Läckert med glas i köksinredningen

Glas som material i ett kök kan vare ett spännande och vackert inslag. Det gäller både i det mer moderna köket som i det klassiska lantköket. Glaset ger en speciell lyster, är hållbart och faktiskt också lättstädat.

Kök med stänkskydd av glas ovanför diskbänken.

På köksluckorna

Det är vanligast med glas i köksluckorna. Vitrinskåp har nästan alltid varit en del av ett mer exklusivt kök. Här finns det många varianter att väja mellan, både klassiska och moderna. Glas kan även vara graverat eller ha dekorativa element som speglar ägarens personliga smak och stil.

Glaset kommer i en mängd varianter, allt från helt genomskinligt och ofärgat till färgat i glada färger, frostat och strukturerat. En trend är att kombinera dessa olika glastyper i samma kök, skapande en lekfull och dynamisk effekt.

Att ha en eller flera luckor av glas lättar upp köket och ger det en luftigare atmosfär. Riktigt snyggt blir det med någon form av belysning i eller utanför skåpet. Enda nackdelen är att köksluckorna lätt får märken av fingeravtryck. Å andra sidan är de lika lätta att torka av.

Stänkskydd av glas i kök

Stänkskydd av glas med mönster ovanför diskbänk.

Som stänkskydd

Sedan en tid tillbaka är det hög trend att byta ut de klassiska kakelplattorna på väggarna mot ett snyggt stänkskydd i glas. Glaset i sig kan ha en mängd färger och strukturer, eller så används genomskinligt glas som framhäver en färg som finns på själva väggen. Detta erbjuder en unik möjlighet att skapa ett visuellt centrum i köket som reflekterar både ljus och färg. Resultatet kan bli allt från lätt och lekfullt till sobert och strikt. Det blir också ett praktiskt val, eftersom glas är enkelt att hålla rent från matstänk och fetter.

Som bänkskiva

Glasmaterial i bänkskivor kommer allt mer. Här finns två alternativ. Det ena är att enbart ha en glasskiva som bänkskiva. Förutom dess estetiska tilltal bidrar glasbänkskivor till en känsla av
öppenhet och rymd i köket. Förutom dess estetiska tilltal bidrar glasbänkskivor till en känsla av öppenhet och rymd i köket. Den kan då vara färgad i valfri färg eller vara mönstrad på olika sätt. Alternativen är oändliga.

Det andra alternativet är att montera en genomskinlig glasskiva på till exempel en träskiva. I båda fall ger glaset en lättstädad yta. Även här kan en mängd olika infärgningar i glaset och strukturer användas för att få en unik känsla och look. Glasbänkskivor erbjuder också en unik fördel i form av ljusreflektion, vilket ger köket en ljusare och mer inbjudande atmosfär. Med rätt belysning skapas också en härlig exklusiv lyster i hela köket.

Som avdelare

Ett öppet kök kan lätt bli kalt och tomt. För att få struktur och ge köket en lite mer gemytlig känsla kan avdelare sättas upp mellan olika delar i köket. Avdelare i glas kan även integrera funktionella element såsom hyllor eller infällda spotlights, vilket bidrar till både estetik och praktisk nytta.

Att då använda glas, eller glasbetong som huvudsakligt material i avdelarna hjälper till att behålla luftigheten, samtidigt som köket blir mer tredimensionellt. Glasavdelare kan även vara dekorerade eller frostat för att tillföra en extra estetisk dimension. Glasavdelare kan även vara dekorerade eller frostat för att tillföra en extra estetisk dimension.

Som golv

Glas kan till och med användas som golv! Det är kanske inte så vanligt, men rätt lagt kan det bli mycket effektfullt. När det används som golv, kan glas även innefatta intressanta designelement såsom inlagda mönster eller LED-belysning för en unik effekt. Särskilt i det moderna och kontemporära köket. Att använda glas som golv ställer givetvis särskilda krav på glasets beskaffenhet.

Välj rätt glas

En av de viktigare faktorerna när det kommer till glas är hållbarheten. Även estetiken spelar roll, då glasets utseende ska harmoniera med kökets övergripande design och färgschema. För att glaset ska kunna finnas i köket på ett säkert sätt ställs höga krav på dess egenskaper. Om glaset ska användas som bänkskiva behöver det vara okrossbart och tåla hög värme.

Riktigt lika höga krav ställs inte på vitrinluckor. Men även här är det bra om glaset inte splittras i sköra skärvor av minsta belastning. Dubbelkolla alltid med leverantören vilket glas som ingår i vilka produkter.

Sammanfattning: artikelns nyckelpunkter

  • Köksluckor med Glas: Glas används ofta i köksluckor, särskilt i vitrinskåp, och finns i många varianter som genomskinligt, färgat, frostat och strukturerat. Glasluckor lyfter kökets atmosfär med ljus och luftighet, men kräver frekvent rengöring från fingeravtryck.
  • Stänkskydd av Glas: Glasstänkskydd är populära ersättare för kakelplattor, erbjuder visuella och praktiska fördelar, och kan vara genomskinliga eller ha olika färger och strukturer.
  • Glas som Bänkskiva: Glasbänkskivor finns som enstaka skivor eller monterade på andra material som trä. De bidrar till öppenhet och ljusreflektion i köket, med möjligheter för färg och mönstring.
  • Glasavdelare: Glasavdelare i öppna kök bidrar till en gemytlig känsla och kan innehålla funktionella element som hyllor eller belysning. Glasbetong erbjuder både estetik och praktisk nytta.
  • Golv av Glas: Glasgolv är ovanliga men kan innehålla designelement som mönster eller LED-belysning för en unik effekt.
  • Välj Rätt Glas: Viktigt att välja hållbart och estetiskt passande glas som harmonierar med kökets design. Särskilda krav ställs för säkerhet och funktion, speciellt för bänkskivor. Dubbelkolla glasets egenskaper och hållbarhet med leverantören.

Andra har också läst

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se