Skapa smarta arbetsytor i köket

Arbetsytor är verkligen något som behövs så fort som köket används. De ska i första hand vara funktionella och hållbara, men det hindrar inte att de är snygga också!

Kök med öppna och smarta arbetsytor

Vad används arbetsytorna till i köket

Hur stort utrymme som krävs, och vilket material som passar på ytan bestäms till stora delar på vad ytan ska användas till. Om matlagningen är en gemensam sak i huset, krävs större och mer anpassade ytor än om enbart en härjar i köket vid matdags. Med tanke på nutidens trend mot öppna planlösningar i köket, är det även viktigt att arbetsytor designas för att passa in estetiskt och funktionellt i ett större rum.

Den som bakar mycket märker också av att det finns ett särskilt behov av bra och lättstädade ytor, där degen kan bearbetas utan stress. Därtill behövs också plats för jäsning och avsvalning. Den som ofta diskar för hand, kräver å andra sidan en stor yta för avrinning av disk, medan den som lagar mat åt många ofta behöver mycket yta av allt.

Den som har ett stort antal köksmaskiner som används ofta, behöver istället god plats för dessa. Alla har vi våra behov, och en genomtänkt planering ger plats för det som behövs.

Variera arbetshöjden

Ett bra sätt att anpassa arbetsytorna så att det passar i flera situationer är att variera höjden på bänkytan. Utöver ergonomi, underlättar olika höjder på arbetsytorna även för tillgänglighet och bekvämlighet vid olika köksaktiviteter som till exempel vid skärning eller blandning.

Då kan både barn och kortvuxna få en ergonomiskt riktig arbetsplats. Att knåda deg är också en syssla som görs bäst på lägre höjd.

Som grädde på moset ger variationen en härlig känsla i köket. Det ser helt enkelt mer levande ut, när inte alla bänkytor håller exakt samma linje.

Extra plats i köket

Vid storbak eller inför den lite större festen kan mer plats behövas än normalt. Då kan en köksö, som till vardags mest används som matbord, komma väl till pass. Köksön kan fylla en mängd olika funktioner, och är en vacker lösning till köket med stor yta.

Det kan också vara smart att ha ett gammalt klassiskt bakbord att tillgå i köket. Det kan antingen vara en yta som göms i den fasta inredningen och som dras fram vid behov, eller vara en bänkyta som fälls upp mot väggen när den inte används. Denna flexibla design gör det möjligt för köket att enkelt anpassas till olika situationer, vilket är speciellt användbart i urbana bostäder där utrymmet är begränsat. Den här lösningen är extra smart för den som vill ha stora ytor men har ett litet kök.

Blanda material

Ytmaterialet är en viktig detalj när det kommer till hur väl en yta kan nyttjas. Runt spishällar och diskhoar är det bra med extra tåliga material, såsom rostfritt eller sten. Svårigheten ligger ofta i att det kan vara besvärligt att montera just hoar eller spishällar i dessa material.

Ett enkelt alternativ kan vara att välja en laminatskiva som tål värme, eller att välja båda materialen, sida vid sida. Det kan också vara ett snyggt alternativ som ger ett intressant kök. För att ytterligare förbättra hållbarheten och underhållsfriheten, kan man välja ytor behandlade med innovativa beläggningar som motstår fläckar och repor.

Sammanfattning: artikelns nyckelpunkter

  • Användningsanpassning: Anpassa arbetsytornas storlek och material baserat på användningen, exempelvis bakning, matlagning eller diskning.
  • Estetik och funktion: I kök med öppna planlösningar, designa arbetsytor som är både estetiskt tilltalande och funktionella.
  • Varierad arbetshöjd: Skapa ergonomi och tillgänglighet genom att variera höjden på bänkytorna, vilket underlättar olika köksaktiviteter.
  • Extra arbetsytor: Använd flexibla lösningar som köksöar eller fällbara bänkytor för extra utrymme vid behov, särskilt i små kök.
  • Materialval: Välj slitstarka material som rostfritt stål eller sten vid spishällar och diskhoar, och överväg laminatskivor som tål värme för andra ytor.
  • Underhåll: Välj ytor med beläggningar som motstår fläckar och repor för ökad hållbarhet och enklare underhåll.

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se