Läckert med glas i köksinredningen

Kök med stänkskydd av glas

Glas som material i ett kök kan vare ett spännande och vackert inslag. Det gäller både i det mer moderna köket som i det klassiska lantköket. Glaset ger en speciell lyster, är hållbart och faktiskt också lättstädat.

På köksluckorna

Det är vanligast med glas i köksluckorna. Vitrinskåp har nästan alltid varit en del av ett mer exklusivt kök. Här finns det många varianter att väja mellan, både klassiska och moderna. Glaset kommer i en mängd varianter, allt från helt genomskinligt och ofärgat till färgat i glada färger, frostat och strukturerat.

Att ha en eller flera luckor av glas lättar upp köket och ger det en luftigare atmosfär. Riktigt snyggt blir det med någon form av belysning i eller utanför skåpet. Enda nackdelen är att köksluckorna lätt får märken av fingeravtryck. Å andra sidan är de lika lätta att torka av.

Stänkskydd av glas i kök

Stänkskydd av glas med mönster ovanför diskbänk.

Som stänkskydd

Sedan en tid tillbaka är det hög trend att byta ut de klassiska kakelplattorna på väggarna mot ett snyggt stänkskydd i glas. Glaset i sig kan ha en mängd färger och strukturer, eller så används genomskinligt glas som framhäver en färg som finns på själva väggen. Resultatet kan bli allt från lätt och lekfullt till sobert och strikt.

Som bänkskiva

Glasmaterial i bänkskivor kommer allt mer. Här finns två alternativ. Det ena är att enbart ha en glasskiva som bänkskiva. Den kan då vara färgad i valfri färg eller vara mönstrad på olika sätt. Alternativen är oändliga.

Det andra alternativet är att montera en genomskinlig glasskiva på till exempel en träskiva. I båda fall ger glaset en lättstädad yta. Även här kan en mängd olika infärgningar i glaset och strukturer användas för att få en unik känsla och look.

Med rätt belysning skapas också en härlig exklusiv lyster i hela köket.

Som avdelare

Ett öppet kök kan lätt bli kalt och tomt. För att få struktur och ge köket en lite mer gemytlig känsla kan avdelare sättas upp mellan olika delar i köket. Att då använda glas, eller glasbetong som huvudsakligt material i avdelarna hjälper till att behålla luftigheten, samtidigt som köket blir mer tredimensionellt.

Som golv

Glas kan till och med användas som golv! Det är kanske inte så vanligt, men rätt lagt kan det bli mycket effektfullt. Särskilt i det moderna och kontemporära köket. Att använda glas som golv ställer givetvis särskilda krav på glasets beskaffenhet.

Välj rätt glas

En av de viktigare faktorerna när det kommer till glas är hållbarheten. För att glaset ska kunna finnas i köket på ett säkert sätt ställs höga krav på dess egenskaper. Om glaset ska användas som bänkskiva behöver det vara okrossbart och tåla hög värme.

Riktigt lika höga krav ställs inte på vitrinluckor. Men även här är det bra om glaset inte splittras i sköra skärvor av minsta belastning. Dubbelkolla alltid med leverantören vilket glas som ingår i vilka produkter.

Andra har också läst

scroll to top