Skapa smarta arbetsytor i köket

Kök med öppna och smarta arbetsytor

Arbetsytor är verkligen något som behövs så fort som köket används. De ska i första hand vara funktionella och hållbara, men det hindrar inte att de är snygga också!

Vad används arbetsytorna till i köket

Hur stort utrymme som krävs, och vilket material som passar på ytan bestäms till stora delar på vad ytan ska användas till. Om matlagningen är en gemensam sak i huset, krävs större och mer anpassade ytor än om enbart en härjar i köket vid matdags.

Den som bakar mycket märker också av att det finns ett särskilt behov av bra och lättstädade ytor, där degen kan bearbetas utan stress. Därtill behövs också plats för jäsning och avsvalning. Den som ofta diskar för hand, kräver å andra sidan en stor yta för avrinning av disk, medan den som lagar mat åt många ofta behöver mycket yta av allt.

Den som har ett stort antal köksmaskiner som används ofta, behöver istället god plats för dessa. Alla har vi våra behov, och en genomtänkt planering ger plats för det som behövs.

Variera arbetshöjden

Ett bra sätt att anpassa arbetsytorna så att det passar i flera situationer är att variera höjden på bänkytan. Då kan både barn och kortvuxna få en ergonomiskt riktig arbetsplats. Att knåda deg är också en syssla som görs bäst på lägre höjd.

Som grädde på moset ger variationen en härlig känsla i köket. Det ser helt enkelt mer levande ut, när inte alla bänkytor håller exakt samma linje.

Extra plats i köket

Vid storbak eller inför den lite större festen kan mer plats behövas än normalt. Då kan en köksö, som till vardags mest används som matbord, komma väl till pass. Köksön kan fylla en mängd olika funktioner, och är en vacker lösning till köket med stor yta.

Det kan också vara smart att ha ett gammalt klassiskt bakbord att tillgå i köket. Det kan antingen vara en yta som göms i den fasta inredningen och som dras fram vid behov, eller vara en bänkyta som fälls upp mot väggen när den inte används. Den här lösningen är extra smart för den som vill ha stora ytor men har ett litet kök.

Blanda material

Ytmaterialet är en viktig detalj när det kommer till hur väl en yta kan nyttjas. Runt spishällar och diskhoar är det bra med extra tåliga material, såsom rostfritt eller sten. Svårigheten ligger ofta i att det kan vara besvärligt att montera just hoar eller spishällar i dessa material.

Ett enkelt alternativ kan vara att välja en laminatskiva som tål värme, eller att välja båda materialen, sida vid sida. Det kan också vara ett snyggt alternativ som ger ett intressant kök.

Relaterade artiklar

scroll to top