Köksluckor av massivt trä

koksluckor-massivt-tra.jpg

Köksluckor av massivt trä tillhör den mer exklusiva köksinredningen. Vad gäller hållbarhet och känsla är det massiva träet oöverträffat. De kan slipas om ett otal gånger för att åter bli som nya och den enda egentliga nackdelen är det höga inköpspriset. Men räknar vi kronor per år, blir den massiva köksluckan en bra investering.

Kökslucka av trä

Köksluckans uppbyggnad

Köksluckor av massivt trä kan vara tillverkade av: – Solitt trä.

– Stavslimmade skivor. Dessa är ofta något billigare i inköp än de andra alternativen.

– 3-skiktsluckor där luckan består av tre lager massivt trä. Dessa håller för stora påfrestningar och har god formstabilitet.

Träslag

Luckor i massivt trä är vanligtvis tillverkade i ask, al, ek, björk, furu eller körsbär. De har alla olika nyans och känsla.

Ask – är ett ganska kompakt och hårt träslag som håller formen relativt bra. Nyanserna går i ljust utan gula eller röda toner och asken har kommit att bli populärt inom den nordiska designen på senare tid.

Al – är ett mjukt träslag som är något segare än furunoch som håller formen ganska väl i fuktiga miljöer. Träet har en varm ton som går åt det rödaktiga hållet.

Ek – är ett kompakt träslag med hög motståndskraft mot fukt. Den har en sober brun nyans och ses som en klassiker inom inredningsbranschen.

Björk – är ett ljust, skimrande och medelhårt träslag med hög belastningsförmåga. Det klarar fukten måttligt bra. Nyansen på luckorna mörknar med tiden.

Furu – är ett relativt lätt träslag med god hållfasthet. Tonen är gul och träet mörknar märkbart med tiden.

Körsbär – liknar eken vad gäller egenskaper men har en ton som går åt det mörkröda hållet. Det finns stora variationer på nyans beroende på vart träet kommer ifrån.

Ytan

Ytan på massiva köksluckor kan lackas, sprutmålas, laseras eller betsas. Vad som passar bäst är en ren smaksak. Ek och körsbär gör sig ofta bra i sin egen färg medan björk är mycket vacker när den är laserad tack vare den ljusa grundkulören. Alen får en extra lyster om den mattlackas.

Prisvärt kök med köksluckor av trä

Pris på köksluckor av massivt trä

Ska du byta köksluckor och väljer massiva träluckor så är de dyraste luckorna på marknaden. Det faktiska priset per lucka beror på kvalitet och varumärke, men ligger gärna på två tusen kronor för de enklare köksluckorna och uppåt.

Fördelar köksluckor av massivt trä

– Lång livslängd. Den extremt långa livslängden, som inkluderar de stora möjligheterna att renovera luckorna, gör den massiva träluckan prisvärd i längden.

– Lätt att renovera. Bara att slipa och måla/lacka om.

– Massivt trä blir än vackrare med tiden.

– Känslan. Inget ger en så härlig känsla som levande trä.

Nackdelar med köksluckor av massivt trä

– Färgen bleks gärna med tiden. Lack kan gulna. Även om det inte är lika vanligt idag som tidigare.

– Dyr i inköp.

– Materialet är levande vilket gör att luckan kan förändras i sin form av luftfuktighet och temperaturväxlingar även om det inte är vanligt. Det ställer stora krav på montering och avpassning av luckor, så att de inte kärvar eller ger glipor.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

Top