Diskho i porslin – hett porslinsgods även i köket

Porslinsmaterialet var förr något som förknippades med badrum. Idag har porslinet fått ge trend för de nya moderna köken, både tack vare materialets skönhet och hygieniska yta.

Diskho av porslin med modern köksblandare i borstat stål

Diskho av porslin i kök.

Framför allt återfinns porslinet i hoar av olika design, men till hela diskbänkar tillverkas i det nygamla materialet.

Det är ingen tvekan om att porslinshoar förskönar köket. Men är de alltid så praktiska som det påstås?

Integrerad diskho i porslin

Diskhoar i porslin kommer i många varianter. Beroende på design kan de vara helt fristående och uppta hela bredden på ett köksskåp, vara undermonterad eller vara ämnade att fälla in i en diskbänk.

De senare alternativen kräver lite mer inpassning, men modellerna blir inte desto mindre mycket snygga. Det finns även diskbänkar av porslin med integrerad ho. Även dessa kan vara tillverkade för att fällas in i en större köksbänk.

Många designer

Enkelhoar, dubbelhoar i olika stilar, hoar för hörnor, diskhoar med eller utan avrinningsytor, breda och smala, runda och fyrkantiga, stora och små. Det finns många alternativ att välja mellan.

Den som behöver utrymme för regelrätt disk, märker snart att en enkelho kanske inte riktigt håller hela vägen, utan föredrar dubbelhoarnas möjligheter, även om sköljlådan är av det mindre slaget.

Den med känsligare bänkyta, till exempel i trä, kan få bra och tåliga ytor med en porslinsho med integrerad diskbänk.

Det är viktigt att tänka på de förfabricerade hålen för kranarna också. De ska passa den tänkta köksblandaren.

Färgerna är lika mångfacetterade de. Vitt är originalet, men pastelliga jordfärger, svart och grå kan förhöja diskhons skönhet. Det finns både matta och glansiga färger.

Repor och slag

Många som installerat diskhoar och bänkar av porslin vittnar om att ytan repas lätt. Det kan i vissa fall bero på att det porslin som använts inte håller den högsta kvalitet.

De svarta reporna kan vara svåra att få bort, och idog putsning gör att porslinsytan slits och repas än lättare nästa gång.

Andra upplever att deras diskhoar har spruckit av värme eller slag. I vissa fall har det inte ens behövts något hårt slag för att en spricka ska bli ett faktum.

Modern teknik tillåter porslinsmaterial som är mycket beständiga och tåliga. Det kostar däremot, vilket gör att det lönar sig att lägga en extra krona eller två på en porslinsbänk och ho av hög kvalitet.

Däremot är det svårt att stoppa det hårda porslinet från att knäcka känsligare köksutrustning som diskas – såsom glas och annat porslin.

Att tänka på

Förutom att diskhoar av porslin behöver vara av hög kvalitet för att hålla måttet för den belastning som sker i köket är det viktigt att fundera igenom helheten innan en ny diskho beställs.

Förr fanns en standard vad gäller storleken på en ho och diskbänk. Det gör det knappast idag. De olika designerna kräver olika infästningsmått och när en diskbänk ska bytas ut, krävs ofta att hela bänkskivan också byts ut.

Undantaget är om hon är fristående och byts till en ny fristående, eller om det tidigare hålet är mindre än det som behövs för nästa diskho.

Det kanske känns som en oviktig detalj när diskhon köps, men om hon spricker eller om de boende tröttnar på den gamla diskhon, utan att bänkskivan spelat ut sin roll är problemet uppenbart.

Tänk alltid till före innan en ny diskbänk och diskho sätts in.

 

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se