Det nygamla bondköket

Köksinredning som är en enda fast enhet är något av en nymodighet. Förr användes helt fristående enheter som tillsammans skapade en köksmiljö som fungerade. För dig som söker en mer personlig och traditionell prägel på köket, kan det här vara ett alternativ.

Vackert bondkök i trä

Uttryck i nygamla bondkök

Ett nygammalt kök är uppbyggt av en mängd fristående delar och personliga attiraljer. Det får gärna ha en genuin och rustik känsla. Grova bänkar och hurtsar, naturmaterial, udda ting och synliga detaljer ger en unik helhet som inte kan efterliknas av någon annan.

Använd din magkänsla och inred köket efter tycke och smak. Gå gärna på loppis eller second hand för de riktigt rustika möblerna som passar i köket.

En vit undermonterad porslinsdiskho i ett lantkök, med en glänsande kromad tvåhandtagskran. Till höger reflekterar en polerad krompip ljuset, medan till vänster ligger en träbänkskiva som belyser kökets varma lantliga stil. I bakgrunden bidrar genomskinliga burkar fyllda med konserverade citroner till en rustik och inbjudande atmosfär.

Tips för att få ett nygammalt kök i lantlig stil:

1. Fristående vitvaror med retrodesign blir som egna möbler i rummet.

2. Färg får gärna förekomma, men gärna i jordiga färger.

3. Arbetsbänkarna kan bestå av trä eller stenytor. Installera fast, eller köp bänkar med grova ben. Det ger stadga.

4. Det är helt rätt att hänga köksutrustningen på krokar, väggar och i taket.

5. Nyttja öppna förvaringslösningar, såsom öppna hyllplan. De kan vara placerade både över och under bänkarna, allt efter tycke och smak.

6. Många burkar och byttor som står framme där du kan ställa och lägga köksredskapen ger karaktär åt köket. Dessutom finns redskapen lätt till hands när du behöver dem.

7. Udda blir jämnt. Försök inte att matcha allt exakt likadant. Välj en stil och hitta originella produkter med samma stil, men olika i uttrycket.

8. Skafferiskåp är praktiska och trevliga att ha i köket. Annars är det svårt att få plats med alla matvaror.

9. En del matvaror får gärna stå framme på hyllor eller bänkar som smycken i rummet.

10. Rustika matmöbler är på sin plats. Träet ska synas och kännas. Det får gärna finnas patina på möblerna också, så second hand är helt rätt.

11. Belysningen består gärna av en god allmänbelysning och punktbelysning. Här är det viktigt att skapa en genuin och mysig känsla.

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se