Öppna förvaringslösningar ger rymd i köket

Öppna förvaringslösningar är trend. Med hyllor istället för skåp och krokar där mycket kan hängas upp istället för ställas, skapas en levande atmosfär i köket som många tycker är lockande. Lösningen ger också ett luftigare kök, och i många fall är hyllor billigare än skåp. Men det finns en nackdel. Hyllor har en förmåga att samla damm, så det gäller att vara beredd med dammvippan.

Öppet kök

I det moderna köket har vi länge haft som vana att gömma allt bakom snygga luckor. Men det finns andra lösningar för den som vill ha ett mer levande och funktionellt kök. En av de lösningar som alltfler väljer är att ersätta framför allt överskåpen med hyllor och hängare där allt som förvaras där syns. Är det högt i tak går det att låta hänga hyllplan ovan själva bänkarna i köket, ovan arbetsytan.

Då behöver inte ens hyllorna löpa utmed väggarna, utan kan hänga fritt i rummet. Vissa drar sig inte heller för att låta underskåpen ersättas med rejäla hyllplan, och skapar på så vis en helt öppen lösning där allt syns. Öppna förvaringslösning har många fördelar. Här nämner vi några skäl till att titta lite extra på det där med öppna förvaringslösningar.

1. Luft. I det lilla köket kan överskåp få rummet att kännas än mindre än vad det är. Med hyllplan istället för skåp, skapas luft och volym i rummet.

2. Ljus. Överskåp nära fönster kan stoppa ljusets flöde in i rummet. Med hyllor vid fönstren, får rummet ta del av det solljus som finns.

3. Lätt att hitta. I öppna förvaringslösningar är det lätt att hitta vad som söks. Inget ligger fördolt – allt syns.

Nåbart. Allt som står på hyllorna och hänger i krokarna är lätt tillgängligt under matlagningen. Ekonomiskt. Det är bra mycket billigare att installera snygga hyllor, än att köpa dyra köksskåp.

De öppna förvaringslösningarna passar riktigt, riktigt bra i små kök, i lantköken och inte minst i industriköket. Här ska allt hänga framme så att kocken lätt kan hitta det han eller hon behöver.

Till nackdelarna, för de finns också, hör att köket kan bli svårare att hålla rent och att köket kan ge ett rörigt intryck. Dammet lägger sig gärna på ytorna och det gäller att hålla allt rent.

Det gäller därför att planera för de öppna förvaringarna på rätt sätt. Det kan räcka med att en del av förvaringen tillåts vara öppen. Där går det att ställa finporslinen, de vackra glasen eller varför inte läckra burkar som används som matförvaring?

De fula sakerna kan som förr få gömmas bakom snygga luckor. Men det kan också vara hög tid för rensning – det som bara finns för att det alltid funnits i kökets skåp, kanske inte behöver finnas kvar alls? Det kanske är helt onödigt att spara på…

Många köksföretag har idéer och tankar kring öppen förvaring. Det brukar finnas möjlighet att lägga till detta även om du köper ett standardkök. Fråga din kökstillverkare om råd så kan du få massor med tips.

Sammanfattning: artikelns huvudpunkter

– Trenden med Öppen Förvaring: Öppna förvaringslösningar, som att använda hyllor istället för skåp och krokar för upphängning, bidrar till ett luftigare och mer levande kök. Denna trend passar särskilt bra i små kök, lantkök och industrikök.

Fördelar:
1. Luftighet: Eliminerar känslan av trångt utrymme i små kök.
2. Bättre ljusflöde: Minskar skuggor från överskåp, speciellt nära fönster.
3. Överskådlighet och nåbarhet: Gör det enklare att hitta och nå saker under matlagning.
4. Ekonomisk fördel: Billigare än att installera traditionella köksskåp.

Nackdelar:
1. Städning: Ökar risken för damm och kräver regelbunden rengöring.
2. Rörigt intryck: Kan se rörigt ut om inte väl organiserat.

  • Planering är nyckeln: Välj vad som ska visas och vad som ska gömmas. Kombinera öppen förvaring med stängda skåp för en balanserad look. Rensa bort onödiga saker.
  • Rådfråga köksföretag: De flesta köksföretag erbjuder råd och anpassningar för öppen förvaring, även i standardkök.

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se