Kökshandtag och beslag till köksluckor

Vissa detaljer i hemmet är så självklara att man sällan noterar att de finns – så länge de fungerar och passar bra för sitt syfte. Kökshandtag, lås och gångjärn till fast köksinredning är exempel på sådana detaljer.

Kökshandtag och beslag på köksluckor i kök

Knoppar och byglar ska vara snygga att se på och bör även stämma överens med den övriga inredningen i färg och form. Det finns ett rikt och ständigt nytt sortiment av kökshandtag och beslag till köksluckor och köksskåp att välja ur.

Vill du på ett enkelt sätt förnya köket byter du bara till knoppar eller byglar i annan form och färgställning.

När man investerar i ny köksinredning till kök och grovkök är det viktigt att alla detaljer med hyllor, lådor, fack etc. passar för familjens behov. Det är lätt att man endast ser kökshandtagen som en estetisk detalj och lås och gångjärn som självklar utrustning.

Numera med de invändiga och mjukt fjädrande gångjärnen, utrustas inte alla skåp med lås. Det behövs helt enkelt inte. Om du önskar eller måste ha lås väljer du mellan magnetlås och ett par typer av snäpplås.

De invändiga gångjärnen är alltså de vanligast förekommande i modern köksinredning, men det finns även utvändiga. Dessa är att föredra om du vill kunna utnyttja hela utrymmet inne i skåpet. De flesta köksluckor har inte “inbyggt’ grepp utan fordrar handtag.

Vilken utformning av kökshandtag som är bäst är mest en smaksak, men det finns också vissa praktiska aspekter. Knoppar finns i många material och former. De är lätta att greppa om och fordrar endast en fästpunkt i dörren.

Kökshandtag och knoppar till köksluckor och lådor

Släta knoppar i plast, glas, keramik eller metall är lätta att hålla rena. Om du väljer knoppar med reliefmönster eller i obehandlat trä, kan dessa däremot vara svårare att hålla rena. Med knoppar på skåp och lådor är det inte heller svårt att komma åt med tvättsvamp eller trasa.

Väljer du byglar blir slitaget på dörren som regel något större just bakom greppet. I synnerhet om du har målade köksluckor. För att undvika större slitage runt kökshandtaget kan du montera byglar med täckbrickor. Dessa är mycket dekorativa och finns bl.a. lackerade och i mässing, aluminium eller borstat stål.

Placering och montering av kökshandtag

Vid monteringen är det viktigt att kökshandtagets placering förenklar öppning och stängning. Knoppar är enkla att sätta rätt. Du sätter dem i övre eller nedre hörnet på skåpsdörrar och i mitten på lådor och luckor.

Med byglar som luckhandtag kan du montera vågrätt eller lodrätt. Tänk på att placeringen inte bara ska vara praktisk utan också estetiskt tilltalande. överskåp där luckorna har gångjärn i överkanten blir t.ex. svåröppnade med lodrätt monterade byglar.

I kök med sådan inredning bör du välja att sätta alla byglar, till såväl skåp som lådor, vågrätt för att helhetsintryck och funktion ska bli rätt.

Värt att veta när du ska byta kökshandtag

När du byter från kökshandtag till knoppar eller ändrar placering av kökshandtagen måste du täppa igen de gamla skruvhålen. Stora runda hål fyller du enkelt med kork och mindre hål med träplugg. Urtag som inte är helt runda kan du t ex täcka med bitar av trä eller skivmaterial. Limma fyllningen med trälim.

När limmet har torkat ska området spacklas och slipas helt i våg med ytan. Därefter målar du luckan och sätter till sist fast det nya kökshandtagen eller knopparna. I vissa fall behöver du inte täppa igen de gamla hålen. Det räcker att använda speciell täckplåt när de nya knopparna monteras.

Olika kökshandtag och knoppar för köksluckor

Det finns ett stort urval knoppar till köksinredningen. Allt från enkla i plast eller trä till handmålat porslin eller arbetat smidesjärn.

Beslag med bygelform tillverkas i många material. När du väljer bland byglar är det viktigt att de inte har utskjutande detaljer. Sådana byglar är visserligen vackra att se på, men kan bli irriterande om du ständigt hakar fast i dem.

Synliga gångjärn på äldre köksinredning med kökshandtag i 50-tals stil

De synliga gångjärnen är vanliga i lite äldre köksinredningar, men förekommer även i nytillverkade.

Dolda gångjärn i köksskåp

Dolda gångjärn används i köksinredningar med heltäckande luckor. Dessa gångjärn “stjäl” en del skåpsutrymme.

Målad kökslucka med kökshandtag i gammal stil

Slitaget på framför allt målade snickerier minskas betydligt om du monterar täckbrickor innanför kökshantaget.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se