Beslag till köksluckor – Detaljer som verkligen märks

Beslagen i ett kök tillhör en av de detaljer som verkligen syns och märks. Det är också en detalj som många inte tänker på – inte minst på grund av den egna hemmablindheten.

Beslag på köksluckor

Hur mycket de påverkar kökets helhet märks kanske inte förrän valet av beslag ska göras. Då inser många att beslagen är viktiga! För det är de – både vad gäller funktion och design.

Handtag på köökslådor

Knoppar och beslag

Det finns en uppsjö knoppar och beslag i mängder av olika material på marknaden. Varje knopp eller handtag kostar allt från några kronor till flera hundralappar.

När nya beslag ska köpas kan det därför vara bra att redan från början ta reda på hur många som behövs – det tillsammans med styckepriset ger nämligen totalkostnaden, en kostnad som är högre än vad många först tror. Ett kök rymmer många knoppar och beslag.

Designbeslag på köksluckor och lådor

Designen

I grunden är designvalet av knoppar och beslag en ren smaksak. Det kan dock vara värt att notera att knoppar och beslag som har utskjutande detaljer kanske är vackra att se på. Däremot fastnar gärna allt från handdukar till kläder i dessa utskjutande detaljer vilket förstör glädjen av att ha dessa beslag.

Små knoppar och beslag som är tunna kan också vara besvärliga för personer som av någon anledning har svårt att ta grepp. Då behövs rejäla och ergonomiska handtag.

Push-to-open kökslucka utan beslag

Dolda alternativ

I ett stilistiskt rent designat kök, kan beslagen kännas i vägen. Den som absolut inte vill ha beslag eller knoppar över huvud taget utan söker en ren design utan plotter kan komma undan med att skaffa grepplister.

Andra alternativ är push-to-open-lösningar och klick-beslag som går att köpa i välsorterade byggtekniker. Det finns flera lösningar att välja mellan, och titta runt bland de olika alternativen på marknaden. Du hittar säkert en dold lösning som passar just ditt kök.

Byta beslag

Byten av beslag i ett befintligt kök är ett enkelt och billigt sätt att ge köket en ny fräschör. Om du byter från knoppar till kökshandtag eller tvärtom uppstår problem med för många alternativt för lite hål. Än värre kan det bli om storleken på handtagen skiljer sig åt.

Det är ganska lätt att borra ett nytt hål. Gamla hål som inte längre ska användas kan enkelt täckas med en täckplåt om det nya beslagen har ett längre mellanrum mellan respektive hål än vad de gamla har.

Täckbrickor

Täckbrickor är en smart detalj som gör att själva luckan skyddas mot smutsiga händer, fingrar och vassa naglar. Det minskar dessutom slitaget på luckorna, särskilt om de är målade. Det minskade slitaget på själva luckan gör att luckorna håller sig fräscha bra mycket längre.

Gångjärn

Moderna gångjärn är osynliga för ögat. De ses som stabila konstruktioner som har den fördelen att de kan ställas in vågrätt, lodrätt och i djup för att få luckan att passa exakt in i köksskåpet. Däremot tar dessa gångjärn samtidigt en del plats från utrymmet i själva skåpet.

Externa gångjärn av klassiskt snitt tar ingen sådan plats, vilket är behändigt i små kök. Omsorgsfullt utformade gångjärn på utsidan ger dessutom en mycket vacker inredningsdetalj till köket med en klassisk design.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se