10 tips för att skapa känsla av rymd i det lilla köket

Litet kök med gott om plats

Litet kök med gott om plats för skåp. inbyggd kyl och frys och spis med bänkskiva och diskho.

Ett litet kök blir lätt näst intill klaustrofobiskt med alla prylar som ska få plats. Då gäller det ofta att prioritera det som verkligen behövs. Men det går att också att få plats med mycket på liten yta, utan att köket känns belamrat. Dessutom går det att trolla med färger och mönster, så att köket känns större än vad ritningen visar.

1. Planering i ett litet kök

Planera extra noga för ombyggnationen i det lilla köket. Våga att vrida och vända på placeringen av kökets essentiella delar: kyl/frys, spis och diskho. Med ett bra arbetsflöde blir även ett litet kök arbetsvänligt.

2. Underskåp på ben

Ställ underskåpen på ben istället för på socklar. Det ger rymd. Om du vill ha socklar, så se till att de också bereder dig utrymme för förvaring. Breda skåpstommar ger en robust känsla, även om skåpen blir få till antalet.

… Överskåp

Det ger mer rymd att låta blir överskåpen över huvud taget. Hyllor kan vara ett bra alternativ. Om du ändå vill ha överskåp får de gärna ha luckor som är överhängda, gärna i frostat glas. Jalusi och skjutdörrar är också bra alternativ, liksom helt öppna skåp – utan dörrar. Dessa tar mindre plats när det som är inne i skåpen ska användas.

3. Bänkytor

Om det går att hitta grundare underskåp kan det göra under för hur köket uppfattas. Golvytan ökar med varje centimeter som bänkskivebredden kan minskas med. Undvik att belamra bänkytorna. Häng upp på väggen eller göm i skåp. Fria bänkytor ger en känsla av rymd.

4. Välj blanka material

Blanka köksluckor och bänkskivor gör också rummet luftigt. Ett stänkskydd av glas i stället för kakel ovanför diskbänken kan skapa känsla av djup. Med ett foto bakom stänkskyddet kan du även skapa en illusion av djup i köket.

5. Färger och mönster

Välj gärna milda men varma färger, med någon eller några färgklickar. En fondvägg, en häftig bänkskiva i glas med en läcker färg, eller liknanden kan ge ett djup för ögat. Ränder på tvären ger ett större intryck än ränder på höjden. För mycket mönster däremot ger ett plottrigt, och trångt, uttryck.

6. Diskhon

Köp en liten diskho. Det finns till och med sådana som kan täckas av skärbrädor. Då blir diskhon snabbt en arbetsyta vid behov.

7. Rätt vitvaror

Vitvaror måste inte vara av standardstorlek. Det finns smala diskmaskiner, liksom spishällar av mindre modell. Dessa tar bra mycket mindre plats och är värda att kika lite extra på. En ugn som också har en mikrovågsfunktion är bra i det lilla köket. Då behövs ju inte en extra mikrovågsugn!

8. Stora diagonala plattor på köksgolvet

Med stora diagonalt satta plattor på köksgolvet skapas en synvilla som gör att köket känns större.

9. Skym inte ljuset

Köksbelysning kan skapa luft. En stor del av hur stort ett kök känns beror på hur ljussättningen är. Skapa flera ljuskällor, gärna i form av ljusramper eller spottar. Det ger en djupare känsla i köket. Ha gärna fria ytor runt fönster så att ljuset verkligen släpps in.

10. Matplatsen

Om det måste finnas en matplats i det lilla köket får det gärna vara i form av ett mindre bord. Nyttja bord med utdragsskiva om fler kommer på besök. Eller varför inte satsa på en köksö, eller utdragen bänkskiva med barstolar?

Relaterade artiklar

scroll to top