10 tips för att skapa ett mer miljövänligt kök

Miljötänket är helt rätt i tiden. Vi handlar alltmer ekologiskt och fler och fler försöker göra medvetna val när de handlar dagligvaror. Men hur är det med köket i sig egentligen?

Miljövänligt kök med miljövänliga val och gröna växter.

Även här finns mycket att göra. När vi ändå renoverar för dyra pengar, kan vi lika gärna göra det miljövänligt också. Det tjänar vi alla på.

10 tips för att skapa ett mer miljövänligt kök:

– Svenska material är ofta att föredra. En stor del av inredningen i ett kök är tungt att frakta och frakt kostar mängder med utsläpp.

Den som bor i södra Sverige, eller nära våra landgränser kan däremot kika över landsgränsen också. Det är ibland närmare till grannlandets producent.

– Naturliga material är ofta att föredra, såsom trä, kakel, sten, glas och stål.

– Återvunnet material är ofta bra material ur miljösynpunkt.

– Undvik skivor av material som inte är återvunnen och som innehåller konstiga kemikalier.

– Undvik petroleumbaserade produkter. Plastprodukter har ofta medfört en stor miljöpåverkan vid produktionen, men inte alltid. Återvunnen plast är helt okej!

– Välj energisnåla vitvaror. På kuppen får du lägre elräkningar.

– Välj hög kvalitet. Köksinredningen ska inte vara en slit- och slängvara. Investera i ett kök som håller i längden. Det tjänar både miljön och din plånbok på.

– Köp inredning på second hand. Bättre än så blir det inte. Om ingen köper det som andra vill bli av med, växer sopberget än snabbare. Numera är dessutom möbler med patina hetaste trend. Häng med i trenden!

– Skaffa en sopsortering som fungerar! Det ska vara lätt att lägga det som går till återanvändning.

– Skaffa ett gäng snygga backar som du kan ta med när du handlar. Att packa matvaror i en back är betydligt bättre för matvarorna och miljön än sladdriga plastpåsar.

Om backarna dessutom är stapelbara kan du få in mer i bilen vid stora inköp.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se