanérade eller laminerade MDF-skivor.

– MDF-luckor är formstabila och enkla att fräsa i.

– MDF-luckor håller ett lägre pris än solida träluckor, men kan anta samma utseende.

Nackdelar med MDF

– Ytskiktet på en MDF-skiva kan släppa av för hög värme. Se till att skydda lådor och skåp som är nära spisen.

– Fanérade och laminerade köksluckor kan vara svåra att renovera på egen hand.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se