Köksinredning – Värdefulla tips när du ska välja kök

Det är ett stort projekt att skaffa ett nytt kök. Det är många delar i en köksinredning som behöver planeras och funderas ut innan köket kan köpas in. Att också överväga hur köket kommer att åldras över tid är viktigt, då en tidlös design kan minska behovet av framtida renoveringar. Det finns mycket att välja på och plånboken är också med och styr.

Köksinredning med grå högblanka köksluckor

Köksinredning med grå högblanka köksluckor och träskivor ovanför diskbänken.

Ett vackert och funktionellt kök är något som de allra flesta drömmer om. Det är också till köksrenoveringen vi lägger mest pengar, tid och engagemang. Det gäller att det blir rätt, så att köket blir så bra som planen var från början. För att säkerställa att köket uppfyller alla behov, är det värt att överväga både nuvarande och framtida livsstilsförändringar.

Budget för köksinredningen

Ett kök kan i princip kosta hur mycket som helst. Det är därför mycket viktigt att lägga sin egen budget för kök inklusive installation, el, kakel, bänkskivor, diskho, kranar och vitvaror innan köket beställs. Även eventuella ombyggnationer i huset för det nya köket ska tas med i beräkningen Annars kan det svida ordentligt i plånboken. Det kanske låter lite tråkigt att börja i den änden, men i längden lönar det sig.

Rita drömköket

Sedan är det dags att rita upp drömköket. Ska det vara ett parallellkök, ett u-kök, l-kök, linjärt kök eller ett kök där också en köksö ingår?

Parallellköket passar i hem där ytan är begränsad, u-köket ger rejält med förvaringsutrymmen och arbetsytor medan l-köket ger luft och rymd så att köket blir en social plats.

Det linjära köket är bäst i mycket öppna planlösningar. Köksön kan ingå i flera av alternativen, och ger trevnad och extra arbetsytor. Sedan gäller det att planera var skåp, bänkskivor, diskho, vitvaror och belysning ska finnas.

Låt det ta tid

Det här kan ta lite tid, men flera kökstillverkare erbjuder hjälp med detta. Att använda 3D-visualiseringsverktyg kan ge en mer realistisk uppfattning av hur det färdiga köket kommer att se ut och fungera. Ett nytt kök för just dina behov görs inte i en handvändning. Du kan även på vissa ställen ladda ner en köksplanerare för köksinredning och flytta runt kommoder, bänkar och skåp som du själv vill tills du blir helt nöjd. Håll reda på de faktiska måtten så blir ritningen korrekt.

Kökstillverkare

Det finns ett antal köksleverantörer att välja mellan, allt från stora till exklusiva små företag som gör allt för hand. De flesta väljer en svensk eller åtminstone en nordisk leverantör av köksinredning, men det finns även flera europeiska företag representerade i Sverige. Lika många tillverkare finns det av olika köksutrustningar. Det billiga behöver inte vara dåligt, och det finns prisvärda alternativ på marknaden.
Att investera i energieffektiva vitvaror kan innebära högre initial kostnad, men ger långsiktiga besparingar på energiräkningen. Det kan också vara en idé att köpa stommarna, som inte syns så mycket, på ett ställe och själva luckorna på ett annat. Många håller standardmåtten.

Stil och trend

Många har redan en tanke om sitt eget drömkök. Då gäller det att hitta det i verkliga livet. Andra behöver få titta runt och se alternativen innan de bestämmer sig. Trenderna är många och går över efter en tid. Det kan avhjälpas med nya köksluckor, för den som vill ha det nya och fräscha. Att välja köksdelar som enkelt kan bytas ut eller flyttas runt gör det smidigare att göra förändringar i framtiden utan stora ombyggnader.

Ett nytt kök gör sig annars i allmänhet allra bäst om det matchar i stil med själva huset. Det ska också vara praktiskt och lättstädat. Rena ytor som inte blir flammiga av minsta fingeravtryck kan vara lämpligt för den som inte vill städa allt för mycket. Även med detta i åtanke finns det mycket att välja på för köksköparen. Det beror inte minst på att det finns många leverantörer och att många leverantörer också erbjuder flera olika typer av alternativ.

Material och form

Det finns två olika typer av skåp att välja mellan, det massiva och det som är tillverkat i faner. Massivt trä är ganska dyrt men håller å andra sidan i längden. Luckorna kan dessutom slipas om och göras fräscha om och om igen. Valet är i det stora hela en fråga om plånbokens tjocklek. Det finns mycket annat i ett nytt kök att spendera pengar på.

Det finns olika typer av skåp att välja mellan. Skåp som fungerar som utdragslåda är smart då det underlättar ordning och reda i köket. Karuseller i hörnen och bra bestickhållare och tallriks och glashållare är också smarta lösningar. Skåpen kan vara med eller utan krönlister. Krönlisterna ger form och finess åt köket, och är bra att ha om inte skåpen går hela vägen upp till taket.

Detaljerna gör det

Valet av bänkskivor, kakel eller mosaik till väggen, köksfläkten, diskhon, vattenkran och vitvaror påverkar slutresultatet mer än vad många tror. Ett modernt kök kan till exempel ha rostfritt stål på vitvarorna, medan inbyggda vitvaror ofta är att föredra i ett äldre hus. Bänkskivorna kan vara av trä, laminat eller sten. Vilket som föredras är en smaksak och varje materialslag har sina för- och nackdelar.

Sammanfattning: artikelns nyckelpunkter

  • Börja med att fastställa en detaljerad budget som inkluderar alla kostnader, från installation till vitvaror.
  • Välj en lämplig kökslayout som passar ditt tillgängliga utrymme, såsom parallellkök, u-kök eller l-kök.
  • Använd 3D-verktyg för att visualisera och finslipa din köksdesign.
  • Jämför olika kökstillverkare för att hitta den bästa lösningen för dina behov.
  • Överväg att investera i energieffektiva vitvaror för långsiktiga besparingar.
  • Prioritera en tidlös design som harmoniserar med husets stil för hållbarhet.
  • Materialval, inklusive massivt trä eller faner, samt detaljer som bänkskivor och köksfläktar, påverkar både kökets funktionalitet och utseende.
  • Planera noggrant för att skapa ett kök som balanserar estetik, praktisk användning och budget.

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se